20.5 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Το τέλος της μετενέργειας

Πρόσφατα

Τι λένε οι εφημερίδες για το τέλος της μετενέργειας

Μείωση μισθών φέρνει το τέλος της μετενέργειας

Λήγει σήμερα η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου «Ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με το Ν.4046-14/02/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Αρ. 6 /28/02/2012».Το τέλος της μετενέργειας συνεπάγεται μείωση 10 έως 15% των μισθών σε πρώτη φάση.

Μετά τη λήξη της μετενέργειας, οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν, συνεχίζουν όμως να ισχύουν αποκλειστικά αυτοί που αφορούν αφενός το βασικό μισθό – ημερομίσθιο (της Συλλογικής Σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε) και αφετέρου τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονται στις ΣΣΕ.

Επειδή η συγκεκριμένη προσαρμογή ορίζεται από το νόμο, δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Οποιοδήποτε άλλο επίδομα που προβλέπεται παύει να ισχύει.

Εκτός από τα ειδικά επιδόματα καταργούνται και άλλες παροχές, όπως οι παροχές σε είδος, ειδικές άδειες και πρόσθετες αργίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στους όρους των κλαδικών συμβάσεων.

Οι μεταβολές αυτές συνεπάγονται μείωση των αμοιβών κατά 10% έως 15%.

Μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υπογραφή νέας σύμβασης κλαδικής επιχειρησιακής ή ατομικής.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν, ότι οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς εμφανίζονται απρόθυμοι για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, ενώ η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων είναι σχεδόν αδύνατη για το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων, το 85% των οποίων απασχολεί μέχρι 5 εργαζόμενους.

Στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εκφράζουν φόβους ότι στην αγορά εργασίας θα επικρατήσουν κυρίως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μετά την ψήφιση του νέου νόμου, περιλαμβάνουν μειώσεις από 20% έως και 40%.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, μετά την κατάργηση της μετενέργειας ο μισθός κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα με την προϋπηρεσία του, μπορεί με την υπογραφή ατομικής σύμβασης να επαναπροσδιοριστεί με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι η πιο πρόσφατη κλαδική σύμβαση ή η ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί στον κλάδο.

Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.

Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 14-5-2012


Λήγει τη Δευτέρα η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων

Συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους

Λήγει τη Δερυτέρα σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου «Ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με το Ν.4046-14/02/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Αρ. 6 /28/02/2012», η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Με τη λήξη της μετενέργειας οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν και διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, ενώ καταργούνται περίπου 70 επιδόματα. Διασώζονται, εφόσον υπάρχουν, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Εκτός από τα ειδικά επιδόματα καταργούνται και άλλες παροχές, όπως οι παροχές σε είδος, ειδικές άδειες και πρόσθετες αργίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στους όρους των κλαδικών συμβάσεων.

Οι μεταβολές αυτές συνεπάγονται μείωση των αμοιβών κατά 10% έως 15%. Μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υπογραφή νέας σύμβασης κλαδικής επιχειρησιακής ή ατομικής.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν, ότι οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς εμφανίζονται απρόθυμοι για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, ενώ η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων είναι σχεδόν αδύνατη για το μεγαλύτερο μέρος των

ελληνικών επιχειρήσεων, το 85% των οποίων απασχολεί μέχρι 5 εργαζόμενους.

Στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εκφράζουν φόβους ότι στην αγορά εργασίας θα επικρατήσουν κυρίως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μετά την ψήφιση του νέου νόμου, περιλαμβάνουν μειώσεις από 20% έως και 40%.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, μετά την κατάργηση της μετενέργειας ο μισθός κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα με την προϋπηρεσία του, μπορεί με την υπογραφή ατομικής σύμβασης να επαναπροσδιοριστεί με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό

που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι η πιο πρόσφατη κλαδική σύμβαση ή η ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί στον κλάδο.

Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.

Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ, 14-5-2012


ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κλαδικές τέλος! Μειώσεις μισθών έως και 40%

Διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα θέσης, παιδιών, επικινδυνότητας και εκπαίδευσης, ενώ κόβονται όλα τα υπόλοιπα. Στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης κινδυνεύουν να πέσουν οι αποδοχές σε διάφορους κλάδους

Στον αέρα βρίσκονται από αύριο χιλιάδες εργαζόμενοι, αφού εκπνέει η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή καταγγελθεί. Ενδεικτικό είναι πως σχεδόν 8 στους 10 εργαζόμενους απασχολούνται ήδη ή θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα να εργασθούν χωρίς την προστασία μιας κλαδικής, σε ένα περιβάλλον όπου οι ατομικές και επιχειρησιακές καλπάζουν, ενώ οι μισθοί κατρακυλούν συνεχώς.

Η λήξη της μετενέργειας από σήμερα των συλλογικών συμβάσεων σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα οδηγεί τις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων σε νέα βουτιά που υπολογίζεται πως θα κυμανθεί από 15% ως 20% στην καλύτερη περίπτωση. Ο νέος νόμος μετέτρεψε το 6μηνο της μετενέργειας σε 3μηνο. Σε όσες συμβάσεις έχει περάσει το τρίμηνο από τη λήξη ή καταγγελία τους, διασώζεται μόνο ο βασικός (κλαδικός) μισθός και τέσσερα επιδόματα: θέσης, παιδιών, επικινδυνότητας και εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει πως οι απώλειες των υπόλοιπων επιδομάτων οδηγούν αυτομάτως σε πτώση των αποδοχών.

Οι απώλειες, ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ πιο οδυνηρές, καθώς το τέλος των κλαδικών συμβάσεων και η επέλαση των επιχειρησιακών – ατομικών αυξάνει την πιθανότητα να πέσουν οι μισθοί σε διάφορους κλάδους της οικονομίας στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό σημαίνει πως στην πράξη οι μισθοί των κλαδικών συμβάσεων μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη και μέχρι 40%.

Ενδεικτικό είναι πως από τις 14 Φεβρουαρίου, από τότε δηλαδή που ψηφίστηκε ο νέος νόμος, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις (4.533 άτομα) με μειώσεις μισθών έως και 35% και 33.133 ατομικές συμβάσεις με μειώσεις από 17.5% έως και 28%.

Την ίδια στιγμή, 23.000 εργαζόμενοι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναγκάστηκαν να απαρνηθούν την πλήρη απασχόληση και να στραφούν στις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Είναι εμφανές πως τα περιθώρια για υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων είναι εξαιρετικά στενά και γι’ αυτό εκτιμάται πως θα συνεχιστεί η στροφή σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις. Στο Μνημόνιο, άλλωστε, προβλέπεται πως η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων είναι τρία έτη. Οσες συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες ισχύος λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.

ΚΥΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Χωρίς κλαδικές συμβάσεις έχει μείνει τουλάχιστον η μισή αγορά εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς. Ειδικότερα, μέχρι τις 14 Αυγούστου του 2011 έληξαν ή καταγγέλθηκαν 45 κλαδικές συμβάσεις, όπως για παράδειγμα αυτές των καπνεργατών, κλωστοϋφαντουργών, οδηγών βυτιοφόρων, αρτοποιών, ασφαλιστών, γουνεργατών, υπαλλήλων συμβολαιογραφείων, τεχνολόγων τροφίμων, φαρμακευτικών επιχειρήσεων κ.ά. Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, για τους οποίους το 6μηνο της μετενέργειας (που έγινε 3μηνο με τον νέο νόμο) είχε λήξει μέχρι τις 14/2 όταν ψηφίστηκαν οι καινούργιες ρυθμίσεις, ο νομοθέτης έδωσε παράταση ενός τριμήνου (14/2/2012 έως 14/5/2012) μόνο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο σύναψης νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κάτι όμως που δεν επετεύχθη.

Αντίθετα, επικράτησαν οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις. Από 14/8/2011 μέχρι και 14/2/2012 έληξαν ή καταγγέλθηκαν άλλες 10 συλλογικές συμβάσεις, σε κλάδους όπως οι βιβλιοπώλες, οι γεωτεχνικοί, οι καθαρίστριες, οι μεσίτες κ.ά. Γι’ αυτούς η μετενέργεια του τριμήνου λήγει σήμερα. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί ή λήξει πάνω από 15 συμβάσεις και σε συγκεκριμένους κλάδους έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις (χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα).

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά τον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, όπου οι εργοδότες ζητούν μειώσεις 15% έως 18% και ανατροπές στα θεσμικά και η πλευρά των εργαζομένων απαντά με κινητοποιήσεις. Προς το παρόν μόνο στον κλάδο του εμπορίου έχει υπάρξει ένα κλίμα συναίνεσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 14-5-2012

 

Σήμα για μείωση μισθών έως και 40%

Στους βασικούς μισθούς κάθε κλαδικής σύμβασης και σε μόνο 4 επιδόματα (πολυετίας, τέκνων, πτυχίου και επικίνδυνης εργασίας) περιορίζονται από σήμερα και σταδιακά έως το καλοκαίρι υποχρεωτικά μέσα από τη σύναψη ατομικών συμβάσεων οι αποδοχές για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων.

Το σήμα για την προσαρμογή – μείωση έως και 40% των αποδοχών των εργαζομένων, δίνει από σήμερα (τρίτος μήνας από την εφαρμογή, στις 14 Φεβρουαρίου, του νέου νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις) η λήξη του τριμήνου εντός του οποίου τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαν το χρονικό περιθώριο να επαναδιαπραγματευτούν και να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας στη θέση των συλλογικών ρυθμίσεων που είχαν λήξει ή καταγγελθεί. Ηδη:

Οι κανονιστικοί όροι των συμβάσεων που είχαν λήξει πριν από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν μεταφερθεί και τροποποιηθεί μέσω ατομικών συμφωνιών σε δεκάδες κλάδους της οικονομίας.

Το ίδιο θα συμβεί από σήμερα και σε άλλους 10 κλάδους (μεσίτες ασφαλειών, βιβλιοπωλεία, γεωργικών συνεταιρισμών, γεωτεχνικών, υπαλλήλων γραφείων βιομηχανίας – βιοτεχνίας, περιοδευόντων πωλητών, καθαριστριών βιομηχανιών, τεχνολόγων τροφίμων, χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων και χειριστών ηλ. υπολογιστών βιομηχανίας – βιοτεχνίας).

Ανάλογη τύχη θα έχουν, αν όπως όλα δείχνουν δεν συναφθούν νέες κλαδικές συμβάσεις, και οι αμοιβές των απασχολουμένων σε τομείς στους οποίους έχουν καταγγελθεί οι ΣΣΕ και δεν διαφαίνεται προοπτική συμφωνιών (ξενοδοχεία, επισιτισμός, ταξιδιωτικά γραφεία, ξένων αεροπορικών εταιρειών, πολυκαταστημάτων, ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ιδιωτικών κλινικών).

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει, χωρίς να έχει ακόμη καταγγελθεί, η κλαδική σύμβαση εργασίας του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 14-5-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις