14.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΙΚΑ: SOS για τις συντάξεις. Νέο εσωτερικό δάνειο 240 εκατ.

Πρόσφατα

Με δανεικά 240 εκατ. ευρώ (από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ – ΔΕΗ) και κρατική επιχορήγηση (την οποία αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες) θα καταβάλει το ΙΚΑ στις 18 Μαΐου τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου.

Το πρώτο βήμα, για τη διασφάλιση των πληρωμών των συντάξεων, έκανε ήδη η διοίκηση του ΙΚΑ αποφασίζοντας τη λήψη νέου «εσωτερικού» δανείου διάρκειας 14 ημερών (από 18/05/2012 έως 01/06/2012) από το ΕΤΕΑΜ (200 εκατ. ευρώ) και το ΤΑΠ – ΔΕΗ (40 εκατ. ευρώ). Ο δανεισμός -ταμειακή διευκόλυνση από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ ? ΔΕΗ- γίνεται για πέμπτο συνεχή μήνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί «το πρόβλημα ρευστότητας που θα έχει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την πληρωμή ανελαστικών υποχρεώσεων έως το τέλος Μαΐου» όπως υπογραμμίζεται στη σχετική απόφαση.

Το ΙΚΑ για να καταβάλει κανονικά ολόκληρες τις συντάξεις, υπολογίζει ότι θα εισπράξει, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, επιπλέον 350 εκατ. ευρώ έναντι της κρατικής επιχορήγησης που δικαιούται. Ωστόσο, τα οικονομικά του ΙΚΑ λόγω των συνεπειών της ύφεσης είναι στον… αέρα και θεωρείται βέβαιο ότι έως το Φθινόπωρο θα εξαντλήσει την κρατική επιχορήγηση ολόκληρου του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι το ΙΚΑ μέσα στο πρώτο δίμηνο είχε αποροφήσει περίπου το 65% της μειωμένης για το 2012 συνολικής κρατικής επιχορήγησης ενώ τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε η αποδέσμευση επιπλέον 1 δισ. ευρώ από ειδικό κονδύλι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρόσθετα έσοδα – επιχορηγήσεις αναζητούνται, τέλος, και για την αποπληρωμή οφειλών περί τα 120 – 130 εκατ. ευρώ προς τα φαρμακεία.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 10-5-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις