Εξηγήσεις ζητεί ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς για τα Ταμεία που εξαιρούνται από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ. Για παρανόηση κάνει λόγο ο Α. Λοβέρδος.
Ανταλλαγή επιστολών σε έντονο ύφος μεταξύ υπουργείου Υγείας και τρόικας προκαλεί η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, εγκαλεί τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, επειδή εξαίρεσαν από τον ΕΟΠΥΥ τα Ταμεία και τους κλάδους Υγείας που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος.
Με επιστολή του προς τους κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδο, ο κ. Μορς αναρωτιέται γιατί δεν ενημερώθηκε για τις εξαιρέσεις του νόμου.
Ζητεί να ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ώστε να ενταχθούν όλα τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ έως τον Ιούνιο.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε χθες με επιστολή στον κ. Μορς. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Λοβέρδος κάνει λόγο για παρανόηση και δίνει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται είναι η ένταξη του Οίκου Ναύτου.
Στον ΕΟΠΥΥ δεν συμμετέχουν σήμερα οι κλάδοι Υγείας των Ταμείων των μηχανικών, των υγειονομικών, των νομικών, των συμβολαιογράφων και ο ΕΔΟΕΑΠ.
Στην επιστολή του ο κ. Ματίας Μορς διευκρινίζει ότι η ένστασή του εστιάζεται στη διάταξη που ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με την οποία τα Ταμεία ή οι κλάδοι Υγείας των Ταμείων μπορούν να αποφασίσουν να μην ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, εφόσον έως το τέλος του έτους αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους με αναλογιστικές μελέτες.
Με την ίδια διάταξη προβλέπεται, επίσης, ότι -από την εξαίρεσή τους από τον ΕΟΠΥΥ- τα εν λόγω Ταμεία ή κλάδοι Υγείας καθίστανται Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και παύουν να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΖΗΤΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ
Τι λέει ο Μορς στην επιστολή του
Σύμφωνα με τον κ. Μορς, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την υιοθέτηση του νόμου και ζητεί την κατάργηση των επίμαχων άρθρων: «Να σας θυμίσω ότι τόσο στην επιστολή προθέσεων όσο και στο Μνημόνιο που υπογράφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει ρήτρα διαβούλευσης που επιβάλλει τη γνωμοδότηση των συνεργατών πριν από οποιαδήποτε αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής». Γι’ αυτόν τον σκοπό -σημειώνει- η τρόικα πρέπει να ερωτάται προκαταβολικά όταν αυτές οι νομοθετικές αλλαγές βρίσκονται κάτω από καθεστώς προετοιμασίας. Τονίζει, δε, ότι για την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να μειωθεί ο κατακερματισμός των υπηρεσιών και να μειωθεί το διοικητικό κόστος.
Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 30-4-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.