12 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Εως τις 21 Μαΐου στην Αθήνα η τρόικα για μέτρα 11,6 δισ.

Πρόσφατα

Νέα μέτρα το 2012, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 6,7%. Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2013, δήλωσε ο Φ. Σαχινίδης.

Στην Αθήνα φθάνει η τρόικα αμέσως μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα μεταξύ 15-21 Μαΐου, με μεγάλα «αγκάθια», τον προσδιορισμό, το αργότερο έως τον Ιούνιο, των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και για τη φετινή χρονιά. Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στη Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης συντηρεί τη συζήτηση περί «παράτασης» του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’ επέκταση του Μνημονίου για την Ελλάδα, πέραν του 2014, ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος της προσαρμογής στην ανάπτυξη.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πάντως πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ευοδωθεί μόνο στο πλαίσιο μίας γενικότερης κατεύθυνσης που ίσως επικρατήσει μελλοντικά στην Ε.Ε. και υπό την αυστηρή προϋπόθεση η Ελλάδα να τηρήσει τους επόμενους μήνες όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει βάσει του Μνημονίου. Υπό προϋποθέσεις μία παράταση του χρόνου προσαρμογής θα μπορούσε να μεταφέρει την υποχρέωση μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ από το 2014 που προβλέπεται σήμερα στο 2015 ή και αργότερα, ελαφρύνοντας τον αντίκτυπο της προσαρμογής στην ανάπτυξη.

Στην Αθήνα η τρόικα

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν χθες πως η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα μεταξύ 15 – 21 Μαΐου για μια πρώτη γνωριμία με το νέο οικονομικό επιτελείο της καινούριας κυβέρνησης και θα επιστρέψει αργότερα για τον πρώτο έλεγχο του νέου Μνημονίου και την οριστικοποίηση των πρόσθετων μέτρων 11,6 δισ. ευρώ της διετίας 2013 ? 2014. Η ίδια πηγή εκτιμούσε πως εάν η ύφεση φέτος αποδειχθεί τελικά μεγαλύτερη από το 4,7%, που είναι η τρέχουσα εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, τότε αναπόφευκτα θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και για τη φετινή χρονιά, ώστε να καλυφθούν οι αστοχίες και να μην απειληθεί ο στόχος που έχει τεθεί για μείωση του ελλείμματος στο 6,7% του ΑΕΠ από 9,1% που «έκλεισε» πέρυσι.

Η νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως με τις αστοχίες που ίσως χρειαστεί να καλυφθούν φέτος με νέα μέτρα για το έλλειμμα του 2012, καλείται να «κλειδώσει» εντός του Ιουνίου μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την τριετία 2013 ? 2014. Για τον προσδιορισμό των μέτρων αυτών βρίσκεται στο τελικό στάδιο η οριστικοποίηση προτάσεων βάσει μελέτης που εκπονεί το ΚΕΠΕ, οι οποίες θα παραδοθούν με το τελικό κείμενο της έκθεσης στη νέα κυβέρνηση ώστε αυτή να λάβει τις αποφάσεις επί των συγκεκριμένων μέτρων, σε συνεννόηση με την τρόικα.

Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΠΕ που ανέλαβε να χαρτογραφήσει το σύνολο των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, έχουν ήδη παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών, ενώ για το θέμα είχε συνάντηση μέσα στην εβδομάδα ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ Π. Κορλίρας με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Σημειώνεται ότι με βάση το Μνημόνιο στη διετία 2013 ? 2014 η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει επιπλέον περίπου 3,5 δισ. ευρώ μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ποσό που εάν δεν καταστεί δυνατό να συγκεντρωθεί θα πρέπει να υποκατασταθεί με πρόσθετα μέτρα.

Φ. Σαχινίδης

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, λίγο μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, μιλώντας στη Wall Street Journal, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αν η πορεία προσαρμογής ήταν λιγότερο απότομη, οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα ήταν μικρότερες» είπε, σημειώνοντας πως κοιτάζοντας ένα βήμα πιο πέρα μια ελαφρώς πιο μακρά περίοδος προσαρμογής θα μπορούσε να έχει μικρότερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Οπως, όμως, ξεκαθάρισε κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περισσότερη χρηματοδότηση «που δεν είναι διαθέσιμη» ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, όπως έκανε και την τελευταία διετία, για να διασφαλίσει ότι πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, όπως αυτοί έχουν συμφωνηθεί.

Ερωτηθείς για το εάν από τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον αποκόμισε ενδείξεις πως η τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προς όφελος της ανάπτυξης, είπε πως το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής εξετάζεται ανά τρίμηνο: «Με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η επιστροφή στην ανάπτυξη για την επιτυχία συνολικά του προγράμματος, προσαρμογές μπορεί να εξεταστούν στο μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ διευκρίνισε πως δεν υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» στα δάνεια της τρόικας. Την ίδια ώρα σημείωσε πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Υπουργοί δεν θέλουν τους οικονομικούς επιθεωρητές

Επιστολή προς όλα τα υπουργεία για την ομαλή τοποθέτηση δημοσιονομικών διευθυντών, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, αποστέλλει άμεσα ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Το μέτρο αυτό, παρά το ότι προβλέπεται ρητώς, ατονεί.

Όπως είχε γράψει πρόσφατα η «Η» ο θεσμός των οικονομικών «επιθεωρητών» που θεσπίστηκε προ μηνών επιεικώς ατονεί εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της απροθυμίας των αξιωματούχων στα υπουργεία, σε ορισμένες περιπτώσεις και των πολιτικών ηγεσιών να το σεβαστούν.

Νέα μέτρα το 2012

Εάν η ύφεση φέτος αποδειχθεί τελικά μεγαλύτερη από το 4,7%, που είναι η τρέχουσα εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, τότε αναπόφευκτα θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και για τη φετινή χρονιά, ώστε να καλυφθούν οι αστοχίες.

Νέες προσαρμογές

«Με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η επιστροφή στην ανάπτυξη για την επιτυχία συνολικά του προγράμματος, προσαρμογές μπορεί να εξεταστούν στο μέλλον», δήλωσε ο Φ. Σαχινίδης.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 26-4-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις