22.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Δικαίωση των συβασιούχων εργαζομένων στον Ιππόδρομο (ΟΔΙΕ) και καταδίκη των διοικούντων

Πρόσφατα

Η ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Πρόσφατα, υπήρξε μία θετική εξέλιξη στην υπόθεση των συμβασιούχων εργαζομένων στον Ιππόδρομο (ΟΔΙΕ), που αναπτέρωσε τις ελπίδες και την διάθεση για αγώνα ως την οριστική δικαίωση τους . Όπως είναι γνωστό, οι συμβασιούχοι στον ΟΔΙΕ, δίνουν έναν πολύχρονο αγώνα, ενάντια στις συνθήκες ακραίας ελαστικής εργασίας που επικρατούν στον Ιππόδρομο με τις συμβάσεις της μίας (1) μέρας, έναν αγώνα για τη μονιμοποίησή τους.

Κομμάτι αυτής της διεκδίκησης ήταν η απαίτηση τους να διαβιβαστούν στο Α.Σ.Ε.Π. τα στοιχεία που κατέγραφαν τους όρους εργασίας των συμβασιούχων εργαζομένων του Ο.Δ.Ι.Ε. προκειμένου να κριθεί εάν αυτοί υπάγονται στις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 για να μονιμοποιηθούν.

Όμως, οι υπεύθυνοι του Ιπποδρόμου αρνούνταν να στείλουν αυτά τα στοιχεία, παρατείνοντας την ανασφάλεια των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο και ως κομμάτι του γενικότερου αγώνα που διεξάγουν για την αλλαγή της εργασιακής σχέσης έγινε μήνυση ενάντια στους υπευθύνους του ΟΔΙΕ για παράβαση καθήκοντος.

Ειδικότερα, η ποινική δίωξη έγινε αυτεπαγγέλτως από το Α.Σ.Ε.Π. το οποίο αφού ανέχτηκε τον εμπαιγμό της διοίκησης του Ο.Δ.Ι.Ε. επί μια πενταετία αποφάσισε και έστειλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών υπερασπίζοντας στοιχειωδώς το κύρος του. Ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον των κατηγορουμένων και στη δίκη δύο εργαζόμενες συμβασιούχοι (Ελένη Καλαμπόκα Ευσταθία Μαραγκοπούλου) πήραν την πρωτοβουλία να παραστούν ως πολιτικώς ενάγουσες με συνηγόρους, προβάλλοντας ως έννομο συμφέρον την βλάβη που έχουν υποστεί από τις παράνομες ενέργειες και παραλείψεις των κατηγορουμένων.

Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν διατελέσει διευθύνοντες σύμβουλοι του Ο.Δ.Ι.Ε. την περίοδο 2004 – 2006 ο πρώτος, 2006 -2008 ο δεύτερος και 2008 – 2009 ο τρίτος και η παράβαση καθήκοντος για την οποία καταδικάστηκαν συνίσταται στο γεγονός ότι με συστηματικό και μεθοδευμένο τρόπο παρέλειψαν κατά την περίοδο της θητείας του ο καθένας, ενώ ήταν νομικά υποχρεωμένοι, να διαβιβάσουν στο Α.Σ.Ε.Π. τα στοιχεία που κατέγραφαν τους όρους εργασίας των συμβασιούχων εργαζομένων του Ο.Δ.Ι.Ε. προκειμένου να κριθεί εάν αυτοί υπάγονται στις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 για να μονιμοποιηθούν.

Η υπόθεση δικαίωσε τους εργαζομένους και πρωτόδικα και στο Εφετείο.

Συγκεκριμένα, στο πρωτοδικείο είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή τα μέλη της διοίκησης :

α) Πελοπίδας Καλλίρης του Ιωάννη και

β) Κωνσταντίνος Κώστογλου του Δημητρίου, ενώ με την ίδια απόφαση αθωώθηκε για ίδιο αδίκημα ο Νικόλαος Ρουμνάκης του Ευστρατίου.

Στη δίκη στο πρωτοδικείο, η οποία διήρκεσε τρεις πλήρεις δικασίμους 26/10, 3/11 και 10/11/2010) δόθηκαν αλλεπάλληλες σοβαρές πολιτικές και νομικές μάχες και μάλιστα θετικές. Μάχη για να αποβληθεί η πολιτική αγωγή που κερδήθηκε, μάχη που έδωσαν οι κατηγορούμενοι για να μην εξεταστεί μάρτυρας στέλεχος του Α.Σ.Ε.Π. η οποία κερδήθηκε, μάχη που έδωσαν οι συμβασιούχοι ενάντια στην εξέταση ως μάρτυρα του δικηγόρου του Ο.Δ.Ι.Ε. που είχε μεθοδεύσει όλα αυτά, η οποία επίσης κερδίσαμε. Στο τέλος, παρά την μεσοβέζικη στάση των εκπροσώπων του σωματείου (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αντίστοιχα) και παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια των κατηγορουμένων να απαλλαγούν ώστε να συνεχίσουν απερίσπαστοι την επαγγελματική και πολιτική τους καριέρα (ο πρώτος από αυτούς ήταν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. και σήμερα είναι Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) το Δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δύο πρώτους, τον Καλλίρη κατά πλειοψηφία γιατί ο Πρόεδρος μειοψήφησε και τον έκρινε αθώο, και αθώωσε τον Ρουμνάκη.

Με βάση την απόφαση αυτή, οι από μέρους τους παραλείψεις κρίθηκε πως έγιναν σκόπιμα για να αποτρέψουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προκειμένου να μπορούν να διαιωνίζουν το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων και την ευελιξία της Διοίκησης του Οργανισμού για ρουσφετολογικές προσλήψεις. Καταδικάστηκε λοιπόν η στάση των διοικούντων να κρατά όμηρους πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους στον Ο.Δ.Ι.Ε. που έχουν διανύσει όλα τα συντάξιμα εργασιακά τους έτη με καθεστώς συμβασιούχων μιας μέρας.

Όμως η μάχη δεν τελείωσε εδώ. Την επόμενη ημέρα από την απαγγελία της απόφασης ζητήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών να ασκηθεί έφεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης ως προς τον τρίτο κατηγορούμενο Ρουμνάκη η οποία αίτηση έγινε δεκτή.

Μετά από πολλές αναβολές και διακοπές στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών εκδικάστηκε την Τρίτη 27.3.2012 η έφεση εναντίον της απόφασης 79582/13.10.2010 του ΣΤ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Έτσι στο Εφετείο ξανακάθησαν στο σκαμνί και οι τρεις κατηγορούμενοι με τυπική αντίπαλο την Ελένη Καλαμπόκα και την Εφη Μαραγκοπούλου, αλλά με ουσιαστικό αντίπαλο όλο το κίνημα των συμβασιούχων και των εργαζομένων που αντιστέκεται στη λεηλασία των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων της περιόδου.

Παρά την πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία και προσπάθεια που κατέβαλαν οι κατηγορούμενοι διοικούντες, κανείς τους δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο για την αθωότητά του.

Ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι και οι τρείς, μεταξύ αυτών και ο Ν. Ρουμνάκης για τον οποίο η Εισαγγελέας του Εφετείου πρότεινε αθώωση λόγω αμφιβολιών. Καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών οι δύο πρώτου και επτά ο τρίτος με αναστολή.

Ανεξάρτητα από το συμβολικό χαρακτήρα των ποινών, οι δίκες αυτές δικαίωσαν ηθικά τους εργαζόμενους του Ο.Δ.Ι.Ε. απέναντι στο πελατειακό ρουσφετολογικό καθεστώς του Οργανισμού και τους εκφραστές του, αλλά και ουσιαστικά καθώς δημιουργείται σημαντικό ανάχωμα στη διάπραξη νομικών αυθαιρεσιών στο μέλλον.

Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει ότι μπορούν να υπάρχουν νίκες και ότι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα, σθένος και επιμονή, που υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι και στους κρατικούς μηχανισμούς και απέναντι στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία μπορούν να έχουν νίκες, στον αγώνα τους για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Πηγή: iskra.gr


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις