16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με καθολική συμμετοχή άρχισε από τις 12 τα μεσάνυχτα η 48ώρη απεργία των Ναυτεργατών.

Πρόσφατα

Μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης, της νεολαίας του Συνασπισμού και συνδικαλιστές από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέθηκαν και παρέμειναν κοντά στους απεργούς.

Τα πολυχρησιμοποιημένα εργαλεία από το χθές, όπως αυτά της συκοφαντίας, της υπονόμευσης, του κοινωνικού αυτοματισμού χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση των προθύμων και των συνεταίρων της τρόικας και του ΔΝΤ για να συκοφαντήσει τον αγώνα των ναυτεργατών.

Η ορχηστρωμένη προσπάθεια ενός πολιτικού –οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου, να υπονομεύσει το δικαίωμα να αγωνίζονται, να διεκδικούν και να απεργούν ένας ολόκληρος κλάδος, όπως οι ναυτεργάτες οι οποίοι στην κυριολεξία «συντρίβονται» από τις κυβερνητικές πολιτικές, έπεσε στο κενό, με την απεργία τελικά να εξελίσσεται με την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών.

Αν και η προσπάθεια υπονόμευσης αυτή τη φορά ήταν πιο οργανωμένη από κάθε άλλη φορά, δεν βρήκε ουσιαστική υποστήριξη από τη μεγάλη πλειοψηφία όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται με την απεργία, (παραγωγοί, επιβάτες, τουριστικές επιχειρήσεις κ.α.).

Το εργαλείο του κοινωνικού αυτοματισμού, που με την πρώτη ευκαιρία βάζει σε κίνηση ένας κύκλος αντιδραστικών δυνάμεων, φαίνεται εδώ και πολύ καιρό να έχει αχρηστευθεί, αφού αυτή η κυβέρνηση έχει διαρρήξει κάθε σχέση εμπιστοσύνης με τα πλατιά κοινωνικά στρώματα.

Ωστόσο, η επιμονή αυτού του αντιδραστικού μπλόκ να συκοφαντεί, να υπονομεύει να διαπομπεύει, κάθε φορά, ακόμα και το μικρότερο «αγωνιστικό σκίρτημα» των εργαζομένων, έρχεται να επιβεβαιώσει το πόσο τους ενοχλεί η συλλογική δράση και η δράση των συνδικάτων. Τα συνδικάτα οφείλουν όμως να αξιολογήσουν με βάση τη συσσωρευμένη πείρα που έχουν αποκτήσει ότι ο τρόπος άσκησης του δικαιώματος της απεργίας θα πρέπει να εξασφαλίζει την μεγαλύτερη πολιτική και οργανωτική προετοιμασία, έτσι ώστε να αχρηστεύει την, κάθε φορά, αναμενόμενη επίθεση από τους ίδιους μηχανισμούς προπαγάνδας και υπονόμευσης.

Η σιωπή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, η συνειδητή απουσία τους απέναντι σε αυτή τη συκοφαντική επίθεση συνδικάτων και απεργών, συνιστά για άλλη μια φορά μια εχθρική στάση σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες της απεργίας μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης, της νεολαίας του Συνασπισμού, συνδικαλιστές του χώρου της ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς βρέθηκαν κοντά στους απεργούς ναυτεργάτες και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να αποφασιστεί η λήξη της απεργίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις