22.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Εγκύκλιος ΕΣΕΕ για μειώσεις μισθών και επιδομάτων

Πρόσφατα

Τη μείωση των μισθών και των επιδομάτων στο εμπόριο σχεδιάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που προτίθεται να συγκαλέσει άμεσα συνάντηση ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις του εμπορίου και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, εκτίμησε ότι μέσα στο κλίμα της όλο και περισσότερο επιδεινούμενης κρίσης, δεν προτίθεται να καταγγείλει την κλαδική σύμβαση, αλλά να θέσει επάνω στο τραπέζι προτάσεις μειώσεων μισθών και επιδομάτων. «Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο για να εκτιμήσει την κατάσταση, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Η ΕΣΕΕ, με «εγκύκλιό» της προς τα μέλη της, μεταξύ άλλων προτρέπει τους εργοδότες που το επιθυμούν, να προχωρήσουν άμεσα σε μείωση μισθών, καθώς όπως υποστηρίζει αμφισβητείται εάν το δικαίωμα αυτό είναι διαρκές, διευκρινίζει ότι μόνο τα μέλη των εμπορικών συλλόγων έχουν το διευθυντικό δικαίωμα μονομερούς μείωσης μισθών και επισημαίνουν ότι μόνο τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν εάν οι έμποροι έχουν δικαίωμα να κόψουν το επίδομα επικίνδυνης εργασίας ή όχι.

Παράλληλα, επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να εφαρμόζεται σωστά ο νόμος για τα εργασιακά, απέστειλε η Συνομοσπονδία των εμπόρων, υποστηρίζοντας ότι οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών είναι προκατειλημμένοι κατά των εργοδοτών.

Στην επιστολή της η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως για να έχει εφαρμογή μια συλλογική σύμβαση εργασίας πρέπει να έχει συμμετοχή στην υπογραφή της, τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος.

Στην εγκύκλιο που συνέταξε η ΕΣΕΕ την απέστειλε προς τα μέλη της, με οδηγίες για το πώς εφαρμόζεται η τελευταία κυβερνητική παρέμβαση στα εργασιακά, βάσει των αλλαγών που προβλέπει το Μνημόνιο 2.

Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, οι αλλαγές στα εργασιακά, μέσω της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας έχει προκαλέσει σύγχυση τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζόμενους. Έτσι, μετά την εγκύκλιο της ΓΣΕΕ προς τους εργαζόμενους, ήρθε η σειρά της ΕΣΕΕ να αποστείλει εγκύκλιο με διευκρινίσεις προς τους εμπόρους. Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Οι έμποροι μέλη τοπικών εμπορικών συλλόγων, έχουν δικαίωμα μείωσης των μισθών, εκτός τις ισχύουσας σύμβασης για το εμπόριο, εφόσον οι εργαζόμενοι δεν είναι συνδικαλισμένοι…

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ καταχρηστικά, επιβάλλουν πρόστιμα σε μέλη εμπορικών συλλόγων που προχωρούν σε μείωση μισθών, υποστηρίζοντας ότι οφείλουν να εφαρμόσουν την ισχύουσα σύμβαση για το εμπόριο. Η Συνομοσπονδία των εμπόρων υποστηρίζει ότι οι ελεγκτές απλά δεν γνωρίζουν το νόμο. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, για να έχει εφαρμογή μία συλλογική σύμβαση πρέπει να ανήκει τόσο ο εργοδότης σε Εμπορικό Σύλλογο όσο και ο εργαζόμενος στο τοπικό σωματείο εργαζομένων. Όμως, οι ελεγκτές εξετάζουν την ύπαρξη συνδικαλιστικής ιδιότητας μόνο του εργοδότη και όχι και των εργαζομένων του, όπως έχουν υποχρέωση.

Η συμβουλή της ΕΣΕΕ προς τους συναδέλφους τους, είναι «να μην τρομοκρατούνται από τις αυθαιρεσίες των ελεγκτών, που ερμηνεύουν το νόμο όπως τους αρέσει και παραβαίνουν τα καθήκοντά τους».

Για να επιλυθεί το θέμα αυτό μία και καλή, η ΕΣΕΕ απέστειλε επίσημο αίτημα προς τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη, να δώσει σαφείς οδηγίες στο ΣΕΠΕ, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι καταχρηστικοί έλεγχοι.

Στην ουσία, η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι το δικαίωμα του μέλους Εμπορικού Συλλόγου που οι εργαζόμενοί του δεν είναι συνδικαλισμένοι, να προχωράει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας είναι ισχύον και ισχυρό.

Δεν αποτελεί μειονέκτημα για τον έμπορο εργοδότη η συμμετοχή του στους Εμπορικούς Συλλόγους. Η οδηγία αυτή, έχει να κάνει με το λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα, και η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως η δυνατότητα του εργοδότη να προσαρμόζει μονομερώς τους μισθούς του συνόλου των εργαζομένων του σε ένα δεδομένο επίπεδο παρέχεται μόνο στους συναδέλφους που μετέχουν στους Εμπορικούς Συλλόγους. Εάν, για παράδειγμα, η ΕΣΕΕ συμφωνήσει με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων μειώσεις μισθών στο εμπόριο, αυτές οι μειώσεις θα ισχύουν αυτομάτως για όλους τους εργαζόμενους των συναδέλφων που είναι οργανωμένοι σε Εμπορικούς Συλλόγους. Αντίθετα, αυτό δεν ισχύει για τους εμπόρους που δεν ανήκουν σε Εμπορικούς Συλλόγους, οι οποίοι, έχοντας με τους υπαλλήλους τους ατομικές σχέσεις εργασίας, πρέπει σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, να πάρουν τη σύμφωνη γνώμη του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά, προκειμένου να γίνει η μείωση του μισθού. Η Συνομοσπονδία των εμπόρων επισημαίνει επίσης, ότι ακόμη και το προβλεπόμενο, εντός 3μήνου από την λήξη της σύμβασης, διευθυντικό δικαίωμα για μείωση μισθών στο βασικό μισθό συν τα 4 προβλεπόμενα επιδόματα, επιφυλάσσεται μόνο για τους εμπόρους – εργοδότες που ανήκουν σε Εμπορικούς Συλλόγους και όχι στα μη μέλη.

Για τις εμπορικές επιχειρήσεις που απασχολούν ανειδίκευτο προσωπικό, το οποίο καλύπτεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρέχεται άμεσο δικαίωμα μείωσης μισθών. Οι μειώσεις είναι 22% για τους κατώτατους μισθούς και 32% για τους αντίστοιχους, που παίρνουν οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών. Συνακόλουθα, ο βασικός μισθός του νέου ανειδίκευτου καθορίζεται στα 586,08 ευρώ και του αντίστοιχου κάτω των 25 ετών στα 510,95 ευρώ. Οι μειώσεις γίνονται με διευθυντικό δικαίωμα και δεν είναι υποχρεωτικές για τον εργοδότη. Σε αυτό το σημείο, η ΕΣΕΕ δίνει μια άλλη διάσταση του θέματος. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι επειδή αμφισβητείται εάν το δικαίωμα αυτό είναι διαρκές, καλό είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν ανειδίκευτο προσωπικό και θέλουν να κάνουν χρήση του, να προχωρήσουν σε μειώσεις άμεσα.

Η μετενέργεια μίας σύμβασης περιορίζεται στο τρίμηνο. Μετά την πάροδο των 3 μηνών, εξακολουθεί να ισχύει ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, προσαυξανόμενος κατά 3 επιδόματα, δηλαδή ωρίμανσης, τέκνων και σπουδών. Η προσαρμογή αυτή γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα και επιφυλάσσεται μόνο για όσους είναι οργανωμένοι στις εργοδοτικές οργανώσεις.

Το επίδομα ωρίμανσης υπολογίζεται όπως πάγωσε στις 14-2-2012, ημέρα άμεσης ισχύος του νέου μνημονίου (ν. 4046/2012). Περαιτέρω εξέλιξη των ωριμάνσεων δεν επιτρέπεται.

Το επίδομα σπουδών περιλαμβάνει μόνο την ύπαρξη πτυχίου ή επαγγελματικής καθαρά εκπαίδευσης (πανεπιστημίου, ΤΕΙ, επαγγελματικής σχολής κλπ.). Δεν περιλαμβάνει άλλα επιδόματα προσόντων που πιστοποιούνται με πτυχίο, όπως γλώσσας, χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή κλπ.

Σε ότι αφορά το επίδομα επικίνδυνης εργασίας, στην κλαδική του εμπορίου δεν προβλέπεται. Οι συλλογικές συμβάσεις συνήθως προβλέπουν 3 επιδόματα αυτής της φύσης: ειδικών συνθηκών, ειδικών κινδύνων και ανθυγιεινής εργασίας. Από την εγκύκλιο 4601/304/12-3-2012 δεν προκύπτει ρητά ποιό από αυτά παραμένει σε ισχύ. Απλά αναφέρεται ότι «ως επίδομα επικινδύνου εργασίας νοούνται όλα τα επιδόματα που συνεπάγονται κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα και την ζωή του εργαζόμενου». Αυτά όμως αποδεικνύονται μόνο στους τόπους εργασίας ανάλογα με τις συνθήκες που ισχύουν εκεί, οπότε δεν μπορεί να προκύψει χωρίς αμφιβολία, ποιό από τα 3 επιδόματα παραμένει ή αν παραμένουν όλα. Είναι κάτι που θα ορίσει ο εργοδότης και θα κριθεί τελικά από τα δικαστήρια.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις ισχύουν μόνο για τους παλιούς εργαζόμενους, ενώ για τους νέους και για όσο χρόνο δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, η διμερής διαπραγμάτευση για το ύψος του μισθού μπορεί να ξεκινήσει από το κατώτατο όριο, που θέτει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης, υπό τους παραπάνω όρους.

Το δικαίωμα των εμπόρων που είναι μέλη των Εμπορικών Συλλόγων να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις, υπογράφοντας με το προσωπικό τους επιχειρησιακές συμβάσεις, παραμένει σε ισχύ. Μάλιστα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι σύμφωνα με την ΕΣΕΕ και η καλύτερη λύση και προτείνεται από την ΕΣΕΕ, για όσους εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και η δραστική μείωση μισθών είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητές τους, προκειμένου να επιβιώσουν. Η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης μπορεί να καθορίσει ύψος μισθών μέχρι το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, μετά δε την απόδοση δικαιώματος υπογραφής και στις ημιεπίσημες ενώσεις προσώπων εργαζομένων (και όχι μόνο στα εργατικά σωματεία, που προβλεπόταν παλιά), η κατάρτισή της είναι εύκολη, σύντομη και… ανέξοδη.

Πηγή: capital.gr, 9-4-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις