«Φρένο» σ τις προσδοκίες για «κούρεμα» των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έβαλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης. Ο υπουργός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο ”κουρέματος” των δανείων των ιδιωτών» καθώς, όπως είπε, δεν μπορούμε να προκαλέσουμε άλλες ζημιές στις τράπεζες.
Τα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν μπορούν να «κουρευτούν», σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Να σημειωθεί, πάντως, ότι για τους δημόσιους υπαλλήλους έχουν εκδοθεί ήδη διοικητικές πράξεις ώστε να μειωθεί στο ήμισυ και συγκεκριμένα από τα 6/10 στα 3/10 ο μισθός που παρακρατείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για στεγαστικά δάνεια. Το ποσό που κρατείται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4/10 του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, ενώ για τους υπόλοιπους πολίτες λειτουργεί μηχανισμός διακανονισμού των δανείων. Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί 750.000 δάνεια, εκ των οποίων 400.000 είναι καταναλωτικά, 150.000 επιχειρηματικά και 200.000 στεγαστικά.
Εκλογές
Για τις εκλογές ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι η 6η Μαΐου, εκτιμώντας ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Όπως είπε, ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών είναι θέμα του πρωθυπουργού και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών απορρίπτει ως «τεράστιο πολιτικό λάθος» τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης ούτε από τα δύο μεγάλα κόμματα, λέγοντας πως «μπορούν μόνο να προκαλέσουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια».
«Οι εκλογές θα γίνουν με υποσχέσεις περικοπών και όχι παροχών» υπογράμμισε ο υπουργός τονίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει σειρά περικοπών σε όλες τις κρατικές δαπάνες. Με το Μνημόνιο η χώρα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δαπάνες της τάξης 5,5% του ΑΕΠ για το 2013-2014 -περίπου 11,5 δισ. ευρώ- στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου που θα ψηφιστεί τον Ιούνιο και όπως υπογραμμίζει ο κ. Σαχινίδης «το 5,5% είναι αποκλειστικά και μόνο από περικοπές δαπανών» προσθέτοντας πως στόχος είναι η επιπλέον εξασφάλιση εσόδων 1,5% του ΑΕΠ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
«Αυτό που θα πρέπει να κάνει άμεσα η όποια επόμενη κυβέρνηση είναι να ψηφίσει τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, για την επόμενη διετία, και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο» σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι η προσαρμογή, με τα νέα μέτρα του Ιουνίου, δεν θα γίνει κυρίως με νέους φόρους και νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών, αλλά μέσα από τη μείωση των δαπανών.
Όσον αφορά στις προτάσεις της Ν.Δ. για μείωση του ανώτερου φορολογικού συντελεστή στο 30%, μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 19%, αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους ακινήτων, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι οδηγούν σε μείωση εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το ποσό που θα προκύψει, θα πρέπει από κάπου να αναπληρωθεί. Όποιος δεν το λέει αυτό, ουσιαστικά ή κοροϊδεύει τους πολίτες ή θέλει να συνεχιστεί η πολιτική των ελλειμμάτων που έφερε τη χώρα σε αυτή τη θέση».
Για το νέο φορολογικό σύστημα το κείμενο των προτάσεων, όπως διαμορφώθηκε από το διακομματικό διάλογο, προβλέπει:
1 Εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας με μόνο 4 ή το πολύ 5 κλιμάκια έναντι 9 που προβλέπει η ισχύουσα. Η πρόταση για τη νέα κλίμακα, προβλέπει ότι το αφορολόγητο θα παραμείνει αμετάβλητο στις 5.000 ευρώ και οι συντελεστές φόρου θα κλιμακώνονται σε 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από τις 5.001 έως τις 10.000 ευρώ, 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από τις 10.001 έως τις 30.000 ευρώ, 30% για το κλιμάκιο από τις 30.001 έως τις 60.000 ευρώ και 40% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 60.000 ευρώ.
2 Κατάργηση των απαλλαγών και των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος και αντικατάστασή τους από ειδικές – στοχευμένες επιδοτήσεις.
3 Εφαρμογή επαγγελματικών κριτηρίων προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
4 Αυτοτελή φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (π.χ. 20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, τόκους, μερίσματα ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων.
5 Επιβολή ενός και μόνον φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας με κλιμακούμενο συντελεστή, χωρίς αφορολόγητο όριο, στη θέση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
6 Σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να προσεγγίσουν τα επίπεδα των πραγματικών αγοραίων τιμών.
7 Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 9-4-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.