Aνεργοι, χρεωμένοι επιχειρηματίες και συνταξιούχοι βάζουν τέλος στη ζωή τους.

Ενα κύμα αυτοκτονιών συγκλονίζει και τη γειτονική Ιταλία, όπου ο άλλοτε εθνικός εισαγγελέας Αντόνιο ντι Πιέτρο επιρρίπτει ευθύνες στον Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Τελευταίο θύμα της οικονομικής κρίσης είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έθεσε χθες τέλος στη ζωή του με έναν πυροβολισμό μέσα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του, σε συνοικία της Ρώμης.

Ο 59χρονος επιχειρηματίας είχε πτωχεύσει και οι υπάλληλοι της εταιρείας του είχαν οδηγηθεί στο ταμείο ανεργίας. Σε επιστολή που άφησε, έκανε λόγο για «δύσκολη εργασιακή και οικονομική κατάσταση».

Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα ένας κορνιζοποιός, ο οποίος αυτοκτόνησε υπό το βάρος των χρεών που είχε συσσωρεύσει η ατομική του επιχείρηση. Περίπου την ίδια ώρα ένας 51χρονος οδηγός φορτηγού κρεμάστηκε στην υπόγεια αποθήκη της πολυκατοικίας του στο Μιλάνο, αφού είχε χάσει τη δουλειά του και τον είχε εγκαταλείψει η σύζυγός του. «Δεν άντεξε την οικονομική και ψυχολογική πίεση, παρά το γεγονός ότι οι γονείς του είχαν προσπαθήσει να του συμπαρασταθούν», έγραψε ο ιταλικός Τύπος.

Η μακάβρια λίστα περιλαμβάνει και έναν άνεργο οικοδόμο από την Απουλία, ο οποίος προέβη στο απονενοημένο διάβημα στα 49 του χρόνια πριν από μερικές ημέρες.

Την ίδια επιλογή έκανε και μια 78χρονη στη Σικελία μετά τη μείωση της σύνταξής της. «Τη δολοφόνησε το κράτος με τις περικοπές του», δήλωσε ένα από τα τέσσερα παιδιά της. Η 78χρονη Νούντσια είχε λάβει επιστολή από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την οποία της γνωστοποιούσαν ότι η σύνταξή της θα μειωνόταν στα 600 από τα 800 ευρώ. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μία κοινωνική σύνταξη 350 ευρώ και άλλη μία μικρή σύνταξη, του πεθαμένου συζύγου της.

Η πρώτη της σκέψη ήταν ότι με αυτά τα χρήματα θα έχανε την οικονομική της αυτονομία. Ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της και έπεσε, αφήνοντας στο έδαφος την τελευταία της πνοή. Την ίδια τραγική κατάληξη είχε πριν από περίπου μία βδομάδα ένας εργολάβος που αυτοπυρπολήθηκε στην Μπολόνια.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. «Είναι δραματικά γεγονότα, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν πολύ και στην Ελλάδα. Η μόνη σοβαρή απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι η εξυγίανση και η ανάπτυξη», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα» ο ιταλός Πρωθυπουργός.

Για τον Αντόνιο ντι Πιέτρο, τον εισαγγελέα που στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τίναξε στον αέρα το ιταλικό πολιτικό σύστημα με την επιχείρηση Καθαρά Χέρια και σήμερα ηγείται ενός κεντροδεξιού κόμματος, ο Μάριο Μόντι «θα κουβαλά στη συνείδησή του αυτές τις αυτοκτονίες». Σύμφωνα με την οργάνωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων Cgia, στην Ιταλία μέσα σε δύο χρόνια οι αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους αυξήθηκαν κατά 24,6% και οι απόπειρες αυτοκτονίας κατά 20%.

Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 5-4-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.