21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αδεια τα ταμεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ

Πρόσφατα

Στον ΟΑΕΕ λόγω της έλλειψης ρευστότητας προτάθηκε η πλήρης κατάργηση του δώρου με το επιχείρημα ότι δεν καταβάλλονται εισφορές.

«Στερεύουν» από έσοδα τα ταμεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, της μείωσης των εισπράξεων από εισφορές αλλά και της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης. Τα παραπάνω καθιστούν ορατό τον κίνδυνο νέων περικοπών στις παροχές προς τους ασφαλισμένους ώστε να είναι δυνατή η ομαλή καταβολή των συντάξεων.

Μπροστά στα άδεια ταμεία και ενόψει της καταβολής του δώρου Πάσχα (στις 5 Απριλίου) και των συντάξεων του Μαΐου (στο τέλος Απριλίου) το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προχωρεί για τέταρτο συνεχή μήνα σε νέο δανεισμό ύψους 244 εκατoμμυρίων ευρώ (200 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και 44 εκατομμύρια ευρώ από το ΤΑΠ-ΔΕΗ) για 30 ημέρες, από τις 3 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου. Η απόφαση λαμβάνεται σήμερα «προκειμένου να διενεργηθούν ομαλά οι πληρωμές», όπως υπογραμμίζεται στα σχετικά έγγραφα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Το ΙΚΑ, ωστόσο, έχει εισπράξει στο πρώτο δίμηνο το 64,4% της (μειωμένης λόγω Μνημονίου) κρατικής επιχορήγησης του 2012 (1,4 δισ. ευρώ) και μολονότι υπολογίζει να απορροφήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας τα ποσά αυτά δεν διασφαλίζουν στο σύνολό τους τις πληρωμές έως το τέλος του χρόνου.

Ο ΟΑΕΕ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και ο ΟΑΕΕ, επίσης, με μειωμένη κρατική επιχορήγηση (800 εκατ. ευρώ από τα οποία έχει εισπράξει τα 240 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο) και με ένα συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα εσόδων από τη μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών (από τους 800.000 πληρώνει μόνο το 55%). Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ ανεβάζει το ταμειακό έλλειμμα του κλάδου σύνταξης στα 831,2 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές προς τρίτους έναντι 700 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα έσοδα για τον κλάδο σύνταξης υπολογίζονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι δαπάνες αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Μπροστά στο προδιαγραφόμενο αδιέξοδο, υποβλήθηκαν προτάσεις ακόμη και για την κατάργηση του υπολοίπου («κουρεμένου» σε όλα τα ταμεία) δώρου των συνταξιούχων με το επιχείρημα ότι δεν καταβάλλονται εισφορές για τα δώρα.

Στάση πληρωμών

Μόνο 17.239 ελεύθεροι επαγγελματίες – ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ σε σύνολο 205.165 οφειλετών που εντάχθηκαν σε ρύθμιση χρεών 1,5 δισ. ευρώ εξόφλησαν το 2011 τις οφειλές τους. Η αδυναμία είσπραξης ακόμη και βεβαιωμένων οφειλών, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν από το 2010 και συνεχίζονται και φέτος για όλα τα Ταμεία (υποβολή αιτήσεων έως τα τέλη Απριλίου προβλέπει προωθούμενη διάταξη νόμου), προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα 17.239 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν εξοφλήσει 68,8 εκατομμύρια ευρώ.

Προβλήματα στην είσπραξη οφειλών αντιμετωπίζουν, ακόμη ο Τομέας Υγειονομικών του ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ (δεν είναι σε θέση να επεξεργασθεί και να εισπράξει λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού), οι Τομείς Υγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης και Πειραιά (μεγάλος αριθμός οφειλετών έχει ανταποκριθεί και δεν τηρείται λόγω οικονομικής δυσχέρειας των ασφαλισμένων).

Στον ΟΓΑ, με τις ευνοϊκές διατάξεις του ν. 3943/2011 (εξόφληση μέχρι 20 τριμηνιαίες δόσεις με μικρότερο ποσό δόσης τα 150 ευρώ) υπέβαλαν αίτηση για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών 30.610 οφειλέτες και εισπράχθηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτροχιασμός σε ΙΚΑ – ΟΑΕΕ

244 εκατ. ευρώ δανείζεται το ΙΚΑ από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ ΔΕΗ για να καταβάλει τα δώρα Πάσχα και τις συντάξεις.

64,4% της φετινής του επιχορήγησης έχει εισπράξει το ΙΚΑ στο πρώτο δίμηνο.

831,2 εκατ. ευρώ έλλειμμα προϋπολογίζει ο ΟΑΕΕ για φέτος.

240 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 800 εκατ. έχει εισπράξει ο ΟΑΕΕ στο πρώτο δίμηνο.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 29-3-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις