19.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Περικοπές μέχρι και 50% στους μισθούς στα μέσα σταθερής τροχιάς

Πρόσφατα

Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων ο νεοεισερχόμενος με την ειδικότητα του εργάτη θα προσλαμβάνεται στις εταιρείες των μέσων σταθερής τροχιάς με βασικό μισθό 780 ευρώ και θα αποχωρεί στα 39 χρόνια υπηρεσίας με μισθό 1321 ευρώ.

«Μαχαίρι» σε επιδόματα και ωριμάνσεις προβλέπει, η πρόταση της διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προς τους εργαζόμενους του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και του τραμ.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι σήμερα Τετάρτη πραγματοποιούν την πρώτη προειδοποιητική όπως την χαρακτηρίζουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίζουν την περεταίρω στάση τους ενώ την ίδια στιγμή προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους σε περίπτωση που η πρόταση της διοίκησης για τη νέα Σύμβαση Εργασίας δεν έχει τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων ο νεοεισερχόμενος με την ειδικότητα του εργάτη θα προσλαμβάνεται στις εταιρείες των μέσων σταθερής τροχιάς με βασικό μισθό 780 ευρώ και θα αποχωρεί στα 39 χρόνια υπηρεσίας με μισθό 1321 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενοι και διοίκηση πρέπει να βρουν την «χρυσή τομή» μεταξύ τους και να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 14 Μαΐου. Στη συνέχεια, οι αποδοχές μπορούν να πέσουν αυτομάτως στο επίπεδο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, όπως προβλέπει το νέο εργασιακό καθεστώς για τη μετενέργεια.

Τι προβλέπει η σύμβαση της διοίκησης

Η σύμβαση εργασίας που προτείνει η διοίκηση καταργεί επιδόματα και ωριμάνσεις προβλέπει μετακινήσεις εργαζομένων και κατάργηση των ρεπό.

Ειδικότερα:

Προβλέπονται μετακινήσεις των εργαζομένων σε θέσεις διαφορετικές από τις οργανικές τους.

Για το προσωπικό που απασχολείται στη διεξαγωγή, εποπτεία και έλεγχο του συγκοινωνιακού έργου (προσωπικό λειτουργίας) η ημερήσια απασχόλησή τους μπορεί να είναι συνεχής ή με διακεκομμένο ωράριο ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Προβλέπει μείωση των αναπαύσεων (ρεπό) στα 104, δηλαδή μόνο τα Σαββατοκύριακα χωρίς να συνυπολογίζει τις αργίες.

Μείωση μισθών μέσα από κατάργηση επιδομάτων και ωριμάνσεων. Οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες μειώσεις που θα αγγίξουν μέχρι και το 50% του μισθού τους είναι αυτοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου οι οποίοι είναι και οι πιο υψηλόμισθοι σε σχέση με τους εργαζόμενους στο μετρό και το τραμ (οπού σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη πρόταση θα έχουν μείωση μισθών 20 και το 10% αντίστοιχα).

Τα επιδόματα που διατηρούνται

Μόνο τρία επιδόματα περιλαμβάνονται στην πρόταση για το νέο μισθολόγιο των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Πρόκειται για τα επιδόματα:

Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και εργασίας σε υπόγεια τμήματα, στα 100 ευρώ, το οποίο αφορά συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων.

Του ανήλικου τέκνου το οποίο ανέρχεται στα 50 ευρώ για το πρώτο παιδί και στα 70 ευρώ συνολικά για δυο τέκνα.

Επίδομα θέσης, το οποίο ξεκινά από τα 120 ευρώ για τους υπεύθυνους συνεργείων και φτάνει έως τα 900 ευρώ για τους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης.

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τονίζουν ότι η στάση εργασίας είναι προειδοποιητική αντιδρώντας στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας άλλα και στην απαξίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το νέο μισθολόγιο

Βάση της πρότασης της διοίκησης οι βασικοί μισθοί στα μέσα σταθερής τροχιάς διαμορφώνονται ως εξής:

Εργαζόμενος ΔΕ: 1ος μισθός 858 ευρώ, μισθός αποχώρησης 1688 ευρώ

Εργαζόμενος ΤΕ: 1ος μισθός 1037 ευρώ, μισθός αποχώρησης 2243 ευρώ

Εργαζόμενος ΠΕ: 1ος μισθός 1092 ευρώ, μισθός αποχώρησης 2409 ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μειωμένη επιβατική κίνηση άλλα αυξημένα έσοδα παρουσίασε το 2011 ο ΟΑΣΑ.

Το 2011 καταβλήθηκαν περισσότερα χρήματα για την αγορά λιγότερων εισιτηρίων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη μείωση των ακυρώσεων εισιτηρίων κατά 7,4% που παρατηρήθηκε σε σχέση με το 2010.

Την ίδια στιγμή, τα εισιτήρια (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) που πωλήθηκαν το 2011 ανήλθαν σε 151,596 εκατ., μειωμένα κατά 13,84% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Η αύξηση στις εισπράξεις από εισιτήρια διαμορφώθηκε στο 12,3% και στο 5,7% για τις κάρτες, (ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο χρόνο επιβλήθηκε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων κατά 20%-40%.

Αναλυτικά, το 2011 πωλήθηκαν λιγότερα εισιτήρια λεωφορείων κατά σχεδόν 20%, των ΗΣΑΠ μειωμένα κατά 16,39%, των ΗΛΠΑΠ κατά 18,63%, στο μετρό κατά 6,56% και στο τραμ κατά 7,97%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2011 πωλήθηκαν 3,44 εκατ. μαζικά προϊόντα (ετήσιες – μηνιαίες κάρτες), παρουσιάζοντας μείωση 14,03% τη στιγμή που η εισπράξεις από τα ίδια προϊόντα ενισχύθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το 2010. Οι εισπράξεις από ετήσιες κάρτες ενισχύθηκαν κατά 18%, από μηνιαίες κάρτες κατά 3,7% με τις συνολικές εισπράξεις από μαζικά προϊόντα και εισιτήρια να έχουν ενισχυθεί κατά 11,52%.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 28-3-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις