19.5 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «Μείωση μισθών και φόρων»

Πρόσφατα

Ο Ανχελ Γκουρία πρότεινε περαιτέρω «ψαλίδισμα» μισθών, αύξηση ορίων απασχόλησης, μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, μείωση των ασφαλιστικών βαρών (εισφορές) ειδικά για εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας. Συστήνεται επίσης να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας των ηλικιωμένων εργαζομένων.

Μεγαλύτερη στήριξη στις επιχειρήσεις με μείωση του μισθολογικού κόστους και του φορολογικού βάρους που επωμίζονται, ζήτησε χθες από την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, κατά την παρουσίαση στις Βρυξέλλες της ετήσιας έκθεσης του Οργανισμού για την Ευρωζώνη.

Με την ίδια ευκαιρία, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Ολι Ρεν σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο ως προς την επίτευξη της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, προσέθεσε όμως ότι χρειάζονται επιπρόσθετες προσπάθειες.

Ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στα θετικά στοιχεία της συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επέμεινε στην ανάγκη η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και τόνισε ότι η λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά απαραίτητο εργαλείο για την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα σε σημαντικές οικονομικές προκλήσεις, όπως στην άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό, αλλά και στην ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.

Μείγμα μέτρων

Πιο αναλυτικά, το μείγμα των μέτρων που προτείνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, για να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία, είναι: περαιτέρω «ψαλίδισμα» μισθών, αύξηση ορίων απασχόλησης, μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, μείωση των ασφαλιστικών βαρών (εισφορές) ειδικά για εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας.

Συστήνεται επίσης να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας των ηλικιωμένων εργαζομένων.

Ο οργανισμός ζητεί άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, ρύθμιση της αγοράς αγαθών για μείωση των τιμών και την παροχή καλύτερων ποιοτικώς υπηρεσιών, ενίσχυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, κρίνει αναγκαία την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ εκτίμησε, τέλος, ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 83,6% έως το 2025.

Για την οικονομία της Ευρωζώνης προέβλεψε ότι θα αναπτυχθεί το 2012 κατά μόλις 0,2%.

Για Ευρωζώνη

Αύξηση πόρων στο 1 τρισ. ευρώ

«Υπέρ» της ανάγκης να αποφασίσει η Ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό την αύξηση των πόρων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στο 1 τρισ. ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η «δύναμη πυρός» του για την προστασία των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης, τάχθηκε χθες ο κ. Γκουρία.

Σε γενικές γραμμές, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει περάσει, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στις αγορές είναι ομαλότερες, και ζητεί φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 28-3-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις