Τέλος βάζει το ΙΚΑ στις παροχές «επί πιστώσει» στους εργαζόμενους – ασφαλισμένους ( δηλ. σε «καλύψεις» για επιδόματα, ασθένεια ακόμη και για σύνταξη) αν οι εργοδότες τους δεν πληρώνουν τις εισφορές ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές από τις απλήρωτες εισφορές. Το μέτρο περιλαμβάνεται σε «πακέτο» 5 μεγάλων αλλαγών στη βεβαίωση και στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών που ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος προωθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή.
Οι αλλαγές, που χθες συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιδιώκεται να λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» στην προβλεπόμενη μείωση των εισφορών (κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων, με βάση το νέο Μνημόνιο) και, ταυτόχρονα, ως «ανάχωμα» στο «κίνημα» των κακοπληρωτών που έχουν βάλει «φέσι» 11 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ και στα άλλα Ταμεία.
Τι αλλάζει
1. Η ασφάλιση θα πιστώνεται είτε με την καταβολή των εισφορών είτε με την πιστοποίησή τους μέσω Πράξης Οφειλής. Με αυτόν τον τόπο τερματίζεται το φαινόμενο να παρέχει το ΙΚΑ ασφάλιση «επί πιστώσει». Για επιχειρήσεις που οι καταβληθείσες εισφορές υπολείπονται των υποβληθεισών, θα εκδίδονται πράξεις οφειλής και τότε θα πιστοποιείται η ασφάλιση για το σύνολο των εργαζομένων.
Για τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί Πράξεις, αν δεν μεριμνήσουν για την εξόφληση των οφειλών τους ή δεν ρυθμίσουν τις οφειλές, δεν θα μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικά την ΑΠΔ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα καλούνται να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο και με αυτοπρόσωπη παρουσία στο υποκατάστημα του ΙΚΑ. Με αυτό τον τρόπο, για να μπορεί μια επιχείρηση να απασχολεί προσωπικό, δηλαδή για να μπορεί να υφίσταται, και για να έχουν οι εργαζόμενοί της «καλύψεις» είτε πρέπει να έχει πληρώσει τις εισφορές είτε να έχει υπαχθεί σε ρύθμιση την οποία και να τηρεί.
2. Μειώνονται τα πακέτα ασφάλισης από 1.023 που είναι σήμερα στα 70 με στόχο να μειωθούν, στη συνέχεια, σε 3 (απλά, βαρέα, οικοδομικοτεχνικά). Η μείωση αυτή καθιστά απόλυτα εφικτό το μηχανογραφικό έλεγχο της ΑΠΔ και κυρίως απόλυτα εφικτό το μηχανογραφικό έλεγχο των εισφορών που δηλώνονται σε σχέση με το ποσό που καταβάλλεται.
3. Καθιερώνεται η υποβολή μηνιαίας ΑΠΔ για τη διασφάλιση του ελέγχου των πληρωμών και την αποτροπή της διεύρυνσης των καθυστερούμενων – απλήρωτων οφειλών.
4. Προβλέπεται η ταυτόχρονη καταβολή εισφορών και αποδοχών από την 1η Απριλίου (η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα μετατραπεί η ημερομηνία από την 1η Μαΐου) με bonus τη μείωση κατά 5% των εισφορών για τους συνεπείς στις πληρωμές με τη μορφή rebate (απολογιστικά ανά εξάμηνο). Επιπλέον γίνεται υποχρεωτική η δήλωση επί της ΑΠΔ του ΦΜΥ προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι οι επιχειρήσεις δηλώνουν ως ασφαλιστικές αποδοχές τις πραγματικές και όχι άλλες αποδοχές για το ΦΜΥ και άλλες στο ΙΚΑ.
5. Δίνεται η δυνατότητα να προσφεύγει η επιχείρηση σε διαδικασία «φιλικού διακανονισμού» των μηνιαίων εισφορών της σε περίπτωση έκτακτου προβλήματος. Για το λόγο αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο «φιλικός διακανονισμός» των εισφορών με πρωτοβουλία του εργοδότη σε 3 άτοκες δόσεις και 9 έντοκες. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκείται μία φορά εντός 24 μηνών.
Χρόνος ενημέρωσης Ασφαλιστικής Ιστορίας Απασχολουμένων στις περιπτώσεις μη καταβολής του συνόλου των Δηλωθεισών Ασφαλιστικών Εισφορών. «Στις περιπτώσεις που από τον έλεγχο των Δηλωθεισών και Καταβληθεισών Εισφορών του προηγούμενου άρθρου προκύψει ότι δεν έχουν καταβληθεί οι συνολικές εισφορές που δηλώθηκαν με την ΑΠΔ εκάστης μισθολογικής περιόδου, τότε η ασφαλιστική ιστορία των απασχολούμενων της υποβληθείσης ΑΠΔ ενημερώνεται μόνο μετά την παραγωγή – σύνταξη σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη Πράξεως Επιβολής Εισφορών και την επίδοση σ’ αυτόν. Ως μισθολογική περίοδος νοείται ο μήνας που έλαβε χώρα η απασχόληση των απασχολουμένων».
Διαχείριση Χρεωστικού Υπολοίπου Εισφορών που προκύπτει από τον Έλεγχο Δηλωθεισών – Καταβληθεισών Εισφορών. «Εντός 10 εργασίμων ημερών από την ολοκλήρωση του Ελέγχου Δηλωθεισών – Καταβληθεισών Εισφορών των προηγούμενων άρθρων και εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο ενημερώνονται άμεσα οι υπόχρεοι εργοδότες να προσέλθουν για διακανονισμό των οφειλών που έχουν προκύψει. Ο διακανονισμός διενεργείται από το αρμόδιο Υποκατάστημα με τους εξής όρους:
α) Εξόφληση της διαφοράς υποβληθεισών – καταβληθεισών εισφορών σε διάστημα 6 μηνών από την επίδοση της ΠΕΕ χωρίς επιβάρυνση του κεφαλαίου με πρόσθετα τέλη καθυστέρησης.
β) Στην περίπτωση εξόφλησης της προαναφερόμενης διαφοράς πέραν του εξαμήνου από την επίδοση της ΠΕΕ, η κύρια οφειλή επιβαρύνεται με 0,5% για τους επόμενους 6 ημερολογιακούς μήνες, 1% για τους επόμενους 6 μήνες και εν συνεχεία με 0,5% για κάθε ημερολογιακό εξάμηνο και μέχρι 36 συνολικά μήνες.
Κατά τη διάρκεια του διακανονισμού και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτού και δεν υπάρχει άλλη βεβαιωμένη οφειλή σε βάρος του εργοδότη, τότε αυτός καθίσταται ενήμερος και δεν λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος του. Εργοδότες σε βάρος των οποίων προέκυψε χρεωστικό υπόλοιπο από τον έλεγχο Δηλωθεισών – Καταβληθεισών εισφορών δεν δύναται να υποβάλουν για τις επόμενες μισθολογικές περιόδους ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, εάν δεν προβούν στον ανωτέρω διακανονισμό των οφειλών τους. Σε βάρος των εργοδοτών αυτών λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την είσπραξη των οφειλών και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 17 του Ν 3846/2010 (ΦΕΚ 66/Α΄)».
Τι προβλέπουν
Οι νέες ρυθμίσεις
Χρόνος υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων Κοινών Επιχειρήσεων. «Η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται από τους εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στην ασφάλιση των φορέων ή κλάδων και λογαριασμών των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του νόμου 2972/2001 (291Α΄) υποβάλλεται μέσω διαδικτύου από την 1η ημέρα του μήνα που έπεται του ημερολογιακού μήνα απασχόλησης ως ακολούθως:
α) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 1 την 21η ημέρα πριν από το τέλος του μήνα.
β) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 2 την 19η ημέρα πριν από το τέλος του μήνα.
γ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 3 την 17η ημέρα πριν από το τέλος του μήνα.
δ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 4 την 15η ημέρα πριν από το τέλος του μήνα.
ε) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 5 την 13η ημέρα πριν από το τέλος του μήνα.
στ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 6 την 11η πριν από το τέλος του μήνα.
ζ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 7 την 9η πριν από το τέλος του μήνα.
η) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 8 την 7η ημέρα πριν από το τέλος του μήνα.
θ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 9 την 5η ημέρα πριν από το τέλος του μήνα.
ι) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 10, 20, 30, 40, 50 την 3η ημέρα πριν από το τέλος του μήνα.
ια) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00 την προτελευταία ημέρα από το τέλος του μήνα.
ιβ) Για το Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας την τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται την ημέρα απασχόλησης, ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.
Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχίας καταχώρησης στο δικτυακό τόπο (web-site) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν για μισθολογικές περιόδους από 1-7-2012 και εφεξής».
Οι προθεσμίες καταβολής των εισφορών στο ΙΚΑ
«Ως χρόνος υπολογισμού των εισφορών ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία. Δεν μεταβάλλει τον παραπάνω χρόνο η καθυστέρηση, από οποιαδήποτε αιτία, της πληρωμής του μισθού πέραν του μηνός, όπως επίσης δεν μεταβάλλει αυτόν η καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών σε μακρότερα ή βραχύτερα χρονικά διαστήματα.
Ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 5η για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τον παραπάνω οριζόμενο χρόνο. Η προθεσμία αυτή ισχύει και για το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμίδας, καθώς και την εταιρεία με την επωνυμία Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.
Η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου και Μαρτίου αντίστοιχα».
Πρόσθετα Τέλη Εκπρόθεσμης Καταβολής Εισφορών
«Ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι οποίες δεν καταβάλλονται εμπροθέσμως επιβαρύνονται με πρόσθετο τέλος από την επόμενη ημέρα εκείνης κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία καταβολής τους.
Το ποσοστό του προσθέτου τέλους ορίζεται σε 3% για το διάστημα καθυστέρησης που αντιστοιχεί στην επομένη της προθεσμίας λήξης της προθεσμίας καταβολής και μέχρι το ημερολογιακό τέλος του μήνα αυτού και σε 1% για κάθε επόμενο μήνα και μέχρι 100% συνολικά. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής ως μήνας θεωρείται ο ημερολογιακός μήνας.
Στις διατάξεις της παραγράφου αυτής υπάγονται όλες οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ανεξάρτητα από τις μισθολογικές περιόδους στις οποίες ανάγονται».
Υποβολή Δηλώσεων Οικοδομικών Εργων
«Η προθεσμία υποβολής της μηνιαίας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης για όλους τους εργοδότες οικοδομικών και τεχνικών έργων αρχίζει από την 1η ημέρα του μήνα που έπεται του ημερολογιακού μήνα απασχόλησης και λήγει την τελευταία ημέρα του ίδιου μήνα, ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου τους».
Ελεγχος «Δηλωθεισών-Καταβληθεισών Εισφορών»
«Εντός του επομένου του μήνα υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων διενεργείται μηχανογραφικός έλεγχος σύγκρισης δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών για κάθε προηγούμενη μισθολογική περίοδο. Ο έλεγχος Δηλωθέντων – Καταβληθέντων καθιερώνεται υποχρεωτικά ως τυπική ελεγκτική διαδικασία και ολοκληρώνεται εντός του μεθεπομένου αυτού της απασχόλησης μήνα. Εάν από τη διενέργεια του ελέγχου αυτού, προκύψει ότι δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι εισφορές που δηλώθηκαν στην ΑΠΔ τότε παράγεται – συντάσσεται Πράξη Επιβολής Εισφορών σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 11 του άρθρου 26 του ΑΝ 1846/51 όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με το άρθρο 60 παρ. 2 του Ν. 2677/99 (1Α’)».
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 26-3-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.