Την οριζόντια περικοπή των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων κατά 15%, ή κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα κονδύλια που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό προβλέπουν αποφάσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, λίγο πριν παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και αναλάβει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για την εφαρμογή της πρόβλεψης του νέου μνημονίου, για την περικοπή των δαπανών της κρατικής μηχανής κατά 15%, για μετακινήσεις, προμήθειες και άλλες λειτουργικές δαπάνες και τα υπουργεία κλήθηκαν να υποβάλουν νέους προϋπολογισμούς.
Η νέα προσαρμογή των δαπανών κρίθηκε αναγκαία μετά τις διαφαινόμενες αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2012 και τις αναπροσαρμογές των στόχων, με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή.
Η μείωση των δαπανών αποτελεί κεντρική επιδίωξη του νέου μνημονίου και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να τις μειώσει, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής εισπρακτικών μέτρων, όπως συνέβη και σε προηγούμενες περιπτώσεις, π.χ. με το έκτακτο τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης έχει σταλεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μήνυμα προς την κρατική μηχανή, πως το Δημόσιο θα πληρώνει όσο επαρκούν τα έσοδά του και αν αυτά υστερούν, αντίστοιχα θα μειώνονται και οι κρατικές δαπάνες. Αν δηλαδή δεν υπάρχουν κονδύλια, δεν θα γίνονται πληρωμές και συνδέεται για πρώτη φορά ο ρυθμός των εισπράξεων με το ρυθμό των δαπανών.
Επίσης θα ελέγχεται η διαθεσιμότητα όχι μόνο των πιστώσεων του προϋπολογισμού, αλλά και αυτή της επάρκειας ταμιακών διαθεσίμων. Η εγγραφή πίστωσης στον προϋπολογισμό, δεν σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα πληρωμής, αφού η δυνατότητα αυτή εξασφαλίζεται μόνο αν υλοποιούνται οι προβλέψεις των εσόδων του προϋπολογισμού.
Για το λόγο αυτό οι προβλέψεις του προϋπολογισμού θα πρέπει να επανεκτιμώνται σε τακτά διαστήματα και να λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης. Σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανάλογα το επίπεδο των δαπανών.
Θα παρακολουθείται ακόμα η μηνιαία εξέλιξη των δεσμεύσεων ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα σε περίπτωση που σωρεύονται ανεξόφλητες υποχρεώσεις.
Οι νέοι στόχοι
Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους του προϋπολογισμού του 2012:
– Ο στόχος για το έλλειμμα γενικής Κυβέρνησης του 2012, από 11,43 δισ. ευρώ, ή 5,4% του ΑΕΠ αναπροσαρμόζεται σε 13,73 δισ. ευρώ, ή 6,7% του ΑΕΠ, από το 89,2% που υπολογίζεται από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών, Φίλ. Σαχινίδη ότι έκλεισε το 2011.
– Αντί για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,42 δισ. ευρώ, ή 1,1% του ΑΕΠ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ο στόχος είναι πλέον πρωτογενές έλλειμμα (έλλειμμα μείον τόκους) ύψους 488 εκ. ευρώ, ή 0,2% του ΑΕΠ.
Οι αναπροσαρμογές αυτές προκύπτουν από την αναθεώρηση στόχων:
– Για τα έσοδα το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι λόγω της ύφεσης θα διαμορφωθούν σε 56.159 εκ. ευρώ, από 59.184 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη, δηλαδή μειωμένα κατά 3.025 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα θα μειωθούν από 54.434 εκ. ευρώ, σε 51.409 εκατ. ευρώ.
– Οι δαπάνες του προϋπολογισμού από 72.558 εκατ. ευρώ συμπιέζονται ακόμα περισσότερο και ο στόχος είναι πλέον να μην ξεπεράσουν το ποσό των 70.298 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2.260 εκατ. ευρώ.
– Το κονδύλι των τόκων μετά το PSI, υπολογίζεται σε 13.050 εκατ. ευρώ, από 12.750 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ τον περασμένο Νοέμβριο, αύξηση 300 εκατ. ευρώ.
– Το ΠΔΕ περικόπτεται για άλλη μια φορά κατά 400 εκατ. ευρώ και το ύψος του διαμορφώνεται για το 2012, σε 7.300 εκατ. ευρώ, έναντι 7.700 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Η πρώτη δόση του δανείου
Η πρώτη δόση του δανείου από τη νέα σύμβαση καταβλήθηκε χθες στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά θα διατεθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή ομολόγων. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης, τονίζοντας ότι «το ύψος της είναι 5,9% δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ αναμένεται να εισπραχθούν και 1,6 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων διατέθηκε ήδη χθες για την αποπληρωμή χρεολυσίων του τριετούς ομολόγου, που έληξε χθες, 20 Μαρτίου. Πρόκειται για τίτλους αξίας 4,63 δισ. ευρώ, που κατείχαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, από το τριετές ομόλογο, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το PSI.
Η εξαίρεσή τους επιτεύχθηκε με την ανταλλαγή των ομολόγων, προ της ενεργοποίησης του PSI, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των θεσμικών και των φυσικών προσώπων, που υπέστησαν απώλειες της τάξης του 75%.
Οι τράπεζες
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, συνολικά έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να εξασφαλίσει επιπλέον 50 δισ. ευρώ, για την αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις λήξεις τους.
Εντός του 2012, πάντως, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες κατέχουν ποσό ύψους 3,33 δισ. ευρώ, από το δεκαετές ομόλογο που λήγει στις 18 Μαΐου 2012 και 3,1 δισ. ευρώ και από το πενταετές ομόλογο ύψους 7,7 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου του 2012.
Μείωση επιτοκίου στα έντοκα
Σημαντική μείωση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας σημειώθηκε στη χθεσινή δημοπρασία, που ήταν η πρώτη μετά το PSI και το Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Το επιτόκιο υποχώρησε στο 4,25%, από 4,61% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία της 14ης Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, και αυτή η δημοπρασία ήταν «εσωτερική υπόθεση», δεδομένου ότι συμμετείχαν μόνο ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, με τους ξένους θεσμικούς να απέχουν, όπως άλλωστε παρατήρησε και η Κομισιόν στην έκθεσή της.
Αναλυτικότερα, το ποσό που ζητούσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήταν 1 δισ. ευρώ, και οι προσφορές των θεσμικών επενδυτών ανήλθαν σε 2,688 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,69 φορές. Ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,69, από 2,70 που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.
Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού έως και αύριο, Πέμπτη 22 Μαρτίου, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος να φτάσει στο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ.
Με το ποσό που θα αντληθεί θα αποπληρωθούν τα τρίμηνα έντοκα που εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και λήγουν εντός των ημερών.
Πάντως, η Κομισιόν στην έκθεσή της αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τα έντοκα γραμμάτια, μειώνοντας τον όγκο των νέων εκδόσεων, πλην όμως, για να υλοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να εξασφαλιστούν κεφάλαια προκειμένου να αποπληρωθούν έντοκα που λήγουν, ώστε να μην ανανεώνεται ολόκληρο το ποσό.
Οι λήξεις πάντως είναι υψηλές και στο επόμενο δίμηνο, καθώς φτάνουν στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ και σε 3,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
Αναδημοσίευση από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 21-3-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.