20.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΕΑΔΥ – ΟΑΕΕ. Βολές Βενιζέλου κατά των Ταμείων που λένε «όχι» στο PSI

Πρόσφατα

Σκληρή κριτική και βολές κατά των διοικήσεων των πέντε, μέχρι στιγμής, ασφαλιστικών ταμείων που αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στο PSI, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Μιλώντας στον Real fm, ο κ. Βενιζέλος καταφέρθηκε κυρίως εναντίον των ταμείων των δημοσιογράφων και των αστυνομικών. Επαναλαμβάνοντας πως οι όποιες απώλειες θα αναπληρωθούν μέσω μεταφοράς δημόσιας περιουσίας, διερωτήθηκε ειδικά για το ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)- «πως είναι δυνατόν να παίρνεις αγγελιόσημο και περιουσία του δημοσίου και να υπονομεύεις τη διαδικασία για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους».

«Τι μήνυμα στέλνουμε στο εξωτερικό; Γιατί το ασφαλιστικό ταμείο της Σουηδίας και της Αυστρίας να συμμετέχει στο PSI και να υπάρχουν αντιρρήσεις από τα Ελληνικά;», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν πετύχει το PSI, η αξία των ομολόγων ούτως ή άλλως θα εκμηδενιστεί.

«Μπορεί να φτάσουμε να ψάχνουμε ζητούμε 1 δισ. ή 0,5 δισ. και δεν είναι υπεύθυνη συμπεριφορά αυτή», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τις αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα, εμμέσως αναφέρθηκε στην κρατική συμβολή στην κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να έχει ίδια μεταχείριση ένα ταμείο με εκατομμύρια ασφαλισμένους όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, που συμμετέχει στο PSI, με άλλα;».

Για τους αποταμιευτές που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα, σημείωσε ότι λόγω της ίσης μεταχείρισης παγκοσμίως που πρέπει να κάνουμε, οδηγούνται και αυτοί σε κούρεμα.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός μηχανισμού αναπλήρωσης απωλειών, συνδέοντας το μηχανισμό αυτό με την εγγύηση που υπάρχει στις καταθέσεις, η οποία ισχύει μέχρι 100.000 ανά πρόσωπο, ανά τράπεζα.

«Είναι απόλυτα άδικο να μεταχειρίζεται κάποιος διαφορετικά κάποιον που έχει ομόλογο από αυτόν που έχει κατάθεση», υπογράμμισε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα.

Απαντώντας σε παρατήρηση της γεν. γραμ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι τις συνέπειες του PSI «θα τις δούμε σύντομα στις συντάξεις», είπε πως «αν δεν γίνει το PSI, δεν θα δούμε καθόλου τη σύνταξή μας, γιατί δεν θα έχουμε να την πληρώσουμε».

Οσον αφορά στις εκλογές, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι δεν έχει κάποια ένδειξη ή ενημέρωση για παράταση των εκλογών μέχρι το φθινόπωρο. Υπενθύμισε πως οι εκλογές έχουν προκύψει από τη διαπραγμάτευση για το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Βεβαίως και θα πάμε σε εκλογές για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο ελληνικός λαός, συμπλήρωσε.

Οκτώ «ναι» και πέντε «όχι»

Σημειώνεται ότι οκτώ «ναι» και πέντε «όχι» είναι μέχρι στιγμής το… ταμείο του PSI από τους ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς, ενώ σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν ΤΕΑΔΥ και ΟΑΕΕ.

Στο εθελοντικό «κούρεμα» αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (συχνά οριακή), να προχωρήσουν 6 Ταμεία: ΙΚΑ (884 εκατομμύρια ευρώ), ΟΓΑ (1,1 δισ. ευρώ), ΤΑΥΤΕΚΩ (258 εκατ. ευρώ), ΕΤΕΑΜ (18 εκατ. ευρώ), ΤΠΔΥ και ΜΤΠΥ. «Ναι» στο κούρεμα είπε και ο ΟΠΑΔ, που έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΠΥ, όπως και η ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών φορέων. Η συνολική ονομαστική αξία των ομολόγων σε αυτούς τους φορείς κυμαίνεται κοντά στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που μετά το «κούρεμα» θα φτάνει στο επίπεδο των 1,3 δισ. ευρώ.

Πέντε ήταν, από την άλλη, τα «όχι» που είπαν τα Ταμεία: ΕΤΑΑ (824 εκατ. ευρώ), ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (382 εκατ. ευρώ), ΤΕΑΙΤ (700 εκατ. ευρώ), ΤΑΠΙΤ (12 εκατ. ευρώ) και ΤΕΑΠΑΣΑ. Αυτό δεν σημαίνει πως οι τίτλοι τους (συνολικής αξίας περί τα δύο δισ. ευρώ) γλίτωσαν το «κούρεμα», αφού δεν αποκλείεται να υπαχθούν αναγκαστικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους.

Σήμερα αποφασίζει ο ΟΑΕΕ (160 εκατ. ευρώ) και το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισ. ευρώ), καθώς η χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ οδήγησε στην αναβολή της λήψης απόφασης. Σημειώνεται πως το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που διαχειρίζονται τα ασφαλιστικά Ταμεία φτάνουν σε αξία τα 6,5 δισ. Πολύ μεγαλύτερη είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων των Ταμείων που κατέχει η Τ.τ.Ε και θα «κουρευτούν» (14 δισ. ευρώ). Χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης εκτίμησε ότι τα Ταμεία θα «χάσουν» 11 δισ. ευρώ από το «κούρεμα», συμπληρώνοντας πως οι απώλειες θα καλυφθούν.

– Ομόλογα 41,6 εκατ. ευρώ κατέχει το ΕΜΠ και η Σύγκλητος ζητεί τη συμπερίληψη του Ν.Π.Δ.Δ- Ε.Λ.Κ.Ε και ΕΜΠ στα εξαιρούμενα του PSI φυσικά πρόσωπα. Ομόλογα 24 εκατομμυρίων ευρώ κατέχει και το πανεπιστήμιο της Αθήνας. Σήμερα συνεδριάζει η Σύγκλητος για το θέμα.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 7-3-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις