Από τις 14 Φεβρουαρίου αναδρομικά θα ισχύει το νέο καθεστώς, όπως και η μείωση του κατώτατου μισθού. Περιθώριο έως τις 14 Μαΐου για την κατάρτιση των κλαδικών συμβάσεων.
H κατάργηση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου. Αυτό προβλέπεται στην πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ειδικά για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας δίνονται περιθώρια μέχρι τις 14 Μαΐου για να υπάρξει συμφωνία.
Ουσιαστικά ανατρέπεται το εργασιακό καθεστώς στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες) και αλλάζουν οι κανονισμοί προσωπικού. Στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός υποχωρεί κατά 22% (για τους νέους 32%), ενώ αν δεν υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις έρχονται μειώσεις έως και 40%.
Το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας προβλέπει τα εξής:
Επιπλέον προβλέπεται ότι καταργούνται «διατάξεις νόμων ή συλλογικών συμβάσεων που θεσπίζουν όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα ή ρήτρες μονιμότητας παρεκκλίνοντας από τους γενικούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας ή/και προβλέπουν την εφαρμογή διατάξεων του Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων».
Κατάργηση μονιμότητας στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα: Συγκεκριμένα, από 14 Φεβρουαρίου συμβάσεις εργασίας που προβλέπεται ότι λήγουν με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας ή των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης νοούνται ως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (άρθρο 5).
Κατώτατος μισθός: Από 14 Φεβρουαρίου ισχύει η μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, η οποία «δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων». Ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών, η περικοπή φτάνει το 32%. Πάντως, «συμφωνίες των μερών που υπολείπονται των νέων μειωμένων κατώτατων μισθών είναι αυτοδικαίως άκυρες ως προς τον όρο αυτό» (άρθρο 1).
Μετενέργεια: Οι συλλογικές συμβάσεις ισχύουν για ένα τρίμηνο μετά τη λήξη τους (μέχρι τώρα ήταν έξι μήνες). Μετά την πάροδο του τριμήνου -και αν έχει υπάρξει νέα σύμβαση- διατηρούνται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων (σημειώνεται πως δεν υπάρχει μέριμνα για το επίδομα γάμου), σπουδών και επικινδύνου εργασίας (εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις). Οι όροι αυτοί ισχύουν «μέχρι να αντικατασταθούν από νέα συλλογική σύμβαση ή νέα ατομική σύμβαση» (άρθρο 2).
Διάρκεια συλλογικών συμβάσεων: Η διάρκεια κυμαίνεται από ένα έως τρία χρόνια. Οι συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ 24 μήνες, λήγουν στις 14 Φεβρουαρίου 2013. Οι συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ λιγότερο από 24 μήνες λήγουν με τη συμπλήρωση 3 ετών, εκτός και αν καταγγελθούν νωρίτερα (άρθρο 2).
Ωριμάνσεις: Από 14 Φεβρουαρίου και μέχρι να πέσει το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10% αναστέλλονται οι αυξήσεις που δίνονται, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας (π.χ. επίδομα πολυετίας, επίδομα τριετίας κ.ά.).
ΟΜΕΔ
Διαιτησία μόνο έπειτα από συμφωνία
Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων και αποκλειστικά για θέματα βασικών μισθών γίνεται η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως προσφυγές που έχουν κατατεθεί στον ΟΜΕΔ και δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί διαιτητική απόφαση μπαίνουν στο αρχείο αν έχουν κατατεθεί μονομερώς (άρθρο 3).
Χαρακτηριστικά προβλέπεται πως «η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού ή ημερομισθίου και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνεται σε αυτή κανένα άλλο ζήτημα, αλλά ούτε και ρήτρες που διατηρούν κανονιστικούς όρους προηγούμενων συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων».
Σημειώνεται πως για να βγάλει απόφαση η επιτροπή διαιτησίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη και οικονομικά στοιχεία, όπως είναι η πρόοδος στη μείωση του κενού ανταγωνιστικότητας, η δραστηριότητα στον κλάδο και η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας.
Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 29-2-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.