Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου και προβλέπεται ότι θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής της χώρας, αποφασίστηκε η δραματική περικοπή στους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια κατά 22% και 32% στους νέους έως 25 ετών.
Η επιλογή να επωμιστεί το Υπουργικό Συμβούλιο το ψαλίδισμα στους μισθούς είναι σε συνέχεια της ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου, που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στην πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου διευκρινίζεται ότι για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει ήδη, δίνεται η δυνατότητα εντός τριών μηνών – έως τις 14 Μαΐου – να γίνει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το πλαίσιο της καθορισμένης από το Μνημόνιο οικονομικής πολιτικής. Σε περίπτωση που εργοδότες και εργαζόμενοι δεν καταλήξουν σε συμφωνία, εξακολουθεί να ισχύει ο βασικός μισθός και μόνο τα τέσσερα επιδόματα (ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ. Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι από ό,τι φαίνεται τα μοναδικά που θα λάβει η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, έως τον Ιούνιο θα ληφθεί νέο πακέτο μέτρων. Ο κ. Καψής τα χαρακτήρισε «αναγκαία ώστε να κλείσει το έλλειμμα» και υποστήριξε ότι «το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση θα είναι να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα».
Δήλωσε ακόμη ότι «κάποια στιγμή το 2013 η οικονομία θα πάρει μπροστά», ενώ για το 2012 προέβλεψε πως θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά όταν αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία τα πράγματα θα βελτιωθούν. «Ζητούμενο είναι μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούμε να επέλθει ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία», είπε.
Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 29-2-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.