20.3 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. Αντίστροφη μέτρηση για τις κλαδικές

Πρόσφατα

Προθεσμία έως τις 14 Μαΐου έχουν τα συνδικάτα και οι εργοδότες για την υπογραφή νέων συμβάσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αμοιβές θα μειωθούν έως και 40%.

Τρίμηνη διορία -που λήγει στις 14 Μαΐου- έχουν εργοδότες και συνδικάτα για να συμφωνήσουν στην υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας και να αποφύγουν τη μείωση των μισθών. Στην αντίθετη περίπτωση οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση και οι μειώσεις θα φτάνουν μέχρι και το 40%.

Σήμερα θα υπάρξει πράξη υπουργικού συμβουλίου για τις αλλαγές στους μισθούς, ενώ τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε σειρά επαφών με κοινωνικούς εταίρους για το θέμα των συμβάσεων.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εγκύκλιοι από το υπουργείο σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το νέο τοπίο στην αγορά εργασίας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων για να αποφευχθούν δραματικές μειώσεις μισθών, με τη ΓΣΕΕ να στέλνει ανάλογο «μήνυμα» στα συνδικάτα. Αναλυτικά οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, όσον αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, είναι οι εξής:

Η περίοδος «χάριτος» λήγει στις 14 Μαΐου.

Ο χρόνος της μετενέργειας ?δηλαδή το διάστημα που παραμένει σε ισχύ μια σύμβαση εργασίας μετά τη λήξη της… πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες.

Ουσιαστικά δίνεται ένα τρίμηνο περιθώριο στους εργοδότες και στα συνδικάτα να συμφωνήσουν στην υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Μετά τη λήξη της μετενέργειας -και αν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση- διασώζεται μόνο ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης και τέσσερα επιδόματα. Τα επιδόματα αυτά είναι: παιδιών (αλλά όχι γάμου), θέσης, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Εκτιμάται πως σε αυτή την περίπτωση ο μισθός, εξαιτίας της απώλειας μιας σειρά επιδομάτων, θα μειωθεί από 15% έως 20%.

Σε περίπτωση που δεν υπογραφεί κλαδική σύμβαση, ο εργοδότης μπορεί με επιχειρησιακές συμβάσεις ή ακόμα και με ατομικές να ρίξει τον μισθό στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (η οποία μάλιστα είναι μειωμένη κατά 22%). Σε μία τέτοια περίπτωση η μείωση των μισθών θα φτάσει μέχρι και το 40%.

Καμία αύξηση δεν θα δοθεί για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα, ενώ «παγώνουν» και οι ωριμάνσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία χρόνια. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες, λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.

Αυτήν τη στιγμή σε πάρα πολλούς κλάδους έχει λήξει η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων και οι εργαζόμενοι είναι στον «αέρα». Στον αντίποδα, μόνο 40 κλαδικές συμβάσεις (π.χ. των εμποροϋπαλλήλων) είναι σε ισχύ, ενώ υπάρχουν και 90 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως η περικοπή των μισθών ουσιαστικά «συμπαρασύρει» προς τα κάτω και τις συντάξεις, καθώς μειώνονται τα έσοδα των Ταμείων. Μάλιστα εκτιμάται πως φέτος οι απώλειες λόγω της κρίσης (πτώση εισφορών, αύξηση ανεργίας) θα φτάσουν ακόμα και τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απώλειες

Στα 809 € ο κατώτατος μισθός

Τη μείωση του κατώτατου μισθού της εθνικής συλλογικής σύμβασης κατά 22% προβλέπει το νέο Μνημόνιο, που ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους. Πάντως, όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, η μείωση αποτελεί δικαίωμα του εργοδότη αλλά δεν είναι και υποχρεωτική.

Σημειώνεται πως σε ετήσια βάση οι απώλειες των εργαζομένων από το μέτρο φτάνουν μέχρι και τους τρεις μισθούς. Για παράδειγμα, υπάλληλος που είναι έγγαμος και έχει τρεις τριετίες με την εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δικαιούνταν 1.037.13 ευρώ μεικτά.Με τη μείωση του μισθού κατά 22%, θα περιοριστεί στα 808.96 μεικτά. Δηλαδή θα χάσει 228.04 ευρώ τον μήνα και η ετήσια απώλεια θα αγγίξει τα 3.192,56 ευρώ (έχουν υπολογιστεί 14 μισθοί).

Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς ο μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης υποχωρεί κατά 32%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μεικτές αποδοχές ενός νέου εργαζόμενου πέφτουν στα 510.94 ευρώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα

Ειδική ρύθμιση για το ύψος του επιδόματος ανεργίας

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει ξεκαθαρίσει το ύψος του επιδόματος ανεργίας, καθώς θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για το θέμα από το υπουργείο Εργασίας.

Πάντως, δεδομένη θεωρείται η μείωση του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον για τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι θα χάσουν περίπου 100 ευρώ τον μήνα.

Με βάση τη νομοθεσία στη χώρα μας, το επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Επομένως μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% -και αν δεν υπάρξει διορθωτική παρέμβαση? το επίδομα θα πέσει από τα 461,5 ευρώ στα 359,97 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα εξετάζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, που ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε τυχόν διορθωτική παρέμβαση.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι το ύψος του επιδόματος να μην είναι ενιαίο για όλους, αλλά να εξαρτάται από τα έτη δουλειάς και τη συχνότητα «προσφυγής» στο ταμείο ανεργίας.

Δηλαδή, να υπάρχει επίδομα ανεργίας διαφορετικών «ταχυτήτων», το οποίο με βάση τα σενάρια που συζητούνται μπορεί να υπολογίζεται με βάση το 55% έως και το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Η απόφαση

Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού πρώτα υπολογιστεί το κόστος μίας τέτοιας παρέμβασης. Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή αποσύνδεσε μια σειρά επιδομάτων από τη μείωση του κατώτερου μισθού (π.χ. επιδόματα που καταβάλλονται σε αναπήρους).

Υπολογίζεται πως από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση βγαίνουν κερδισμένα 60.000 άτομα, που θα αποφύγουν τη μείωση του εισοδήματός τους.

Αναδημσίευση από ΕΘΝΟΣ, 28-2-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις