16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΝΕΟ ΞΑΦΝΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ 10% μείωση στις συντάξεις άνω των 1.300 €

Πρόσφατα

Αντιμέτωποι με νέες περικοπές των αποδοχών τους βρίσκονται οι συνταξιούχοι. Το ψαλίδισμα αφορά όλα τα Ταμεία. Προβλέπεται μείωση σε ποσοστό 10% στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Μειώσεις, που φτάνουν μέχρι το 20%, προγραμματίζονται και για τις επικουρικές.

Ερχονται νέο «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων, μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές και μείωση του αριθμού των δικαιούχων πολυτεκνικού επιδόματος με θέσπιση χαμηλότερου εισοδηματικού κριτηρίου.

Τις «λύσεις» αυτές προκρίνει η κυβέρνηση ύστερα από συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να… κλειδώσει το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σχέδιο προβλέπει μείωση κατά 10% στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων οι οποίες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Η μείωση αφορά το ποσό της σύνταξης πάνω από τα 1.300 ευρώ. Από αυτό το μέτρο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα προκύψει εξοικονόμηση της τάξης των 45 εκατ. ευρώ ετησίως. Να υπενθυμίσουμε πως ήδη έχουν ανακοινωθεί μειώσεις 20% στις συντάξεις που χορηγούν τα «ευγενή» Ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) και 7% στο ΝΑΤ.

Στο μέτωπο των επικουρικών, η νέα πρόταση που προωθείται προβλέπει περικοπή 10% σε ποσά από 200 έως 250 ευρώ, 15% σε ποσά από 251 έως και 300 ευρώ και 20% για τα επιπλέον ποσά. Με αυτό το «σενάριο» το όφελος για τον προϋπολογισμό θα είναι 250 εκατ. ευρώ αντί 200 που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι μέχρι τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει αντιταχθεί σε μειώσεις κύριων συντάξεων, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Οπως έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σε περίπτωση που είναι μικρότερες οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, το πλαφόν για τις μειώσεις στις επικουρικές θα πέσει στα 150 ευρώ.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αρχικά τρόικα και κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από την ετήσια δαπάνη για πληρωμή συντάξεων.

Διαπραγματεύσεις

Αλλά κατά τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των 325 εκατ. ευρώ η τρόικα είπε «όχι» σε άλλες περικοπές που δεν είχαν μόνιμο χαρακτήρα και πίεσε για μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις συντάξεις, προβάλλοντας και το επιχείρημα της άσχημης οικονομικής κατάστασης των περισσότερων ασφαλιστικών ταμείων.

Τις νέες μειώσεις στις συντάξεις προανήγγειλε χθες και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Μιλώντας για την εξοικονόμηση των 325 εκατ. ευρώ ανέφερε πως 100 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από περικοπές σε λειτουργικά έξοδα του υπουργείου Αμυνας και 90 εκατ. ευρώ από την επίσπευση των μειώσεων αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια (Ιούλιο από Σεπτέμβριο).

«Τα υπόλοιπα 135 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από πρόσθετες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας (πολυτεκνικά επιδόματα) και Εργασίας. Η εξοικονόμηση του υπουργείου Εργασίας ενδέχεται να σχετίζεται με περικοπές σε συντάξεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 17-2-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις