28.2 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη 2 δισ. ευρώ το 2012 από τα ληξιπρόθεσμα Νέο μνημόνιο: Ασφυκτικό πλαίσιο για τα έσοδα

Πρόσφατα

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους σε ότι αφορά την είσπραξη των φόρων και ληξιπροθέσμων χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη διενέργεια ελέγχων, έθεσαν πλέον οι δανειστές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το νέο Μνημόνιο που βάζει τίτλους «τέλους» στις περαιώσεις και στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές προς το δημόσιο.

Έτσι, την ώρα που και ο φετινός προϋπολογισμός κινείται εκτός στόχων και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος φαντάζει ουτοπική, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι έως το τέλος του 2012 θα εισπράξει περίπου 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμές οφειλές, αλλά και θα διενεργήσει συνολικά 1.000 ελέγχους όσον αφορά την απόδοση του Φ.Π.Α. και του φόρου εισοδήματος.

Βέβαια τον προηγούμενο μήνα οι απώλειες από το Φ.Π.Α. κινήθηκαν στο 15%, ενώ η υστέρηση από το σκέλος των εσόδων ήταν 6%, γεγονός που πιστοποιεί ότι ο προϋπολογισμός από τον Ιανουάριο, λόγω και της ύφεσης που πλήττει την αγορά, βρίσκεται εκτός «ελέγχου», ενώ δημιουργεί ερωτηματικά για την περαιτέρω πορεία εάν αναλογιστεί κανείς ότι το Φεβρουάριο πρέπει να εισπραχθούν 3,58 δισ. ευρώ και το Μάρτιο 3,29 δισ. ευρώ.

Τέλος στις περαιώσεις

Στο πλαίσιο πάντως αυτό και επειδή για την τρόικα ζητούμενο είναι να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους, το νέο Μνημόνιο βάζει «τέλος» στις περαιώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και επιτάσσει την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν εκπρόθεσμες οφειλές, θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένους στόχους καθώς θα πρέπει για το 50% των υποθέσεων να έχει οριστεί δικάσιμος έως το τέλος Ιουνίου, για το 85% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ να υπάρξει πλήρης εκκαθάριση έως το Μάρτιο του 2013 με την προτεραιότητα να δίνεται στις υποθέσεις που αφορούν σε ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές μας ζητούν επιτακτικά να ενταθούν οι ποινικές διώξεις και η άμεση δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των μεγαλοοφειλετών, αλλά και όσων έχουν χρέη προς το δημόσιο, ενώ για το λόγο αυτό θέτουν μετρήσιμους στο εξής στόχους για τη «σύλληψη» της φοροδιαφυγής.

Έτσι η τρόικα βάζει στο «στόχαστρο» ληξιπρόθεσμα χρέη, μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, την είσπραξη του ΦΠΑ καθώς και των φόρων και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ, ενώ δίνει σαφές περίγραμμα των ελέγχων που πρέπει να γίνουν.

Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί ότι η τρόικα θεωρεί εκ των προτέρων ότι η προσπάθεια θα αποτύχει εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην πλήρη αναδιοργάνωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, όπως αυτό δρομολογείται ήδη πάντως μέσω του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Κανόνες

Σε κάθε περίπτωση η τρόικα θέτει συγκεκριμένους «κανόνες» που πρέπει να τηρήσει έως το τέλος του 2012 το οικονομικό επιτελείο και οι οποίοι προβλέπουν τα εξής:

* Εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο σε 75 υποθέσεις εισοδήματος και 225 υποθέσεις Φ.Π.Α., υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος

* Είσπραξη 2,0 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ 1 δισ. ευρώ πρέπει να έχει εισπραχθεί έως το τέλος Ιουνίου

* Ολοκληρωμένους φορολογικούς ελέγχους σε 625 μεγάλους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας

* Ολοκλήρωση του ελέγχου 400 περιπτώσεων «επισφαλών» φορολογούμενων ελευθέρων επαγγελματιών ή εισοδηματιών

* Ολοκλήρωση του ελέγχου σε 6.000 παλαιές υποθέσεις Φ.Π.Α. και άμεση ολοκλήρωση τουλάχιστον 1.000 ελέγχων που αφορούν νεότερες οφειλές Φ.Π.Α.

* Ολοκλήρωση 1.700 ελέγχων επικίνδυνων φορολογικά υποθέσεων και φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος μέχρι και το τέλος του έτους

* Ολοκλήρωση 300 αναλυτικών ελέγχων με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή σε μεγάλους φορολογούμενους. Οι μισοί από αυτούς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

* Ολοκλήρωση 1.300 ελέγχων σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα με μεγάλη περιουσία και άμεση είσπραξη του 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

* Ολοκλήρωση 10.000 αναλυτικών ελέγχων για μη απόδοση Φ.Π.Α. και άμεση είσπραξη του 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους συγκεκριμένους ελέγχους.

* Είσπραξη του 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους αναλυτικούς ελέγχους στους μεγάλους φορολογούμενους και τους προσωρινούς ελέγχους.

* Είσπραξη έως τα μέσα του έτους, τουλάχιστον του 5% από το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι αποδεδειγμένα εισπράξιμες και θα έπρεπε να είχαν μπει στα ταμεία του Δημοσίου φέτος.

Αναδημοσίευση από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 14-2-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις