23.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Ομιλία Γιάννη Αμανατίδη στην απεργιακή συγκέντρωση του Ε.Κ.Θ. 7-2-2012

Πρόσφατα

Εργαζόμενοι,-ες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Η Κυβέρνηση, η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστές στις εντολές του κεφαλαίου έχουν κηρύξει πόλεμο σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Καταργούν ότι έχει κατακτηθεί, με μεγάλους αγώνες εδώ και εκατό χρόνια, μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης και της τρόικα , με τις αποφάσεις που ετοιμάζονται να πάρουν, ανατρέπουν τα πάντα σε όφελος των δανειστών των τραπεζών και του ΣΕΒ.

Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τη μαύρη Συγκυβέρνηση και την Τρόικα με στόχο τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, την κατάργηση ακόμα και του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τη νέα μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, απολύσεις εργαζομένων από Στενό και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και περαιτέρω περιορισμό των Δημοσίων Δαπανών που θα στερήσουν πόρους από τις Δημόσιες Υπηρεσίες (κυρίως Τομέα Υγείας και Παιδείας) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταβαράθρωση της ελληνικής Οικονομίας και στον καταποντισμό της ελληνικής Κοινωνίας.

Μας μετατρέπει σε παρίες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους πένητες και στερεί από τους νέους την όποια ελπίδα θετικής προοπτικής.

Συντρίβουν τον κατώτερο μισθό μετατρέποντας τους μισθούς σε επίδομα φτώχειας, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ δημιουργούν ένα εφιαλτικό εργασιακό τοπίο που θα εκτινάξει την ανεργία στα ύψη. Ήδη 1 στους 4 είναι άνεργος.

Με τις περικοπές στις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση, στα Δημόσια Συστήματα Υγείας και Παιδείας οδηγούν τη χώρα σε κατάρρευση και χρεοκοπία, για να πληρωθούν οι δανειστές και να διασωθούν οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο.

Οι αυτόκλητοι σωτήρες της μαύρης συγκυβέρνησης σε απόλυτο συγχρονισμό με την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ, γίνονται για άλλη μια φορά το όχημα εξαφάνισης ενός ολόκληρου λαού.

Δείχνουν αδίστακτοι και έχουν μετατραπεί σε βασικό πυλώνα, που οργανώνει την πιο ληστρική επιδρομή σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.

Έχουν μετατρέψει σε οργανικό στοιχείο του τρόπου άσκησης της εξουσίας το ψέμα, τον εκβιασμό και τη διάχυση του φόβου παντού.

Κινούνται στη γραμμή της καταστροφικής ύφεσης και της κοινωνικής ισοπέδωσης.

Η γραμμή αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή, γιατί γνωρίζουν ότι με τις μνημονιακές πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν το χρέος, ούτε τα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά προωθούν την πιο ληστρική αναδιανομή πλούτου από τους κάτω προς τους επάνω, αυξάνουν τον αριθμό των ανέργων σε ποσοστά εκτός ελέγχου, ανοίγουν τις στρόφιγγες για απολύσεις παντού και καταστρέφουν και τα τελευταία ψήγματα του κράτους .

Στόχοι αυτής της κυβέρνησης είναι:

 να εξασφαλίσει στους πιστωτές μας το μέγιστο δυνατό ποσοστό αποπληρωμής των χρυσοπληρωμένων τοκογλυφικών δανείων τους οδηγώντας σε χρεωκοπία τους εργαζόμενους και τη χώρα

 να βάλει στο γύψο μισθούς και συντάξεις, εργατικά δικαιώματα και ανάγκες για δεκαετίες, και να μετατρέψει τον ελλαδικό χώρο σε μια εκτεταμένη ευροκινεζική ζώνη βάρβαρης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

 να ξεπουληθεί αντί πινακίου φακής σε ντόπια και ξένα μονοπώλια ο δημόσιος και ο ορυκτός πλούτος της χώρας

Μας βομβαρδίζουν με τα ψεύτικα διλήμματα:

ευρώ ή χάος.

 Σκληρή λιτότητα ή χάος.

 Νέα δανειακή σύμβαση ή χάος.

Για μας το πραγματικό δίλλημα είναι η συνέχιση ή η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Εμείς απαντάμε ότι αυτοί που πρέπει να σωθούν από την κρίση είναι οι κοινωνίες και όχι οι αγορές.

Συνάδελφοι, ισσες,

Μας βομβαρδίζουν οι κονδυλοφόροι της εξουσίας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Εμείς απαντάμε.

Εναλλακτική λύση υπάρχει.

Αρκεί να αποφασίσουμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς δύναμης και τους μηχανισμούς εξουσίας και να συγκρουστούμε με τις πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Εναλλακτική λύση είναι να μπει φρένο στους κερδοσκόπους και τις αγορές. Σ’ αυτούς που χτίζουν την κυριαρχία τους κρατώντας υποταγμένους τους λαούς με τη θηλιά του χρέους.

Τους λέμε ότι λεφτά για συντάξεις και μισθούς υπάρχουν από τα φορολογικά έσοδα.

Λεφτά για τόκους και χρεολύσια δεν υπάρχουν . Αυτή είναι η αλήθεια.

Η σωτηρία μας περνάει μέσα από το άνοιγμα δρόμου ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία, για αυτούς που παράγουν πλούτο και αξίες, για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους αγρότες, τους μετανάστες και όχι τους τοκογλύφους, τις τράπεζες, το κεφάλαιο και το πολιτικό τους προσωπικό.

Η αξιοπρέπεια και η λαϊκή κυριαρχία ξαναγεννιούνται στην ανυπακοή, που αντιπαρατίθεται για μια ακόμη φορά στην υποταγή στο σύγχρονο δοσιλογισμό.

Η δημοκρατία αναπνέει στους δρόμους, στην απεργία, στις καταλήψεις, στις Γενικές Συνελεύσεις, στη λαϊκή ενεργοποίηση μέσα από παλιές και νέες συλλογικές μορφές, στην επιβολή της λαϊκής θέλησης απέναντι στην καταστολή των ΜΑΤ, και των ΜΜΕ

Ο αγώνας ενάντια σε αυτά τα σχέδια είναι αγώνας επιβίωσης. Εάν περάσουν η ζωή μας θα έχει συντριβεί, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε ένα κόσμο δίχως αύριο.

Ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι ο παρατεταμένος εργατικός και λαϊκός αγώνας για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η πολιτική της.

• Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν καταστρέψει τη ζωή όλων μας.

• Η Δανειακή Σύμβαση δεν πρέπει να υπογραφεί.

• Να κλείσουμε τις πόρτες και τα παράθυρα στους νέους εκβιασμούς, κανένας εργαζόμενος να μην εγκλωβιστεί στα νέα διλλήματα, που φιλοτεχνούν περί χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη.

Η χρεοκοπία και η εξαθλίωση της κοινωνίας έχει ήδη μονοδρομηθεί, από τις μνημονιακές πολιτικές, από τους διαδοχικούς εκβιασμούς, που χρησιμοποίησαν μέχρι σήμερα.

Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση μπορεί και πρέπει, να βάλει σε κίνηση τους εργαζόμενους, και τον λαϊκό παράγοντα, ανοίγοντας ένα νέο και δυναμικό κύκλο κοινωνικής παρέμβασης.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι μπορούμε να αποτελέσουμε το βασικό πυρήνα μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα επιβάλλουμε την ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας σε προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση προς όφελος των εργαζομένων.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο της Αντίστασης του αγώνα και της ανατροπής.


ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ PSI

Μας έλεγαν, θα νικήσετε όταν υποταχτείτε

Υποταχτήκαμε… και βρήκαμε στάχτη…

Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας, τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα

Να τους ανατρέψουμε !

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Ο Γιάννης Αμανατίδης είναι μέλος της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις