21.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Γ. Κουτρουμάνη εντός της εβδομάδας Συγκλίσεις και αποκλίσεις στα εργασιακά

Πρόσφατα

Με τις προβολές εφαρμογής των μέτρων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και των εργοδοτικών εισφορών σε βάθος χρόνου και σε συνάρτηση με τις απόψεις για τις επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση συνεχίζονται οι επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Η συζήτηση αφορά στις παραμέτρους από την εφαρμογή της πρότασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% όσο και για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με την πρόταση των κοινωνικών εταίρων για προστασία των κατώτατων ορίων, διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, προκρίνοντας των «πάγωμα» των αποδοχών για τρία χρόνια, των κλιμακίων και ωριμάνσεων στους μισθούς.

Η τρόικα, από την πλευρά της, εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της για περικοπές στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα έως και 20% συγκεκριμένων κατηγοριών αποδοχών, σε μείωση του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ, σε περικοπή 13ου και 14ου μισθού, σε «πάγωμα» κλιμακίων και μισθολογικών ωριμάνσεων, σε ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Επίσης, στην περαιτέρω υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων και συγκεκριμένα μετά την άρση της επέκτασης να καταργηθεί και η μετενέργεια (η ισχύς για ένα εξάμηνο των συμβάσεων μετά τη λήξη τους).

Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

Εν τω μεταξύ, θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες των κοινωνικών εταίρων σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ ΣΕΒ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ανέλαβε χθες σχετική πρωτοβουλία, απευθύνοντας πρόσκληση στους άλλους κοινωνικούς εταίρους να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη.

Ο κ. Δασκαλόπουλος στην πρόσκληση που απηύθυνε ζητεί από τους προέδρους της ΓΣΕΕ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων να πραγματοποιηθεί η συνάντηση προκειμένου να εξεταστεί η όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να ξεκαθαρίσουν οι κοινωνικοί εταίροι τις θέσεις τους.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων έχουν συμφωνήσει να υπάρξει μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την οποία επεξεργάζονται τα επιστημονικά ινστιτούτα τους και η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση κοινής πρότασης για μια στρατηγική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Τα υπό εξέταση θέματα αφορούν στο «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία, στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με την οποία συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι και στην αναπλήρωση των απωλειών που θα υπάρξουν για τα ταμεία, στη διαμόρφωση μιας ρήτρας σεβασμού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης μέχρι τη λήξη της και στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων διαρθρωτικού χαρακτήρα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων ζήτησε χθες η ΕΣΕΕ για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή τις συνεχείς συναντήσεις της τρόικας με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης απέστειλε χθες επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς κομμάτων και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας την έγκαιρη παρέμβασή τους πριν οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις των δανειστών μας. Η ΕΣΕΕ δήλωσε τη διαθεσιμότητά της για οποιαδήποτε συνάντηση με τους επικεφαλής ή τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και επεσήμανε τη σημασία των παρεμβάσεων και της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στις συγκεκριμένες κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Ως συνοδευτικά της επιστολής εστάλησαν, επίσης, η μελέτη και οι προτάσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, τις αμοιβές και το μη μισθολογικό κόστος, οι οποίες κατατέθηκαν και στους κοινωνικούς εταίρους κατά τη συνάντηση των αντίστοιχων ινστιτούτων. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, δυστυχώς, οι ελπίδες της τρόικας για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και πτώσης των τιμών αγαθών και υπηρεσιών μέσω των περικοπών απεδείχθησαν μάταιες.

Αντί, δηλαδή, να βελτιωθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί βάρος στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, στην ατζέντα κυριάρχησε και εξακολουθεί να προβάλλεται η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και η περαιτέρω μείωση των μισθών. Και τούτο, διότι ο τρόπος προσέγγισης του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας περιορίζεται σε προσέγγιση μεμονωμένων επιμέρους παραμέτρων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ποικίλες και σημαντικές αλληλεπιδράσεις, κάτι που ενδεχομένως πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων.

Κοινωνικοί εταίροι

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν στη διατήρηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, χωρίς μειώσεις, αλλά ούτε και αυξήσεις μέχρι τη λήξη της τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην προστασία του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Πορτογαλία: Συμφωνία για αλλαγές

Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της πορτογαλικής κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων περιγράφονται συνοπτικά οι σημαντικότερες αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα:

* Διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη δημιουργία «τράπεζας ατομικών ωρών» που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις διακυμάνσεις στη ζήτηση, στη μείωση των επιπρόσθετων αμοιβών υπερωριών.

* Αργίες και διακοπές: Μείωση τριών με τεσσάρων επίσημων αργιών. Εξάλειψη κινήτρου τριών επιπλέον ημερών άδειας λόγω επιμέλειας στην εργασία.

* «Απολύσεις σε κατάσταση κρίσης»: Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη διακοπή της δραστηριότητας του εργαζομένου με βάση την οικονομική κρίση. Συντομότερη περίοδος ειδοποίησης, δικαίωμα επέκτασης ειδικού καθεστώτος χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση συνδικάτων/εργαζομένων.

* Απόλυση: Κατάργηση υποχρέωσης τήρησης ειδικής σειράς απόλυσης (με βάση την αρχαιότητα) σε περιπτώσεις κατάργησης της θέσης εργασίας.

* Αποζημιώσεις απόλυσης: Ευθυγράμμιση των αποζημιώσεων των υφιστάμενων εργαζομένων με αυτές των νέων εργαζομένων (20 ημέρες/έτος, 12 έτη κατ’ ανώτατο όριο) με διατήρηση δεδουλευμένων δικαιωμάτων.

* Εργασιακή συμφιλίωση: Λειτουργία του Κέντρου Εργασιακών Σχέσεων ως κέντρου συμφιλίωσης με αποστολή την υποστήριξη της συλλογικής διαπραγμάτευσης και την παρακολούθηση των εξελίξεων στην αγορά εργασίας.

* Επιδόματα ανεργίας: Μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατ’ ανώτατο μέχρι 18 μήνες (με συμπληρωματικό bonus μέχρι και 8 μήνες ανάλογα με τη διάρκεια των χρόνων ασφάλισης) με ανώτατο όριο 2,5 IAS (δείκτης κοινωνικής στήριξης, περίπου 400 ευρώ) και μείωση 10% μετά από 6 μήνες.

* Συλλογικές συμβάσεις: Καθορισμός μέσω συλλογικών συμβάσεων των περιπτώσεων στις οποίες τα συμβούλια των εργαζομένων μπορούν να καταλήξουν μόνα τους σε επιχειρησιακές συμβάσεις.

* Ενίσχυση της εργασιακής διαμεσολάβησης και διαιτησίας: Προώθηση εξωδικαστικών μηχανισμών επίλυσης εργασιακών διαφορών με σκοπό την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση της διαδικασίας.

Αναδημοσίευση από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 1-2-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις