Εμμένει η τρόικα στη θέση της για τη λήψη σκληρών μέτρων, στα εργασιακά και ιδιαίτερα για το μισθολογικό στον ιδιωτικό τομέα, θεωρώντας ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν ανάλογες οικονομίες.
Σε νέα συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε και αυτή σε βαρύ κλίμα το μεσημέρι του Σαββάτου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επαναβεβαιώθηκε από την πλευρά της τρόικας, ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, χωρίς εξαιρέσεις και «κόκκινες γραμμές», στα εργασιακά με σκοπό τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη από τις θέσεις της για περικοπές «εδώ και τώρα», στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα έως και 20% συγκεκριμένων κατηγοριών αποδοχών, σε μείωση του κατώτατου μισθού, σε περικοπή 13ου και 14ου μισθού, σε «πάγωμα» κλιμακίων και μισθολογικών ωριμάνσεων, σε ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες. Επίσης, στην περαιτέρω υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων και συγκεκριμένα μετά την άρση της επέκτασης να καταργηθεί και η μετενέργεια (η ισχύς για ένα εξάμηνο των συμβάσεων μετά τη λήξη τους).
Στο πακέτο των σκληρών μέτρων, που ζητάει η τρόικα από την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, σε μια σειρά θεμάτων από τις μειωμένες ώρες απασχόλησης, τις χαμηλότερες αποζημιώσεις, την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, νέες αλλαγές στη Διαι τησία (ΟΜΕΔ).
Ασφαλιστικές εισφορές
Στη συνάντηση του Σαββάτου, ειδική αναφορά έγινε για το μη μισθολογικό κόστος και τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες με τις εξής προϋποθέσεις: Τη χρήση, από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, τις συνδιαλλαγές μέσω του τραπεζικού συστήματος και την απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.
Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να τους δοθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο όχι μόνο για το 2012, αλλά και για τη συνέχεια και τουλάχιστον μέχρι το 2015.
Για να συζητηθεί, συμφώνησαν, θα γίνει επεξεργασία σε σχέδιο προβολής σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη είχε συναντήσεις, που θα επαναληφθούν και σήμερα με το κλιμάκιο τεχνικών εμπειρογνωμόνων της τρόικας.
Στις συναντήσεις εξετάζονται τα σχέδια προβολής, όπως συμφωνήθηκε να γίνει, τα οποία αφορούν και στα θέματα του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να αξιολογηθούν και οι αντίθετες απόψεις που εκφράζονται, αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν και τα συμπεράσματα να τεθούν προς συζήτηση σε νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης με τους επικεφαλής της τρόικας, πιθανό ν και σήμερα ή αύριο.
Κοινωνική ειρήνη
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για «πάγωμα» των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Υποστηρίζουν επίσης, ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την αξιοσημείωτη αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν και αυτό θα αξιολογηθεί στις συζητήσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, ότι με τη μείωση των κατώτατων ορίων και την περικοπή 13ου και 14ου μισθού, θα τροφοδοτηθεί περαιτέρω η ύφεση, σε ποσοστό 3,5% όπως εκτιμούν, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν νέες συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, (μείωση φόρων και εισφορώ ν στα ταμεία).
Τον τελικό λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφερόμενοι τόσο στα εργασιακά, όσο και στο θέμα των επικουρικών συντάξεων ανέφεραν :
«Η διαπραγμάτευση γίνεται βήμα-βήμα και αυτό είναι κατ’ αρχήν θετικό» σημειώνοντας, ότι θα πρέπει «οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλοι μας, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών εταίρων να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, όσο γίνεται πιο γρήγορα».
Παράλληλα επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση υποστηρίζεται από τρία κόμματα και τα υπουργεία που συζητούν με την τρόικα εξετάζουν μεν το σύνολο των θεμάτων, αλλά τον τελικό ρόλο και λόγο για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων έχει ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ο υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο υψηλότερο επίπεδο, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου.
Παράλληλα, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο των οποίων θα εκπονηθούν και οι μελέτες που έχουν συμφωνηθεί από τα επιστημονικά Ινστιτούτα των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ Στις μελέτες αυτές θα επισημαίνεται ότι, άλλοι πέρα των κατώτατων μισθών του 13ου και 14ου μισθού, είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα (φορολογία, γραφειοκρατία κ.ά.)
Εν τω μεταξύ νέες αντιδράσεις σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο προκαλούν οι αμετακίνητες θέσεις της τρόικας.
Κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις που ζητάει η τρόικα στα κατώτατα όρια, στον 13ο και 14ο μισθό, οδηγούν σε πλήρη εκτροχιασμό τα εισοδήματα των εργαζομένων και θα προκαλέσουν κλιμάκωση των αντιδράσεων με ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Απόλυτοι στη μείωση των επικουρικών
Οι επικεφαλής της τρόικας είναι απόλυτοι στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και ζητούν να «κλείσει» και αυτό «εδώ και τώρα» επισημαίνοντας ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος και «έχει εξαντληθεί η υπομονή», όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, για το οποίο υπάρχει επικοινωνία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, για να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν, το υπουργείο έχει προτείνει ένα σχέδιο που προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 15%, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού με σκοπό η επικουρική να αντιστοιχεί στο 20% των συντάξιμων αποδοχών και ενοποίηση των πέντε βασικών ταμείων ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ σε ένα νέο ενιαίο ταμείο.
Για το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν την επιβολή ενός πλαφόν, ώστε να μη θιγούν οι πολύ χαμηλές συντάξεις.
Η Ν.Δ. έχει προτείνει στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης :
– Αξιοποίηση μέρους των κεφαλαίων του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που έχουν συσσωρευτεί με τα ποσά τα οποία αποδίδονται από την είσπραξη του ΦΠΑ (4% αυτού), σύμφωνα με το Νόμο Πετραλιά (Ν. 3655/2008).
– Αξιοποίηση ποσοστού των εσόδων από τα κρατικά λαχεία.
– Αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τυχερά παιχνίδια.
Αναδημοσίευση από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 30-1-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.