21.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Απεργία: απάντηση σε απολύσεις και περικοπές μισθών

Πρόσφατα

Μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις των εργοδοτών με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με αντικείμενο την μείωση των μισθών και των εισφορών, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, με αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων προχωρούν σε 24ωρη απεργία, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στις ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών, την τρομοκρατία των απολύσεων και την εκβιαστική αλλαγή των όρων εργασίας στην οποία υποβάλλονται από τους εργοδότες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Η απεργία της Τρίτης (συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 π.μ.) και η επιτυχία της αποκτά πολλαπλή σημασία: Είναι η πρώτη απεργία έπειτα από πολλά χρόνια που αποφασίστηκε από δευτεροβάθμιες οργανώσεις και με την πίεση των πρωτοβάθμιων σωματείων, δηλαδή των εργαζομένων που βιώνουν καθημερινά οδυνηρές επιπτώσεις από την αυθαιρεσία των εργοδοτών, αλλά και η πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην τρικομματική κυβέρνηση του Μνημονίου.

Πέρα από το θέμα των κατώτατων μισθών και του περιεχομένου της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, που επιχειρούν να ανατρέψουν κυβέρνηση και τρόικα (και σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ αποτελεί “κόκκινη γραμμή”), η απεργία της Τρίτης επιχειρεί να αναδείξει το όργιο της ακραίας ευελιξίας που επιβάλλουν υπό την απειλή της απόλυσης σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι εργοδότες. Η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, οι απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις έχουν δραματικές επιπτώσεις στα ωράρια και στους μισθούς, με τους τελευταίους να έχουν ήδη συρρικνωθεί από 12% έως και 25% σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Υπό εργασιακή ομηρεία

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει με στοιχεία η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η αγορά εργασίας βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάρρευση, καθώς χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, σε μικρές και σε μεγάλες επιχειρήσεις, ζουν τον εφιάλτη της εκμετάλλευσης και της εργασιακής ομηρίας που τους εγκλωβίζει ανάμεσα στη φτώχεια και την ανεργία.

Στα καταστήματα “Άλεξ – Πακ”, η εργοδοσία ζητά εργασία 2 ημερών την εβδομάδα! Στα “Notos Galleries”, η εκ περιτροπής εργασία είναι προ των πυλών! Στη “Γερολυμάτος Cosmetics”, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και δίνουν μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τη δουλειά τους και την αξιοπρέπειά τους. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στο εμπόριο αλλά και σε όλους τους κλάδους δίνουν μάχες σε μια σειρά εργασιακούς χώρους: στην “Ελληνική Χαλυβουργία” στην “Alapis”, στο ΙΓΜΕ, στο “Ερρίκος Ντυνάν”, στην “Ελευθεροτυπία”, στο Alter, στον “Κόσμο του Επενδυτή”.

* Η Αυτόνομη Παρέμβαση και το Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης και καλεί σε προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Σταδίου και Σανταρόζα στις 10.30 π.μ..

+103.000 άνεργοι τον Δεκέμβριο

Εφιαλτικά συνεχίζουν να είναι τα στοιχεία για την ανεργία. Μια μέρα μετά την Ελληνική Στατιστική Αρχή, που αποτύπωσε την εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας στο 18,2% τον περασμένο Οκτώβριο, προχθές ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία για τον μήνα Δεκέμβριο και σύμφωνα με τα οποία οι καταγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 907.000 από 804.000 που ήταν πέρσι τον Δεκέμβριο, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 103.000 σε έναν χρόνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε μέρα τον τελευταίο χρόνο γίνονταν 282 απολύσεις και σε αυτούς δεν συνυπολογίζονται όσοι ζουν απλήρωτοι επί μήνες ολόκληρους, είναι δηλαδή μακροχρόνια άνεργοι.

Αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ, 15-1-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις