25.2 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

ΔΝΤ: Οχι στην περικοπή 13ου και 14ου μισθού. «Ψαλίδι» στις ΔΕΚΟ

Πρόσφατα

Στο ΔΝΤ υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι αποφεύγουν να εμπλέκονται σε θέματα του ιδιωτικού τομέα και προσθέτουν ότι η ειδικότητά τους είναι ο δημόσιος τομέας.

Τοποθέτηση, από την οποία δεν προκύπτει ότι ζητά περικοπή για τον 13ο και τον 14ο μισθό, αποτελεί η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ερωτήσεις που αφορούσαν πληροφορίες για το αίτημα της τρόικας να περικοπούν μισθοί και επιδόματα.

Πηγές του Ταμείου, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν τα εξής: «Εχουμε μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και πόσο κάποια στοιχεία στη δομή (του κράτους) αποτελούν τροχοπέδη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και (είπαμε) ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, οπότε κάτι πρέπει να συμβεί σε αυτό το μέτωπο (όπως και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών – δεν είναι όλα θέματα που αφορούν την εργασία αυτή καθ’ αυτή).

Στο πλαίσιο αυτό, και συγκεκριμένα για τον 13ο και τον 14ο μισθού, «η αίσθηση του ΔΝΤ είναι ότι αυτή είναι μια πτυχή της ελληνικής αγοράς εργασίας, που είναι διαφορετική από τις προσεγγίσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, παράλληλα με άλλες δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα αναμένει την ολοκλήρωση των συζητήσεων και το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο θα καταλήξει η κυβέρνηση με τα συνδικάτα και -όπως τονίστηκε- «θα αποδεχθεί την οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν αυτοί που ονομάζει κοινωνικούς εταίρους στην Ελλάδα». Στο ΔΝΤ υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι αποφεύγουν να εμπλέκονται σε θέματα του ιδιωτικού τομέα και προσθέτουν ότι η ειδικότητά τους είναι ο δημόσιος τομέας.

Αντίθετα, το Ταμείο έχει άποψη για τις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, «για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα είναι αναγκαίο να γίνουν μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ». Οι πηγές αναφέρθηκαν ειδικά σε περικοπές μισθών και επιδομάτων και τόνισαν πως «μόνο με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις αυτές θα γίνουν ανταγωνιστικές και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών».

Στο Ταμείο αισθάνονται ότι το πρόγραμμα παρουσιάζει «πολύ μεγάλες καθυστερήσεις». Η ακριβής έκφραση είναι ότι παρουσιάζεται άνευ προηγουμένου βραδύτητα. Οσο και αν κάνει εντύπωση, στο Ταμείο πιστεύουν ότι τα μέτρα λιτότητας δεν οδηγούν πουθενά και στην ουσία δεν δικαιολογούνται άλλες οριζόντιες περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οι πηγές είπαν ότι δεν μπορούμε να κόβουμε συνέχεια, γιατί οι περικοπές δεν βοηθούν την ανάπτυξη.

Στόχος

Οι πηγές δήλωσαν ότι χρειάζεται ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ότι η ανταγωνιστικότητα δεν βελτιώνεται με περισσότερα μέτρα λιτότητας και υπογράμμισαν ότι το Ταμείο επιμένει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Οι πηγές εξήγησαν ότι το ΔΝΤ «επικεντρώνει την προσοχή του στο να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα για να έρθει η ανάπτυξη».

Δήλωσαν, επίσης, ότι «το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί δεν θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο. Θα είναι σχεδόν το ίδιο, όμως θα γίνουν προσαρμογές και απαιτούνται διορθώσεις σε διάφορους τομείς».

Οι πηγές είπαν ότι το νέο πρόγραμμα «θα είναι πιο απλό και θα επικεντρωθεί σε τομείς που είναι εύκολο να υλοποιηθούν».

Εχει σημασία ότι οι πηγές του Ταμείου δήλωσαν πως για να επιτευχθούν οι στόχοι «θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο πολιτικό κλίμα» και πρόσθεσαν ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι «ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προσπαθεί πολύ».

Μεγαλύτερο «κούρεμα»

Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις αρνήθηκε να τοποθετηθεί, άλλες πηγές διαβεβαίωσαν ότι στο Ταμείο πιστεύουν πως για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους απαιτούνται επιπλέον πόροι και επιπλέον «κούρεμα». Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να έχει τονίσει στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σαρκοζί ότι απαιτούνται περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερο «κούρεμα» για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για τα δύο αυτά θέματα, όπως και άλλοι αξιωματούχοι του Ταμείου, αλλά όλοι απέφυγαν να δώσουν απαντήσεις. Ομως, ο κ. Ράις τόνισε το θέμα της βιωσιμότητας και εξήγησε πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 13-1-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις