28.2 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Οι γιατροί ανεβάζουν τους τόνους και συνεχίζουν την απεργία

Πρόσφατα

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ – ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την απομάκρυνση των υπουργών Υγείας Αν. Λοβέρδου και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη από την κυβέρνηση, καθώς και του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γερ. Βουδούρη από τη θέση του, ζήτησε χθες σε συνέντευξη Τύπου και σε υψηλούς τόνους ο πρόεδροςτου Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μαν. Καλοκαιρινός.

Ενώ οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν μέχρι αύριο τις επαναλαμβανόμενες εικοσιτετράωρες πανελλαδικές απεργίες τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν επίσης μέχρι αύριο την αποχή τους από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του ΕΣΥ και οι ιδιώτες γιατροί ολοκληρώνουν αύριο την αποχή από τα καθήκοντά τους, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κήρυξε χθες «ανένδοτο αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής Υγείας» και έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «ανερμάτιστες κυβερνητικές πολιτικές, θνησιγενές μόρφωμα του ΕΟΠΥΥ, αδιέξοδες και παραπλανητικές μεθοδεύσεις της διοίκησης του νέου Οργανισμού και συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΕΣΥ».

Μάλιστα, ο Μαν. Καλοκαιρινός χαρακτήρισε τους Αν. Λοβέρδο, Γ. Κουτρουμάνη και Γερ. Βουδούρη ως «πρόσωπα εξαιρετικά επικίνδυνα και καταστροφικά για τη δημόσια Υγεία και την περίθαλψη των πολιτών» και ζήτησε μεταξύ άλλων να δοθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τον ΕΟΠΥΥ, να αυξηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα η αμοιβή ανά επίσκεψη για τους συμβεβλημένους με τον νέο Οργανισμό γιατρούς, καθώς και να υπογραφεί γενική συλλογική σύμβαση με τον ΠΙΣ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) Παν. Κατσίκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «από τον ΕΟΠΥΥ απουσιάζει ένας βασικός πυλώνας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οδοντιατρική περίθαλψη», ενώ ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) Μιχ. Βλασταράκος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «βιαστικό και πρόχειρο ξεκίνημα του ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο έχουν συμβληθεί ακόμη και απολυμένοι για έκνομες πράξεις γιατροί του ΙΚΑ».

Ο Μιχ. Βλασταράκος προειδοποίησε ακόμη την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απεργοσπαστικό μηχανισμό, «γιατί η σύγκρουση θα είναι τότε οξύτερη», ενώ ο Α’ αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Γ. Μπασκόζος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «θέλουν να στριμώξουν 9,5 εκατ. ασφαλισμένους σε λιγότερους γιατρούς με χαμηλότερες αμοιβές, σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι χθες, προκειμένου ο κόσμος να πληρώνει από την τσέπη του».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Κ. Αλεξανδρόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Λοβέρδος προεξόφλησε τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ σε μία μη αναστρέψιμα χρεωκοπημένη χώρα. Έτσι εξηγούνται οι εξευτελιστικές αμοιβές για τους συμβεβλημένους γιατρούς».

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του ΙΚΑ εντάχθηκαν αυτοδικαίως στον ΕΟΠΥΥ και αποτελούν τον κορμό του ιατρικού προσωπικού του νέου Οργανισμού.

Αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ, 4-01-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις