20.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Ποιοι απειλούνται με απόλυση στο Δημόσιο μέσα στο 2012

Πρόσφατα

Ολες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα μπαίνουν στο στόχαστρο της αξιολόγησης με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως ο δρόμος για τις απολύσεις έχει ανοίξει, αλλά το βάρος αυτήν τη φορά θα μετατεθεί στη διαδικασία των αξιολογήσεων στο Δημόσιο.

Από το νέο έτος 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι, με τη βοήθεια ιδιωτικών φορέων και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ θα τεθούν σε αξιολόγηση, με τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων ΥΕ και ΔΕ να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία παράλληλα παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την αναμόρφωση του Δημοσίου, όπως άλλωστε προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας, της Γαλλίας και της task force.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα αφορά πρώτα την αξιολόγηση των υπηρεσιών και μετά του προσωπικού, από την οποία θα κριθεί ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν.

Μάλιστα ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε «πρόκληση» τη δημιουργία του «επιτελικού» κράτους, με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, ενώ έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλιας επεσήμανε την έλλειψη διυπουργικού συντονισμού, την ανάγκη ενίσχυσης της κεντρικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των πολιτικών και την απαλλαγή από τη νομοθετική τυπολατρία και τη νομοθεσία χωρίς αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως οι αλλαγές που προωθούνται θα βασίζονται στο κείμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ, τη λευκή βίβλο και το μνημόνιο συνεργασίας με την task force.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου διευκρινίστηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εφεδρείας για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, αλλά μέσα στον Ιανουάριο που η τρόικα θα επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας, θα υπάρξουν τα τελικά στοιχεία.

Ολες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα μπαίνουν στο στόχαστρο της αξιολόγησης με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Με τη συνδρομή και της task force, θα επανεξεταστούν από την αρχή οι δομές του κράτους προκειμένου να υπάρξουν συμπεράσματα για το ποιες υπηρεσίες είναι άνευ αντικειμένου ή αλληλοεπικαλύπτονται.

Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που καταργούνται θα μετακινηθούν σε άλλες δομές, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της δικής τους αξιολόγησης, οπότε και θα κριθεί η παραμονή τους ή όχι στο Δημόσιο.

Πάντως, η μέθοδος με την οποία θα γίνει η αξιολόγηση δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο, αυτό που έγινε χθες γνωστό είναι ότι θα ξεκινήσει από τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Ρέππας, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνδρομή και από ιδιωτικούς φορείς, αφού προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία και πάντα υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένονταν και τα πορίσματα των επιτροπών που έχουν συσταθεί σε όλα τα υπουργεία για την αναδιοργάνωσή τους και τον περιορισμό των οργανικών μονάδων τους κατά τουλάχιστον 30%.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, προκύπτει ότι στόχος των 150 χιλιάδων λιγότερων υπαλλήλων έως το 2015 δύσκολα θα επιτευχθεί μόνο από συνταξιοδοτήσεις. Ετσι δεν αποκλείεται η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων να είναι αυτή που θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 30-12-2011


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις