Το «ψαλίδι» θα είναι μεσοσταθμικά 14%-16% και δεν θα υπερβαίνει το 25%. Μόλις 8 Ταμεία γλιτώνουν από τις περικοπές. Ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων.
«Ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις από τις αρχές του 2012 που θα κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 14% – 16% και δεν θα ξεπερνά το 25%, όπως επίσης και ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων σε ένα ταμείο-μαμούθ περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την επικουρική ασφάλιση.
Οπως τόνιζε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, οι τελικές ρυθμίσεις για την επικουρική ασφάλιση πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και να ψηφιστούν μέχρι τέλος Γενάρη. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα έθεσε και ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, μειώσεις δεν θα υποστούν όλα τα επικουρικά ταμεία, καθώς κάποια είναι υγιή και δεν χρειάζονται «ψαλίδι», ενώ σε κάποια άλλα έχουν ήδη επιβληθεί περικοπές. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε 8 ταμεία, τα οποία διασώζονται από τον νέο κύκλο μειώσεων. Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ), το Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ) είναι τα μοναδικά ταμεία από τα 31 επικουρικά που βρίσκονται -σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες- σε «ταμειακή ισορροπία». Αυτά τα τρία Ταμεία καλύπτουν μόνο το 4% του συνόλου των ασφαλισμένων.
Από τις μειώσεις του νέου έτους αναμένεται, επίσης, να εξαιρεθούν άλλα πέντε ταμεία: το Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (επικουρικό των ναυτικών), το επικουρικό των ΕΛΤΑ, το επικουρικό Ταμείο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, την ενοποίηση από την 1η Ιουλίου του 2012 των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών φορέων της χώρας, δηλαδή 31 ειδικών λογαριασμών: ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (επικουρικό δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), ΤΕΑΙΤ (εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι). Οπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός, από την ψήφιση του νόμου μέχρι το τέλος του 2012 οποιοδήποτε Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί από την ενοποίηση ή να ενταχθεί σε αυτήν. Οσα Ταμεία, ωστόσο, αποφασίσουν να μείνουν… εκτός νυμφώνος, θα πρέπει να εξασφαλίσουν με ιδίους πόρους τις παροχές τους. Υπενθυμίζεται πως το ΕΤΑΤ έχει ζητήσει την εξαίρεσή του από το ενιαίο σχήμα.
Μετά την ενοποίηση, το ποσοστό αναπλήρωσης στο νέο ταμείο – μαμούθ αναμένεται να κυμαίνεται από 20% ως 45% του συντάξιμου μισθού, ενώ σήμερα φτάνει κατά περιπτώσεις υψηλότερα.
Γ. Κουτρουμάνης
Ενήμερη η τρόικα για το χρονοδιάγραμμα
Το νομοσχέδιο για τις επικουρικές θα καταρτιστεί αφού ακουστούν οι απόψεις όλων των φορέων, σημείωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας πως οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση αποτελούν υποχρέωση της χώρας που πηγάζει από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο ίδιος είπε πως η τρόικα έχει ενημερωθεί για την ψήφιση της ρύθμισης εντός του Ιανουαρίου. Τυχόν διαφωνίες, πρόσθεσε, από τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση θα αντιμετωπιστούν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το σχέδιο για την επικουρική ασφάλιση επιχειρεί να προλάβει τα χειρότερα, ώστε οι μειώσεις των επικουρικών να είναι ηπιότερες και βιώσιμες στο μέλλον. Χωρίς την ενοποίηση, θα έπρεπε να επιβληθεί «ψαλίδι» ακόμη και 80% σε ορισμένα ταμεία, όπως αυτό των ναυτικών. Αντίστοιχα οι παροχές του ΤΕΑΔΥ θα έπεφταν κατά 32% και του ΕΤΕΑΜ κατά 33%.
Επίσης, με καθαρά ανταποδοτικούς όρους (εισφορών προς παροχές) οι επικουρικές θα έπρεπε να καταγράψουν ελεύθερη πτώση της τάξης του 60%. Με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, μόνο 3 από τα 31 επικουρικά φαίνεται να μην παρουσιάζουν προβλήματα μέχρι το 2025. Ολα τα υπόλοιπα θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας τα επόμενα 15 χρόνια. Πολλά Ταμεία βρίσκονται ήδη στο κόκκινο και το έλλειμμα ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) για παράδειγμα είχε έλλειμμα 319 εκατομμύρια το 2011, «τρύπα» που αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί σε μια 10ετία.
Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 22-12-2011
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.