Ανακοίνωση της ΑΣΚ ΟΤΑ
Με αφορμή την έναρξη των διαδικασιών – 1/12/2011- για την εκλογή αντιπροσώπων από για το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που θα γίνει τον Απρίλη του 2012, είχαμε δύο ενέργειες που πλήττουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων του κλάδου μας:
1.Το ΠΑΜΕ τορπιλίζει την ενότητα του κλάδου, με την παράλληλη λειτουργία του Συνδικάτου στην Αττική και σε άλλους νομούς, που θα αποτελέσει στην πράξη ένα ακόμη γραφειοκρατικό μόρφωμα, μονοπαραταξιακής εκπροσώπησης και ανταγωνιστικής σχέσης με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, θα νομιμοποιεί την απεργοσπασία και θα υπονομεύει την ενιαία δράση και την αποτελεσματικότητα των αγώνων.
Και το ερώτημα είναι: Ποιον ωφελεί η διάσπαση και η διαίρεση αν όχι τον αντίπαλο; Στις σημερινές συνθήκες μάλιστα που απαιτείται η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των δυνάμεων της εργασίας απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου.
Οι διαφορές και οι αντιθέσεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν λύνονται με οργανωτικά και διοικητικά μέτρα. Λύνονται με την αντιπαράθεση των ιδεών και των απόψεων, όπου τελικός κριτής είναι οι εργαζόμενοι.
2.Η ΠΟΕ-ΟΤΑ με απόφαση της πλειοψηφίας – ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ – έσυρε στα δικαστήρια το σύλλογο εργαζομένων του Δήμου Κορυδαλλού, γιατί με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης αποφασίστηκε να ψηφίσουν και οι συμβασιούχοι.
Εμείς δεν επικροτούμε την μονομερή απόφαση ενός σωματείου, γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι για την συμμετοχή ενός σωματείου στη δύναμη της ομοσπονδίας υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως:
α)Η συμφωνία με το καταστατικό της υπερκείμενης οργάνωσης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και
β)Ο ενιαίος τρόπος εκλογής παντού, σ’ όλα τα σωματεία και όχι επιλεκτικά, πράγμα που αλλοιώνει την γνήσια έκφραση του συσχετισμού δυνάμεων στην ομοσπονδία.
Η ΑΣΚ-ΟΤΑ, όπως είναι γνωστό υποστήριζε και υποστηρίζει ότι:
1.Στα συνδικάτα πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης και γι’ αυτό πάλεψε να τροποποιηθεί το καταστατικό της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πράγμα που δυστυχώς λόγω της αρνητικής στάσης της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ δεν κατέστη δυνατόν
2.Οι αντιθέσεις δεν επιλύονται στα δικαστήρια, αλλά μέσα από τις διαδικασίες του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος, με γνώμονα πάντα τη συμμετοχή των εργαζομένων και το σεβασμό των αποφάσεων τους, που λαμβάνονται με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο.
Στα πλαίσια αυτά η παράταξή μας στην Ε/Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ υποστήριξε την ανάγκη λήψης πολιτικής απόφασης για τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των εργαζομένων – συμβασιούχων και μη – στις αρχαιρεσίες για την εκλογή αντιπροσώπων για την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ πρέπει να κατανοήσει ότι οι καταστάσεις άλλαξαν. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι πλέον επισφαλείς, αλλά και η αφετηρία από άποψη δικαιωμάτων είναι κοινή είτε εργάζεται κάποιος στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα.
Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη της συγχώνευσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και της αναδιάρθρωσης του συνδικαλιστικού κινήματος σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο.
Η ένταξη όλων των εργαζομένων στη δύναμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα ήταν ένα σημαντικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση, πολύ περισσότερο που δεν τίθεται θέμα εκπροσώπησής της στην ΑΔΕΔΥ, μετά από την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της.
Η απόφαση της Ε/Ε, με ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, ότι τα σωματεία στα οποία θα ψηφίσουν οι συμβασιούχοι δεν θα νομιμοποιηθούν όλοι οι αντιπρόσωποί τους είναι εκβιαστική και κυρίως ρίχνει νερό στο μήλο της διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος και θα πρέπει και γι’ αυτό να κριθούν απ’ τους εργαζόμενους.