Η μείωση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, κυριάρχησε κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη τα στελέχη της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν μειώσεις στο κόστος εργασίας των επιχειρήσεων και εμμέσως έθεσαν θέμα κατωτάτων ορίων αμοιβών, χωρίς να γίνει αναφορά στον 13ο και 14ο μισθό. Παράλληλα, ζήτησαν στοιχεία για το μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς στις πρώην ΔΕΚΟ, την πορεία των μειώσεων των μισθών, την εφαρμογή των νόμων για τα εργασιακά, τη διαιτησία, την προσωρινή εργασία κ.ά.
Η τρόικα έδωσε προθεσμία έως τον Ιανουάριο, οπότε και θα επανέλθει, για να ξεκινήσει ο διάλογος εργοδοτών – συνδικάτων για το θέμα των μισθών, ενώ δεν αποκλείεται τότε να ζητήσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τις πρώην ΔΕΚΟ.
«Είμαστε σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όμως, αποκλείουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στην ΕΓΣΣΕ καθώς το θέμα αυτό αφορά τους κοινωνικούς εταίρους, μια παρέμβαση θα αποτελούσε αιτία πολέμου», είπε ο κ. Κουτρουμάνης.
Οι όποιες μειώσεις θα αφορούν αμοιβές πέραν των κατωτάτων ορίων, αλλά κυρίως το μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές). Ήδη το υπουργείο έχει ξεκινήσει κατ’ ιδίαν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους για να διαμορφώσει την ατζέντα του διαλόγου και εντός του 2012 θα αρχίσουν οι συζητήσεις.
Ο υπουργός Εργασίας, παρουσία του υφυπουργού Ι. Κουτσούκου, της γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα και της γγ Α. Στρατινάκη, ενημέρωσε τους επικεφαλής της τρόικας ότι βασικό αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ήδη οι μισθοί μειώνονται από τις ατομικές συμβάσεις και μετά την ψήφιση του άρθρου 37 και από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Το υπουργείο Εργασίας θα λάβει μέτρα για τη μείωση των εισφορών, αρχικώς με την εφαρμογή της κάρτας εργασίας από αρχές του Μαρτίου, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 10% του κόστους των εισφορών, σε όσους την εφαρμόσουν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Επίσης προανήγγειλε και άλλα μέτρα από τον Ιούλιο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του του μη μισθολογικού κόστους, σε συνάρτηση, όμως, με τη διεύρυνση της ασφαλιστικής και χρηματοδοτικής βάσης των Ταμείων.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ζήτησαν, κατά τη συνάντησή τους με την τρόικα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Έντονη αντίδραση εκδηλώθηκε από την ΓΣΕΕ στο ενδεχόμενο αλλαγών στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στα κατώτατα όρια των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
«Η τρόικα η κυβέρνηση και οι εργοδότες, ας βγάλουν από το μυαλό τους κάθε σκέψη, κάθε πρόταση, απαίτηση ή προσπάθεια για περαιτέρω περικοπές ή ανατροπές στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε και προειδοποίησε «με πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις».
Η ΓΣΕΕ «επαναλαμβάνει για χιλιοστή φορά ότι οι εργαζόμενοι της χώρας μας, δεν έχουν τίποτα να διαπραγματευτούν, να ανεχθούν, να δώσουν, είτε από την ΕΓΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό είτε από τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Τους έχουν αφαιρεθεί πολλά και σημαντικά χωρίς να βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και το χρέος της χώρας».
– πηγή in.gr
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.