16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διήμερη εβδομαδιαία εργασία προωθεί η λιβανέζικη εργοδοσία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Πρόσφατα

13/12/2011

Ερώτηση του Π.Λαφαζάνη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Εκ περιτροπής εβδομαδιαία εργασία με καθιέρωση διημέρου προωθεί η Λιβανέζικη εργοδοσία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε βάρος των εργαζομένων του Ναυπηγείου, επικαλούμενη την διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας.

 

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία των Ναυπηγείων του Λιβανέζου Σάφα, με ανακοίνωση-πρόσκληση προς το Σωματείο των εργαζομένων, κάλεσε τη Διοίκηση του Σωματείου, σε διαβουλεύσεις για εισαγωγή συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης από 01.01.2012 στην Εταιρεία «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε» και δήλωσε την πρόθεσή της να προωθήσει, ακόμα και μονομερώς (αν δεν επέλθει συμφωνία, για οποιονδήποτε λόγο με το Σωματείο), την εκ περιτροπής εργασία δύο ημερών την εβδομάδα για το σύνολο, σχεδόν, του προσωπικού του Ναυπηγείου.

Οι προτάσεις της εργοδοσίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι δυστυχώς το «φυσικό» επακόλουθο της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και της απαράδεκτης σύμβασης παράδοσης των Ναυπηγείων στη Λιβανέζικη διαχείριση από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Επειδή είναι προφανές ότι η πρόταση της εργοδοσίας για διήμερη εβδομαδιαία εργασία στα Ναυπηγεία, αν τελικά επιβληθεί, θα συνιστά στην ουσία επιβολή δουλεμπορίου στο Ναυπηγείο, με μισθούς πείνας, που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Με ποια μέτρα και με ποιες πρωτοβουλίες θα δρομολογήσουν την ακύρωση των απαράδεκτων εκβιασμών της διοίκησης για εκ περιτροπής εργασία δυο ημερών την εβδομάδα και για περικοπές των μισθών των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά;

2. Σκοπεύουν να θέσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά -και συνολικά τη Ναυπηγική Βιομηχανία- με στόχο να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, τη στήριξη και τη διεύρυνση της απασχόλησης σε αυτήν;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις