Περικοπές μισθών και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ζητεί η τρόικα.
Μείωση κατά 150.000 του αριθμού των εργαζόμενων στο Δημόσιο μέχρι το 2015 και περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ζητεί η τρόικα για να καταστεί, όπως διατείνεται, πιο ανταγωνιστική η χώρα μας, λιγότερο ελλειμματική και να προσελκύσει επενδυτές. Με αυτές τις απαιτήσεις ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε αφενός «κρίσιμες και δύσκολες τις διαπραγματεύσεις» για τη νέα δανειακή σύμβαση, αφετέρου τόνισε ότι τα ενδεχόμενα νέα και σκληρά μέτρα πρέπει να αποφασιστούν είτε με εκλογές είτε με κοινή συμφωνία των κομμάτων. «Αυτό» είπε ο κ.Βενιζέλος «είναι κάτι που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί από νωπή εντολή του ελληνικού λαού, και βεβαίως να συνιστά δέσμευση της χώρας».
«Αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αν καταγραφούν αποκλίσεις, θα δούμε τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τους επικεφαλής της τρόικας και τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα.
«Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να αναλάβω αυτό το φορτίο. Πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση μετά από νωπή εντολή του λαού», τόνισε.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η τρόικα να απαιτήσει νέα μέτρα ώστε να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι αυτό θα το κρίνει η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις, κάνοντας μάλιστα έκκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να πουν ξεκάθαρα τις προτάσεις τους.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα διεξάγεται ένα προκαταρκτικός γύρος διαβουλεύσεων και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη και δύσκολη εβδομάδα.
Η τρόικα κατά τη διάρκειας της εβδομάδος θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, ενώ πριν την αποχώρησή της θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Δημόσιοι υπάλληλοι
Στη συνάντησή της με την ηγεσία του υπουργείου Δοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα ζήτησε τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.
Αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, απολύσεις που ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 40.000.
Ο στόχος της μείωσης των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000 τουλάχιστον, τέθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο σχετικός προγραμματισμός αποχωρήσεων-προσλήψεων αναμένεται σε μελέτη που θα παραδοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε τα στοιχεία που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιούργησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου κάθε φορέας καταχωρεί τα στοιχεία του. Η καταχώρηση των δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως τόνισε ο κ. Ρέππας, το μέτρο της εφεδρείας υπήρξε το πιο δραστικό της διετίας, δίνοντας το ισχυρότερο ποιοτικό μήνυμα των διαρθρωτικών αλλαγών. Υπήρξε συμφωνία ότι τα επείγοντα μέτρα πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, αλλά ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι ο συνδυασμός αξιολόγησης με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, επεσήμανε.
Στη διάρκεια της συνάντησης με την τρόικα, ο υπουργός ενημέρωσε για την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο, την αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων και το νέο πειθαρχικό που βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών των συναρμόδιων Υπουργών προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή.
Ενημέρωσε επίσης για το νομοσχέδιο για την καλή νομοθέτηση το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, την τομή της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων και τη μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων στο Δημόσιο, καθώς και τη συνεργασία με την task force βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ και της Λευκής Βίβλου για τη Δημόσια Διοίκηση.
Οι μισθοί
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως, βάζει η τρόικα και τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, η τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού για αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 751 ευρώ και η τρόικα ζητεί να μειωθεί στο επίπεδο άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία που είναι τα 450 ευρώ.
Αύριο θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τις επικουρικές συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα που βρίσκονται επίσης στο «στόχαστρο» των δανειστών μας.
Στις αρχές Ιανουαρίου θα επιστρέψει η τρόικα με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI.
Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, είναι να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες έως το τέλος Ιανουαρίου.
Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 13-12-2011
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.