25.9 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Η τρόικα… κρατάει «μαχαίρι» για τους μισθούς και τα κοινωνικά επιδόματα

Πρόσφατα

Αρχίζει σήμερα νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την νέα δανειακή σύμβαση.

Περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό και κατάργηση της αύξησης του 1,6% που προβλέπει από τον ερχόμενο Ιούλιο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αναμένεται να ζητήσουν οι επικεφαλής της τρόικας στην συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το «μαχαίρι» της τρόικας αναμένεται να κόψει επίσης τις ασφαλιστικές εισφορές και τις επικουρικές συντάξεις.

Το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να θέσει το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας κατά τη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρόκειται να ζητήσουν κατ’ αρχάς περικοπές στο 13ο και 14ο μισθό, καθώς και στα επιδόματα αδείας.

Θα ζητήσουν επίσης την ακύρωση των αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον Ιούλιο του 2012.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 περιελάμβανε αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου 2012.

Η τρόικα θα ζητήσει επίσης την περιστολή του μη μισθολογικού κόστους, με δραστική περικοπή της εργοδοτικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.

Στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, οι ελεγκτές αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων.

Θα ζητήσουν ακόμη την άρση της ρήτρας που θέτει η νομοθεσία στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε μείωση προσωπικού.

Το αίτημα έχει διατυπώσει άτυπα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, αλλά το υπουργείο Εργασίας αντιδρά, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μετατρέψει τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας σε προγράμματα ενίσχυσης των απολύσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε το Σαββατοκύριακο ανεπίσημες επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οριστικές αποφάσεις όμως αναμένεται να ληφθούν κατά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετα στις περικοπές ή την κατάργηση των δώρων, ενώ είναι διατεθειμένα να συζητήσουν την συγχώνευσή τους στο σύνολο των αποδοχών.

Επίσης αρνούνται κάθε συζήτηση για ακύρωση της αύξησης των αποδοχών που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση, καθώς και για ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την οποία εκτιμούν ότι θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των Ταμείων.

Ράιχενμπαχ και Χαν μαζί με την τρόικα στην Αθήνα

Την εβδομάδα που ξεκινά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμπέσουν να βρίσκονται στην Αθήνα τρόικα, ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, θα προχωρήσουν επίσης οι αποφασιστικής σημασίας διαβουλεύσεις της κυβέρνησης τόσο για την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) όσο και για την οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης.

Οι αντιπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα επαναφέρουν το θέμα της αύξησης των κατώτατων μισθών στον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη, ζητώντας από το υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους ενδεχόμενο αναθεώρησης της σύμβασης.

Ο ΣΕΒ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Γ.Κουτρουμάνη, η οποία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεκαήμερο.

Σημειώνεται ότι σε παλαιότερο κείμενο εργασίας της τρόικας, η τριετής ΕΓΣΣΕ στην οποία είχαν καταλήξει ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΕ χαρακτηριζόταν «εξωπραγματική».

Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 12-12-2011


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις