Συνεχίζονται οι απολύσεις, η απεργία και η συμπαράσταση στη Χαλυβουργία

Αυξάνονται οι απολυμένοι στη Χαλυβουργία Ελλάδος, όπου η απεργία των εργαζομένων κρατά πάνω από ένα μήνα ενώ η συμπαράσταση φορέων και σωματείων ενισχύεται κι αυτή.

Έφτασαν τους 50 οι απολυμένοι στη Χαλυβουργία Ελλάδος μετά και τις χθεσινές απολύσεις ακόμα 16 εργαζομένων ενώ συναυλία αλληλεγγύης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων. Είχαν προηγηθεί οι απολύσεις ακόμα 34 εργαζομένων πριν μερικές μέρες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχε ήδη ζητήσει στη Βουλή -σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης- την άμεση ανάκληση των 34 απολύσεων ενώ με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ κατήγγειλε «τη συνέχεια στην επίθεση» ενάντια στους εργάτες της Χαλυβουργίας Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργία για περισσότερο από ένα μήνα, αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς. Μάλιστα, το Σάββατο περίπου 300 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, κλείνοντας και τα δύο ρεύματα στην Πειραιώς. Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Τελικά έγιναν δεκτοί από τον υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος φαίνεται πως τάχθηκε υπέρ μίας τριμερούς συνάντησης μεταξύ εργαζομένων, εργοδοσίας και υπουργείου.

Παράλληλα όλο και περισσότεροι φορείς και σωματεία εκφράζουν τη συμπαράστασή τους.

Ανακοίνωση

«Συμπληρώνεται ένας μήνας απεργίας στην Ελληνική Χαλυβουργία. Ένας μήνας ηρωικού αγώνα 400 χαλυβουργών, που βαδίζουν ενωμένοι σαν γροθιά στο δρόμο του αγώνα, της τιμής και της ταξικής αξιοπρέπειας!

Εμείς οι παρακάτω δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκφράζουμε το σεβασμό και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Βιώνουμε και μεις, στις περιοχές που δρουν οι κινήσεις μας, την κατάσταση της πλειοψηφίας των κατοίκων, που υποφέρουν από την περικοπή των μισθών και συντάξεων, την ανεργία, την αφαίμαξη από τους φόρους και την ακρίβεια, τη συρρίκνωση δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας στέκονται όρθιοι, μπροστά στην πύλη του εργοστάσιου και απεργούν. Αρνούνται να γυρίσουν στο καμίνι της δουλειάς μέσα στη φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ. Απαιτούν να επιστρέψουν στη δουλειά οι 34 συνάδελφοί τους που απολύθηκαν, επειδή η Γενική τους Συνέλευση απέρριψε ομόφωνα την απαίτηση της εργοδοσίας να δουλεύουν 5ωρο με μείωση των αποδοχών τους κατά 40%.

Η Ελληνική Χαλυβουργία είναι η πρώτη βιομηχανία στην Αττική που με τον εκβιασμό για τις θέσεις εργασίας επιχειρεί να εφαρμόσει το 5ωρο, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το ωρομίσθιο, τις απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αξιοποιώντας την πολιτική των άθλιων αλλεπάλληλων μνημονίων, του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ,της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρόικας που στοχεύουν στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Είναι τεράστια η σημασία του αγώνα αυτού για όλο το λαό και το εργατικό κίνημα, καθώς είναι η πρώτη μεγάλη απεργία στον ιδιωτικό τομέα και παρά τους εκβιασμούς της εργοδοσίας οι χαλυβουργοί δεν σκύβουν το κεφάλι, έχοντας ήδη δημιουργήσει μια ρωγμή στην παντοδυναμία των βιομηχάνων. Από την άποψη αυτή, η μεγαλειώδης απεργία των χαλυβουργών αποτελεί σήμερα τη «ναυαρχίδα» του εργατικού κινήματος.

Ο δίκαιος αγώνας των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας ΑΕ, αφορά όλους μας. Και σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ και για να νικήσει ο δικός τους αγώνας, να υψώσουμε τη μαζική και οργανωμένη απάντηση της ανυπακοής, της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της ανατροπής! Με ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής. Με την αγωνιστική ταξική ενότητα και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μεταναστών, των νέων, με απεργίες, καταλήψεις διαδηλώσεις. Για να ανατραπεί η επίθεση, να επιβληθούν κατακτήσεις σε όφελος του λαού, να ανοίξει ο δρόμος για να πάρει ο κόσμος της δουλειάς στα χέρια του τον πλούτο που παράγει, προς όφελος όλης της κοινωνίας».

1/12/2011

ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ, ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Πηγή: tvxs.gr, 4-12-2011


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.