Του Κωνσταντίνου Ζαγάρα
“Αυτόνομο κρατίδιο” θυμίζει η προβλήτα II του λιμανιού του Πειραιά, όπου εδώ και περίπου δύο χρόνια κατοικοεδρεύουν η, κινεζικών -κυρίως- κεφαλαίων, Cosco και η θυγατρική της ΣΕΠ Α.Ε. Χωρίς να δίνει λογαριασμό για τίποτα και σε κανέναν, η off shore εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα “εργασιακό κάτεργο” στην καρδιά της Ευρώπης, με τις ευλογίες μάλιστα των ελληνικών κυβερνήσεων, καταπατώντας κάθε ίχνος εργασιακών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του ΟΛΠ, η Cosco έχει ορθώσει ένα μεγάλο “στοπ” στον οποιοδήποτε έλεγχο των εμπορευμάτων και των κοντέινερς που καταφθάνουν στον χώρο της.
Διατηρώντας ένα εργασιακό καθεστώς πρωτότυπο για λιμάνι της Ευρώπης, η Cosco δείχνει τα δόντια της απέναντι στις εργασιακές κατακτήσεις των λιμενεργατών. Το “μοντέλο” της προβλήτας II φαίνεται να ζηλεύουν αρκετοί στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς ωστόσο, να απελευθερωθούν οι λιμενικές σχέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον δρόμο όμως για κάτι τέτοιο φαίνεται να ανοίγει διάπλατα το “πείραμα” της Cosco στον Πειραιά, ενώ την ίδια στιγμή η Ε.Ε., η ελληνική πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της περί άλλα τυρβάζουν.
Λιμενεργάτες όλης της Ευρώπης… ενωθείτε!
Αφορμή για να αναδειχθεί το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς της προβλήτας II του ΟΛΠ, ήταν η περασμένη Τετάρτη, την οποία το Διεθνές Συμβούλιο των Λιμενεργατών (International Dockworkers Council – IDC) όρισε ως πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης στα λιμάνια για την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων. Αντιπροσωπείες λιμενεργατών από χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Μάλτα, βρέθηκαν την ίδια μέρα στην Ελλάδα, ώστε να δουν από κοντά “τον κίνδυνο” που ελλοχεύει για τις εργασιακές τους σχέσεις και να κρούσουν έγκαιρα το καμπανάκι του κινδύνου.
Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο των συνδικαλιστών βρέθηκε το γεγονός ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στο τέρμιναλ του Πειραιά έχει προσληφθεί μέσω δύο επιπέδων υπεργολαβίας και αμείβονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας κάτι που, όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, είναι στα όρια της νομιμότητας. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στην προβλήτα II δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης έως τρεις ημέρες την εβδομάδα και έως 12 ημέρες τον μήνα και συνήθως μαθαίνουν δύο ώρες πριν ότι πρόκειται να δουλέψουν. Αυτό πρακτικά βέβαια σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναζητήσουν άλλη εργασία για να συμπληρώσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
Τραγικές οι συνθήκες εργασίας
Σε ό,τι αφορά το επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας στο τέρμιναλ, οι συνθήκες είναι τραγικές, ενώ η διαδικασία εκπαίδευσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Κατά κανόνα οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται από συναδέλφους τους που είναι λίγο πιο έμπειροι από αυτούς και μάλιστα την ώρα της παραγωγής στο τέρμιναλ. Η πρακτική αυτή βεβαίως είναι απαγορευμένη σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια και μάλιστα δικαιολογημένα, καθώς απόρροια των παραπάνω είναι τα συχνά ατυχήματα την ώρα της εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το διάστημα που η Cosco διαχειρίζεται το τέρμιναλ συνέβησαν τρία σοβαρά ατυχήματα εν ώρα εργασίας – εκπαίδευσης.
Από την άλλη πλευρά, το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και η συλλογική διεκδίκηση ακούγονται ως σύντομο ανέκδοτο.
Η προβλήτα II του ΟΛΠ φαίνεται να αποτελεί παράδειγμα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και για έναν ακόμη λόγο, καθώς η ιδιωτικοποίηση των παραγωγικών τομέων και η πώληση της δημόσιας περιουσίας βρίσκεται στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης για την αντιμετώπιση της λεγόμενης “κρίσης χρέους”. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για κατά μέτωπο επίθεση στον δημόσιο τομέα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία συνδικαλιστών από το λιμάνι της Αμβέρσας, την περασμένη Τετάρτη στον Πειραιά είχε διπλή σηματοδότηση, καθώς, πέρα από την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων, στους Έλληνες συναδέλφους τους, η Αμβέρσα είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό λιμάνι όπου διατηρεί terminal η Cosco, αλλά με εφαρμογή των εργασιακών όρων. Η κινεζική πλευρά φαίνεται να αισθάνθηκε πίεση από την παρουσία τους και την ίδια μέρα προσκάλεσε αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών να επισκεφθούν την προβλήτα ΙΙ.
– Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ στις 27 Νοεμβρίου 2011
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.