14.1 C
Athens
Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025

Ελληνική συνταγή στην ιταλική κρίση

Πρόσφατα

Πιέσεις προς δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης με ηγέτη τον Μάριο Μόντι βαδίζει η όμορη χώρα.

Σφίγγει δραματικά ο κλοιός των πιέσεων γύρω από την Ιταλία, που δίνει μάχη με το χρόνο για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, βάζοντας «φρένο» στην ανησυχητική εκτόξευση του κόστους δανεισμού.

Ο Μάριο Μόντι, πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την αντικατάσταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εντός των επομένων ημερών, αναλαμβάνοντας την ηγεσία μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε καίριους τομείς, όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα και η αγορά εργασίας.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τις δηλώσεις του Μάριο Μόντι, σχετικά με τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις που οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν αναγκαίες: «Πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην ανάπτυξη, βάζοντας στην άκρη τα εμπόδια». Ο κ. Μόντι υπογράμμισε, επίσης, ότι «στην Ιταλία πρέπει να γίνει τεράστια δουλειά, αφαιρώντας σταθερά προνόμια από συγκεκριμένες κατηγορίες».

Η πολιτική και οικονομική κρίση στην Ιταλία έχει πυροδοτήσει φόβους για πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού για την Ιταλία να έχει αυξηθεί σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα και την ίδια την Ευρωζώνη να μην είναι σε θέση να αντέξει τη διάσωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να ανακτήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της. «Εχω την εντύπωση ότι η Ιταλία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο χρόνος πιέζει», τόνισε σε δηλώσεις της από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σκληρός διαπραγματευτής.

Ο 68χρονος Μόντι, ένας αξιοσέβαστος οικονομολόγος με τη φήμη σκληρού διαπραγματευτή κατά τη θητεία του στην Κομισιόν ως επίτροπος Ανταγωνισμού, θεωρείται εδώ και αρκετούς μήνες ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί σε μια μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα προωθήσει μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις πριν από τις εκλογές του 2013.

Ο διορισμός του κ. Μόντι ως ισόβιου γερουσιαστή από τον Ιταλό πρόεδρο, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ενισχύει τις πιθανότητες του πρώην επιτρόπου να αναλάβει στη θέση του κ. Μπερλουσκόνι. Ηδη ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να στηρίζει τον κ. Μόντι.

«Σας υποβάλλω τα συγχαρητήριά μου και της κυβέρνησης για το διορισμό σας ως ισόβιου γερουσιαστή… Σας εύχομαι να έχετε μια καρποφόρα θητεία προς το συμφέρον της χώρας», αναφέρει ο κ. Μπερλουσκόνι στην επιστολή προς τον κ. Μόντι. Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη και του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, ενώ η Λέγκα του Βορρά είναι αρνητική απέναντι στην υποψηφιότητα Μόντι. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, ο κ. Μόντι επρόκειτο να συναντηθεί χθες το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο με τον κ. Ναπολιτάνο και τον Πρόεδρο της Βουλής, Τζιανφράκο Φίνι.

Ο κ. Ναπολιτάνο ενδεχομένως να ζητήσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τον κ. Μόντι το σχηματισμό κυβέρνησης. Πριν από αυτό, η Ιταλία χρειάζεται να εγκρίνει σειρά μέτρων λιτότητας που έχουν ζητήσει οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να απομακρυνθεί η χώρα από το στόχαστρο των αγορών.

Σε δηλώσεις του στη κρατική τηλεόραση, ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος του κ. Μπερλουσκόνι, διευκρίνισε ότι η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα τη δέσμη μέτρων, ενώ η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Την αναγκαιότητα αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας στην Ιταλία υπογράμμισε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, καλώντας τη χώρα να αναλάβει δράση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, οι μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία φαίνεται να υπολείπονται σε κάποιους τομείς, όπως ο ανταγωνισμός.

Παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή κρίση απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη, οι Ευρωπαίοι παραμένουν ακόμη διχασμένοι ως προς το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη καίριας αντιμετώπισής της. Τρία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν χθες ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέμβει πιο επιθετικά για την επίλυση της κρίσης, ρίχνοντας το μπαλάκι στις κυβερνήσεις. «Εχουμε υπερβεί τα εσκαμμένα στις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε και δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορεί να περιμένει κανείς από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Νοτ.

Φόβοι μετάδοσης στις ΗΠΑ.

Τον κώδωνα του κινδύνου για διάχυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κρούει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σε έκθεσή του επισημαίνει ότι εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως είναι η ιταλική, η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να έλθει αντιμέτωπη με μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, ανάλογη με εκείνη που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers «Η όποια μετάδοση από την Ευρώπη θα ερχόταν πρωταρχικά μέσω του τραπεζικού συστήματος», εξήγησε ο Στίβεν Χες, επικεφαλής του αμερικανικού τμήματος της Moody’s. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η όξυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους με «πρωταγωνίστρια» την Ιταλία και η επακόλουθη διάχυσή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν είναι το βασικό σενάριο για τον οίκο αξιολόγησης.

Αυξημένους κινδύνους για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα «βλέπει» την ίδια ώρα η Μπούντεσμπανκ, επικαλούμενη το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Η γερμανική κεντρική τράπεζα επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα είναι πολύ πιο ανθεκτικά σήμερα σε σχέση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ πρόσθεσε ότι η έκθεσή τους σε χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας είναι «διαχειρίσιμη».

Νέο ρεκόρ επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια.

Σε «κλοιό» πιέσεων παρέμειναν και χθες οι αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, ενώ ξεθώριασαν γρήγορα οι προσδοκίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ιταλία, η οποία πέρασε μεν την πρώτη μεγάλη δοκιμασία όσον αφορά στην ικανότητα χρηματοδότησής της, αλλά κατέβαλε ένα υπέρογκα υψηλό επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων της.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε το υψηλότερο επιτόκιο σε διάρκεια 14 ετών για να πωλήσει έντοκα γραμμάτια 12 μηνών (6,09%) -πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1997- από 3,57% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου.

Το επιτόκιο αυτό είναι υπερδιπλάσιο από την απόδοση των 30ετών γερμανικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. «Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο του αναμενομένου, καθώς αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ, όπως ακριβώς στόχευε η Ρώμη, όμως το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να κινείται σε μη βιώσιμα επίπεδα για το ιταλικό χρέος», εκτιμούν αναλυτές. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε προβεί ξανά σε αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων, βοηθώντας την απόδοση των 10ετών να υποχωρήσει κατά 30 μονάδες βάσης, κάτω από το 7%, ενώ και το spread έναντι των γερμανικών πήρε μία ανάσα, διαμορφούμενο στις 520 μονάδες βάσης μετά το αρχικό άνοιγμα και τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία εκτινάχθηκε την Τετάρτη.

Χωρίς, ωστόσο, η Ιταλία να έχει προλάβει τα πάρει βαθιά ανάσα από το «άγριο σφυροκόπημα» των τελευταίων ημερών, στο στόχαστρο μπήκαν τα ισπανικά και τα γαλλικά κρατικά ομόλογα. Το spread των 10ετών ισπανικών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών άγγιξε ιστορικό υψηλό στις 423 μονάδες βάσης, ενώ το γαλλικό κατέρριψε νέο ρεκόρ στις 167 μονάδες βάσης, με την απόδοση στο 3,44%, εν μέσω φημολογιών ότι η κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας μπορεί να τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης με προοπτική υποβάθμισης.

Σε ύψη-ρεκόρ βρέθηκαν και τα γαλλικά CDS, στις 209 μονάδες βάσης, ενώ ρεκόρ έκανε και το spread των 10ετών βελγικών, στις 277 μονάδες βάσης, με απόδοση στο 3,29%, καθώς και των αυστριακών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά κέρδη τους σε μια νευρική συνεδρίαση, καθώς υπερίσχυσαν οι ανησυχίες για το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας.

Αναδημοσίευση από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 11-11-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις