26.4 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Πολυφωνικό «όχι» της Αριστεράς στην κυβέρνηση συνεργασίας

Πρόσφατα

Το ΚΚΕ επιμένει ότι η κρίση αφορά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και όχι τη διαχείρισή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μη ψηφιστούν η δανειακή σύμβαση και οι δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν με στόχο η Ελλάδα να αλλάξει την Ευρωζώνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στο αίτημα για εκλογές και επιφυλάσσεται για τη στάση της απέναντι στις εξελίξεις. Με εξαίρεση ωστόσο το Γρηγόρη Ψαριανό ο οποίος αναδεικνύει σε ύψιστη προτεραιότητα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Γιατί τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς λένε «όχι» στη λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

«Με αρχιμαέστρο την ΕΕ»

Ο Περισσός θεωρεί ότι δεν ήταν η εξαγγελία για δημοψήφισμα η γενεσιουργός αιτία της απόπειρας συγκυβέρνησης αλλά η βούληση του κεφαλαίου και της ΕΕ να επιβάλουν στην Ελλάδα μία ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα.

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εκτιμά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ούτε το χρέος, ούτε τα ελλείμματα, ούτε το βάθος της κρίσης, αλλά ούτε και την πιθανή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η οποία κατά τη γνώμη της δεν εξαρτάται από το αν η κυβέρνηση θα είναι μονοκομματική, οικουμενική κλπ.

Απέναντι στις αιτιάσεις περί έλλειψης πατριωτισμού όσων σαμποτάρουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, το ΚΚΕ καταθέτει τη δική του θεώρηση για το εθνικό συμφέρον ως εξής: Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, εργατική λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ, που στις σημερινές σύγχρονες συνθήκες συνεπάγεται και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

«Οι ολετήρες γίνονται σωτήρες»

Η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει ότι η αυτή η συγκυβέρνηση ταυτίζεται με την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης η οποία εκπονήθηκε από την τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή ταυτίζεται, όπως αναφέρει, με ένα μαρτύριο δίχως τέλος, με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, με δοτούς πρωθυπουργούς τύπου Ράιχενμπαχ (επικεφαλής της taskforce στην Αθήνα) για την επόμενη 10ετία τουλάχιστον.

Αναφορικά με τα σενάρια στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να δεσμευτεί για την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης -προβλέπει «κούρεμα» χρέους, μόνιμη εποπτεία, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, συνέχιση λιτότητας- ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπεμφθεί από το Ευρώ, κυρίως επειδή κατά τη γνώμη του θα κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη, όλες οι τράπεζες και κατ’ επέκταση το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σε μία αλλαγή της ευρωπαϊκής στρατηγικής η οποία θα ανακαλεί την πολιτική λιτότητας και θα καθιστά την ΕΚΤ πραγματικά κεντρική, αξιοποιώντας την για «κοπή» χρήματος και φτηνό δανεισμό των ευρωπαϊκών χωρών.

«’Μεταβατική’ λύση παλινωδιών»

Οι πάλαι ποτέ «Ανανεωτικοί» του ΣΥΝ διαμηνύουν ότι η απόπειρα συγκυβέρνησης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εξαντλεί την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας. Θέτει ζήτημα περιεχομένου των θέσεων και των προτάσεων για την έξοδο από την κρίση και χαρακτηρίζει μόνη έντιμη και καθαρή δημοκρατική λύση τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο σχήμα και δηλώνει ότι το κόμμα του θα προσδιορίσει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας με βάση τις πολιτικές δεσμεύσεις τις οποίες θα αναλάβει αλλά και το χρόνο της θητείας της.

Πάντως, εγείροντας ζήτημα υπευθυνότητας, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός διαφοροποιείται από την κεντρική «γραμμή» του κόμματος, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη δημιουργία κυβέρνηση συνεργασίας ώστε να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή πορεία. Αφού διασφαλιστεί η παραμονή στο Ευρώ, κατά τη γνώμη του θα μπορούν να διεξαχθούν εκλογές την άνοιξη ή το καλοκαίρι του νέου έτους.

Πηγή: tvxs.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις