23.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Δύο – δύο πάνε τη χώρα στο γκρεμό!

Πρόσφατα

ΤΡΟΪΚΑ MADE IN GREECE: ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ – ΒΑΝΙΖΕΛΟΣ – ΔΗΜΑΣ ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ «ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ» ΚΑΙ ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ Ε.Ε.

 

Διαβεβαιώσεις για τις ενέργειες της Ελλάδας, ώστε να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου και να λάβει την επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης, θα ζητήσει απόψε το Εurogroup στις Βρυξέλλες από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα στην αποψινή συνεδρίαση θα συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ολα τα σενάρια είναι ανοικτά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμη και την έξοδο από το ευρώ.

Όπως ανέφεραν χθες κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κορυφώσουν στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup τις πιέσεις προς την Ελλάδα τονίζοντας στην ελληνική αντιπροσωπεία πως δεν πρόκειται να αποδεσμευθεί ούτε ένα ευρώ από την έκτη δόση, εάν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση για την επίτευξη των στόχων. Θα κάνουν δηλαδή το ίδιο ακριβώς που είχε συμβεί με την Πορτογαλία, όταν κάλεσαν τα δύο μεγάλα κόμματα να δεσμευθούν στην επίτευξη των στόχων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα ζητήσουν πρόσθετες διασφαλίσεις θεσμικού και μη χαρακτήρα για τη συμμετοχή τους στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα ασκηθούν επικρίσεις για τη δυσχερή θέση, που έφερε τις οικονομίες της Ευρωζώνης η μονομερής ελληνική απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Φαίνονται, μάλιστα, αποφασισμένοι στο σημερινο Eurogroup να επιταχύνουν τη διαδικασία ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μέσω του ΔΝΤ ώστε να δημιουργηθεί μια «ομπρέλα» προστασίας της Ιταλίας, κατά κύριο λόγο, αλλά και της Ισπανίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη δύναμη πυρός του ΕΤΧΣ στα 1.000 δισ. ευρώ, αλλά ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει στα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Η κεντρική ιδέα ήταν να είναι έτοιμο το ΕΤΧΣ μέχρι το τέλος του έτους, αλλά με την πολιτική κρίση στην Ελλάδα και την κατάσταση στην Ιταλία, οι εταίροι θέλουν να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της απόφασης, ώστε να σταλεί σαφέστατο μήνυμα στις αγορές.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες, είναι και η τηλεφωνική συνέντευξη του επιτρόπου Ολι Ρεν, χθες στο πρακτορείο Reuters, όπου επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης και της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σύμφωνα με το Φινλανδό επίτροπο, μετά τα όσα μεσολάβησαν την περασμένη βδομάδα (παλινωδίες του κ. Παπανδρέου σχετικά με το δημοψήφισμα), διερράγη η εμπιστοσύνη των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η χώρα πήρε από μόνη της ένα δρόμο που θα μπορούσε να την οδηγήσει εκτός ευρώ.

«Δεν το επιθυμούμε αυτό, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και να σώσουμε το ευρώ», συνόψισε, προσθέτοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είναι o πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων.

«Η Αθήνα εργάζεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μια πειστική έκθεση από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Eurogroup», τόνισε ο κ. Ρεν. Ο επίτροπος χαρακτηρίζει «ζωτικής σημασίας» όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν στη διαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου διάσωσης, στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και να επικυρώσουν στο σημερινό κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα, αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Φ. ΡΕΣΛΕΡ

«Οι Έλληνες έχουν την επιλογή ή θα κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της ευρωζώνης ή δεν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και θα φύγουν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», προειδοποιεί ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Ρέσλερ σημειώνει ότι στόχος είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες στην ευρωζώνη και να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά δεν επιτρέπεται να προκύψουν καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, τονίζει ότι τουλάχιστον «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η υπομονή έχει τα όριά της», ενώ καθησυχάζει τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι «δεν κινδυνεύουν οι οικονομίες τους και οι φόβοι τους είναι αβάσιμοι».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι ενδέχεται να γίνει και στη Γερμανία δημοψήφισμα για σημαντικά θέματα που αφορούν στην ΕΕ -όπως για την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ, όχι όμως για δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της «πολιτικής εκμετάλλευσης και του λαϊκισμού»…

ΟΙ 6 ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Με στόχο την παροχή διαβεβαιώσεων στο σημερινό Eurogroup και την παρουσίαση του στίγματος της νέας κυβέρνησης, οι προτεραιότητες που ορίζονται από το νέο μνημονιακό κυβερνητικό σχήμα για το άμεσο επόμενο διάστημα είναι:

1. Η διαβεβαίωση των εταίρων στο σημερινό Eurogroup ότι υπάρχει πλέον μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης, η οποία θα δράσει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εταίρων, αλλά και θα παράσχει τις δεσμεύσεις ότι τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν από όλους.

2. Από αύριο (Τρίτη) κιόλας θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ψήφιση από τη Βουλή της δανειακής σύμβασης που προβλέπει νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ και απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 100 δισ. ευρώ.

3. Αμέσως ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τους όρους του νέου δανείου, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση, καθώς και το καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ θα καταλήξουν στην υπογραφή του νέου μνημονίου.

4. Η λήψη της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει «ανάσα» για τα δημόσια ταμεία, τα οποία έχουν ελάχιστα αποθέματα και θα αποτραπεί ο ορατός κίνδυνος στάσης πληρωμών.

5. Η παράλληλη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, μέσω του IIF, για τους όρους του hair cut των ομολόγων κατά 50% που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

6. Η υλοποίηση όλων των μέτρων που έχουν επιβληθεί νομοθετικά μέχρι τώρα, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί λόγω των αντιδράσεων.

Πρόκειται για:

– Την εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το μέτρο πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβριο.

– Η εφαρμογή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις με το νέο μισθολόγιο.

– Η εφαρμογή των φορολογικών μέτρων, όπως η επιβολή της εισφοράς στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.

– Η υλοποίηση των νόμων για το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

– Η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ώστε να εισπραχθεί εντός του 2011 το ποσό των 2-3 δισ. ευρώ

ΤRΟΙΚΑ ΜADE IN GREECE: ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΔΗΜΑΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ (;)! ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, επικρατέστερος για διάδοχος του Γ. Παπανδρέου θεωρείται ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν ως αντιπρόεδροι, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Δήμας (νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ).

Μιλώντας πάντως στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αγγελος Τόλκας, δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά τόσο αναφορικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού όσο και με τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου.

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της ΝΔ οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα». Σύμφωνα με το Reuters ανέφερε ακόμη πως αν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδίου η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε μία εβδομάδα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΜΕ

Λεπτό προς λεπτό μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για συμφωνία κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Γ.Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να διασφαλιστεί το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Μεταδίδουν, επίσης, ότι πιθανότερος διάδοχος του Γ.Παπανδρέου στην πρωθυπουργία θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αναφέρουν την 19η Φεβρουαρίου του 2012.

«Η Ελλάδα σφραγίζει συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μεταδίδει το Reuters, επισημαίνοντας πως η ΕΕ παρενέβη ώστε να πιέσει τα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά οι αντιρρήσεις που συνόδευσαν τις διαπραγματεύσεις είναι ανησυχητικές ως προς τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Πολλοί αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσον ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να περάσει όλα τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται για να συνεχίσει να λαμβάνει η χώρα οικονομική βοήθεια, συνεχίζει το Reuters και τονίζει:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σφράγισε τη συμφωνία με την αντιπολίτευση για την κυβέρνηση συνεργασίας που θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση με την έγκριση του πακέτου βοήθειας, όμως οι λεπτομέρειες δεν έχουν διευκρινιστεί παρά το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αθήνα να πάρει στα σοβαρά την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων.

Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι η 19η Φεβρουαρίου μοιάζει ως η καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών και πως πρωθυπουργός πιθανότατα θα αναλάβει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να διασφαλίσει το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας, ο Γ.Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθούν εκ νέου για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός» γράφουν στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής τους σελίδας οι Financial Times.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται για να διασφαλιστεί το πακέτο βοήθειας» μεταδίδει το CNN.

«Ο πολιορκημένος πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί και ο διάδοχος του θα καθοριστεί στη διάρκεια συνομιλιών τη Δευτέρα» γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC, επισημαίνοντας ότι για τη θέση του πρωθυπουργού ακούγονται δύο ονόματα, αυτά των κ. Λουκά Παπαδήμου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει, επίσης, ότι στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με στελέχη της αντιπολίτευσης, αργά το βράδυ της Κυριακής, συμφωνήθηκε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

«Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και για την διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα» γράφει ο Μonde, σημειώνοντας τα ονόματα Παπαδήμου και Βενιζέλου για την πρωθυπουργία.

«Αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ο Παπανδρέου παραχωρεί τη θέση του» μεταδίδει το Spiegel.

H γερμανική Bild εκτιμά ότι εκ του αποτελέσματος εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να περάσει τη θέση του.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετρίασε την εκ βάθρων αντιπολιτευτική του στάση έναντι των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, εξαιτίας -μεταξύ άλλων- των πιέσεων που άσκησαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ως επικρατέστερο για τη διαδοχή του κ. Παπανδρέου τον Λουκά Παπαδήμο.

Η Zeit-online γράφει: «Ο Παπανδρέου είχε πει την ημέρα της ψηφοφορίας στην Βουλή ότι δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του. Τώρα πράγματι παραιτείται από το αξίωμά του».

Ένα πράγμα θα πρέπει να παραδεχθούμε για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η υπευθυνότητά του για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του αντιπάλου του, Αντώνη Σαμαρά, εκτιμά η αυστριακή Kurier και διευκρινίζει: Επί δύο χρόνια ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ασκούσε αντιπολίτευση εκ βάθρων. Δεν ήταν διατεθειμένος να συμμεριστεί τα μέτρα εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις.

Εκείνος και οι βουλευτές του συμπεριφέρθηκαν ως κλασικοί λαϊκιστές και έπαιξαν επιπόλαια με την επιβίωση της χώρας. Μια νέα μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εγγυηθεί μια αυστηρή πολιτική περικοπών. Ο Σαμαράς θέλει να στηρίξει αυτή την πολιτική, υπολογίζει όμως να γίνουν γρήγορα πρόωρες εκλογές. Δεν θα είχε γλιτώσει τον λαό του από πολλά εάν είχε επιδείξει ενωρίτερα διάθεση για συναίνεση; διερωτάται η εφημερίδα… Η τελευταία πράξη του Παπανδρέου δείχνει μεγαλείο. Δεν είναι κολλημένος στην εξουσία, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011, 11:02

Πηγή: iskra.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις