13.3 C
Athens
Κυριακή, 23 Μαρτίου, 2025

Σε τροϊκανή εποπτεία (ΕΕ-ΔΝΤ) και η Ιταλία

Πρόσφατα

ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΔΙΕΘΝΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΑ 10ΕΤΗ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΥΨΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ (6,4%)!

ΕΠΙΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

Αντικρουόμενες και θολές είναι επί του παρόντος (04.11 – 13:00) οι πληροφορίες σχετικά με την υπαγωγή ή μη της Ιταλίας σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης, σε ότι αφορά την πρόωθηση και εφαρμογή βάναυσων μέτρων, κατ’ αρχήν στο ασφαλιστικό, στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας.

Το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή της ΕΕ, μεταδίδει πως η χώρα εισέρχεται σε καραμπινάτο καθεστώς μνημονιακής εποπτείας, καθώς η Κομισιόν και το ΔΝΤ θα συντάσσουν “κανονικές εκθέσεις προόδου“, δηλαδή επικαιροποιημένα μνημόνια.

Από την άλλη όμως μεριά το πρακτορείο Dow Jones Newswire, επικαλούμενο επίσης άλλη ανώνυμη πηγή υποστηρίζει πως η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί εποπτεία από το ΔΝΤ, δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο, αλλά είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο.

Όλα όμως δείχνουν πως η υπαγωγή της χώρας στο μνημονιακό κορσέ είναι θέμα χρόνου καθώς χθες (03.11), το επιτόκιο των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων έφτανε σε επίπεδα χρεοκοπίας (6,4%). Καμία οικονομία που δανείζεται με τέτοιο επιτόκιο δεν μπορεί να έχει διαχειρίσιμο και βιώσιμο χρέος, ανεξαρτήτως του μεγέθους του πρωτογενούς πλεονάσματος που μπορεί τυχόν να έχει!

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα μπήκε σε μνημόνιο όταν το αντίστοιχο επιτόκιο έφτασε το 6,7%.

Ενδέχεται, μάλιστα, όλα να έχουν κανονιστεί και τούτη την ώρα η ιταλική κυβέρνηση και το ευρύτερο αστικό πολιτικό τόξο της χώρας να επεξεργάζεται μεθόδους και τεχνικές επικοινωνιακού “σερβιρίσματος” της τροϊκανής εποπτείας από ΕΕ – ΕΚΤ ΔΝΤ!

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές, με αντάλλαγμα την επιβολή σκληρών, μνημονιακού χαρακτήρα, μέτρων λιτότητας.

Μέχρι τώρα δηλαδή είχαμε μια ανεπίσημη ημιεποπτεία από την ΕΚΤ, η οποία όμως πλέον πάει να γίνει επίσημη και μόνιμη από Κομισιόν, ΕΚΤ και φυσικά ΔΝΤ!

Τί έλεγε το αρχικό ρεπορτάζ του Reuters

Σύμφωνα με τα διεθνή ρεπορτάζ, το “deal” της υπαγωγής της Ιταλίας στην μνημονιακή κηδεμονία κλείστηκε στις Κάννες, μετά το στρίμωγμα του Μπερλουσκόνι στο περιθώριο της G-20.

«Με το κλίμα γενικευμένης ανησυχίας και την έλλειψη αξιοπιστίας της Ιταλίας, ακόμη και ένα μικρό πρόβλημα ή καθυστέρηση μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα» δήλωσε η πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η οι αγορές δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο για την κυβέρνησή του περιβάλλον, όπως διαγράφεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ήδη, από χθες, Πέμπτη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνέδεσε με ψήφο εμπιστοσύνης την έγκριση της συνολικής δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη, δεσμευόμενος απέναντι στους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στις Κάννες ότι εντός 10-15 ημερών τα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα ακολουθήσει διάλογος με τα συνδικάτα για μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας (διευκόλυνση απολύσεων) και αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.

Ζυμώσεις στο ιταλικό αστικό πολιτικό τόξο…

Το κλίμα στην Ιταλία είναι εκρηκτικό με την αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης, να ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εν συνεχεία πρόωρες εκλογές.

Ήδη, δύο βουλευτές αποχώρησαν από τη κυβερνητική πλειοψηφία, ένας δηλώνει ότι μπορεί να καταψηφίσει τα μέτρα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί σε συλλαλητήρια το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ρώμη.

Το ιταλικό πολιτικό σκηνικό εμφανίζει πολλές ομοιότητες με το αντίστοιχο ελληνικό, συνέπεια της λαϊκής αντίδρασης που παράγει και στις δύο χώρες η τροϊκανή πολιτική λιτότητας, που λεηλατεί τα εισοδήματα των εργαζομένων, ανακόπτοντας την όποια αναπτυξιακή δυναμική ή και βυθίζοντας στην ύφεση την οικονομία και στέλνοντας ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στον καιάδα της εργασιακής ανασφάλειας, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλιωσης.

Με την Ιταλία να εντάσσεται πλέον σε καθεστώς εποπείας από την ευρωζώνη και να βρίσκεται ”μία ανάσα” από την υπαγωγή της και τυπικά σε μνημονιακή επιτήρηση, η μόνη χώρα της ευρωπεριφέρειας που για την ώρα έχει διαφύγει της στενωπού της τρόικα είναι η Ισπανία, η οποία, ωστόσο, ακολουθεί ακριβώς τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπαγορεύει το μονεταριστικό δόγμα ΕΕ και ΔΝΤ.

Επιταχύνεται η αποσύνθεση της Ευρωζώνης

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο του ευρωπαϊκού νότου πλήττεται καίρια από την καπιταλιστική κρίση χρέους που κατατρώει την ευρωζώνη και η τελευταία μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο δεν έχει κατορθώσει να δώσει διέξοδο στα προβλήματα των χωρών που χτυπήθηκαν πρώτες από την κρίση, αντίθετα βρίσκεται συν τω χρόνω αντιμέτωπη με υποτροπιάζουσες ασθένειες και μεταστάσεις της νόσου και σε άλλες χώρες που συνθέτουν ένα καθεστώς αποσάθρωσης της στο οποίο αδυνατεί να βάλει φραγμούς.

Όπως πολλές φορές έχει αναλύσει η Ίσκρα το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι δομικό και θα ανατροφοδοτείται διαρκώς, δεδομένου ότι εκπορεύεται από τις ίδιες της αντιφάσεις της νομισματικής ένωσης. Έτσι οι λαοί των χωρών της ευρωπεριφέρειας, αλλά και της Ευρωζώνης στο σύνολο της, δεν μπορούν να προσδοκούν καμία λύση μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της ΟΝΕ και η μόνη πραγματική διέξοδος προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την κατάρρευση-διάλυση αυτού του σαθρού αντιδραστικού, μονεταριστικού, καπιταλιστικού οικοδομήματος.

πηγή iskra.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις