Γαλλογερμανική προσέγγιση για μεγαλύτερη του 21% διαγραφή των ελληνικών χρεών, αλλά με τη συναίνεση των ιδιωτών πιστωτών ώστε να μη θεωρηθεί χρεοκοπία.
Μήνυμα ότι η Γερμανία και η Γαλλία πλησιάζουν σε συμφωνία για τον τρόπο και το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του G20 στο Παρίσι. Στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης που αναμένεται να ενταθούν αυτή την εβδομάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και της επερχόμενης συνάντησης του G20 στις αρχές Νοεμβρίου, φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο να επιδιωχθεί μεγαλύτερη αλλά εθελοντική από τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας διαγραφή των απαιτήσεών τους προκειμένου να μη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και προκαλέσει ντόμινο απρόβλεπτων εξελίξεων στις αγορές. Πάντως, το σενάριο εξακολουθεί να συναντά την αντίδραση των ιδιωτών πιστωτών της χώρας μας.
Στο πακέτο της ευρωλύσης θα περιλαμβάνονται ακόμη αποφάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να αυξηθεί η δύναμή του, ενώ συζητείται και η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν ύστερα από συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο της συνάντησης των είκοσι ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο (G20), επετεύχθη σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο Σόιμπλε, από την πλευρά του, είπε ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν κοινές θέσεις. Οι χώρες του G20 πίεσαν ασφυκτικά τους Ευρωπαίους όχι μόνο να βρουν λύση, αλλά και να τη βρουν αμέσως. Ο Μπαρουάν αρνήθηκε να προσδιορίσει το ποσοστό του κουρέματος, το οποίο για τους ιδιώτες επενδυτές αναμένεται ότι θα είναι άνω του 21% που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου για την Ελλάδα. Επισήμανε όμως ότι στόχος είναι να μην εκληφθεί το κούρεμα ως χρεοκοπία αφού η Γαλλία «απορρίπτει όλες τις λύσεις που οδηγούν σε πιστωτικό γεγονός», όπως είπε.
Το νέο ποσοστό για το κούρεμα του ελληνικού χρέους αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί από τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, οι οποίοι «θα ορίσουν τους όρους της συμφωνίας στις 23 Οκτωβρίου» οπότε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.
Ο ΓΚΑΪΤΝΕΡ.Με αφορμή τη σύνοδο του G20 που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία τις προηγούμενες ημέρες, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε τη Γερμανία και τη Γαλλία να συνεργαστούν στενά για να δώσουν συνολική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση.
Οι ΗΠΑ και οι μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες του G20 – κυρίως η Βραζιλία και η Κίνα – έχουν υποσχεθεί ότι θα στηρίξουν ακόμη περισσότερο την Ευρώπη μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φτάνει η ευρωζώνη να παρουσιάσει πρώτα το δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ελληνικής και της συνολικής ευρωπαϊκής κρίσης.
Ο κινεζικός παράγων. Η Κίνα δεσμεύτηκε μυστικά στη σύνοδο της G20 να βοηθήσει την ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση, με αντάλλαγμα να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι πιο αυστηρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου». Πηγές της βρετανικής εφημερίδας ανέφεραν ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας «με δεκάδες δισ. ευρώ» αγοράζοντας υποδομές χωρών με προβλήματα.
Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 17-10-2011