Δώρο στην αγορά η διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών

Του Ηλία Βρεττάκου

Με πρόσχημα το χρέος βιώνουμε την πιο βάρβαρη ανατροπή και περικοπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων και της κοινωνίας προς όφελος του κεφαλαίου. Η βάρβαρη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, των δανειστών και των κερδοσκόπων, χωρίς καμιά πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση στη βάση ενός προσχεδιασμένου προγράμματος οδηγεί στο εκτελεστικό απόσπασμα τα δικαιώματα όλης της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της μεγάλης εσωτερικής υποτίμησης που προωθεί για να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο υποβαθμίζει την αξία της εργατικής δύναμης, διαλύει το όποιο κοινωνικό κράτος, ξεπουλά δημόσιες υπηρεσίες και δημόσια περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, φορτώνει με νέα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη το λαό, απολύει εργαζόμενους από το Δημόσιο, ακόμη και μόνιμους υπαλλήλους, προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει την κοινωνία και καταφεύγει στον αυταρχισμό και την βία.

Το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αποτέλεσαν και αποτελούν βασικό στόχο της τρόικας και της κυβέρνησης. Η υποβάθμιση των δημοσίων επιχειρήσεων και αγαθών, η ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του Δημοσίου διασφαλίζουν σίγουρη αγορά και κέρδη στους ιδιώτες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και έναν αιώνα μετά την θεσμοθέτηση της μονιμότητας στο Δημόσιο προχωρά σε απολύσεις από δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες ακόμη και μονίμων υπαλλήλων.

Έτσι, διαλύεται η δημόσια διοίκηση και οι δημόσιες υπηρεσίες. Αφαιρείται από τους πολίτες κάθε δίχτυ προστασίας σε μια εποχή δραματικής μείωσης εισοδημάτων, φτώχειας και εξαθλίωσης.

Με το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο κατακρεουργεί παραπέρα τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, που μέσα και από τις προηγούμενες περικοπές θα μειωθούν κατά 55%, μειώνει τα εισοδήματα στις ΔΕΚΟμ ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα νέο κομματικό κράτος και υποταγμένους δημόσιους υπαλλήλους.

Περικόπτονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις και διαλύονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μπροστά στην κοινωνική βαρβαρότητα και τη νέα επίθεση της κυβέρνησης και της τρόικας οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, της κυβέρνησης και των πολιτικών συμμάχων της. Η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στο Δημόσιο στην απεργία και ιδιαίτερα τη συγκέντρωση στις 5 Οκτωβρίου, οι καθημερινές δεκάδες καταλήψεις υπουργείων και υπηρεσιών, οι απεργιακοί αγώνες των περισσότερων ομοσπονδιών και Συλλόγων, η αλληλεγγύη που αρχίζει να εκφράζεται στους διάφορους κλάδους, αλλά κυρίως η ενεργή συμμετοχή των απλών εργαζομένων στους χώρους δουλειάς που αναγκάζουν πολλές φορές τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αποτελούν νέα στοιχεία και ελπιδοφόρο μήνυμα.

Η απεργία στις 19 και 20 Οκτωβρίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σταθμό και αφετηρία για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και μια άλλη πορεία της χώρας.

*Ο Ηλίας Βρεττάκος είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

Αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ, 16-10-2011