20.5 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Μπλακ άουτ στις αστικές συγκοινωνίες αύριο και μεθαύριο

Πρόσφατα

Με κοινό τρίπτυχο “συντονισμός, κοινή πορεία, στοχευμένοι αγώνες” οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες σηκώνουν παντιέρα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και προχωρούν σε νέα, ακόμα πιο δυναμική, κινητοποίηση, προκηρύσσοντας 48ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή. Επί ποδός… πολέμου βρίσκονται επίσης, μαζί με μια σειρά κοινωνικών ομάδων, οι ναυτεργάτες και οι λιμενεργάτες της χώρας.

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης επιχειρούν να στείλουν στο υπουργείο Υποδομών- Μεταφορών οι υπάλληλοι του Μετρό, του ΗΣΑΠ, των λεωφορείων, των τρόλεϊ και του Τραμ με την 48ωρη απεργία τους, θέλοντας επίσης να δείξουν ότι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω σε καμία περίπτωση και να μη δεχτούν την εργασιακή εφεδρεία. “Φτάνει πια, εμείς μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΑ το οποίο καλεί τους υπαλλήλους των μέσων και τους πολίτες αύριο σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Κοτζιά). Αντίθετα, δεν προγραμματίζεται αυτή την εβδομάδα κάποια κινητοποίηση στον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που σημαίνει ότι ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος θα κυκλοφορεί κανονικά, όπως το ίδιο θα κάνουν και τα ταξί.

Δεμένα στα λιμάνια τα καράβια

Στο μεταξύ, σε 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου έως την ίδια ώρα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου στα πλοία όλων των κατηγοριών αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση.

Ταυτόχρονα, το σωματείο των μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) έχει αποφασίσει να μην αφήσει τα πλοία να αναχωρήσουν ούτε την ερχόμενη Τετάρτη, συνεχίζοντας για ένα 24ωρο ακόμα τις κινητοποιήσεις.

Οι ναυτεργάτες ζητούν την άμεση απαλλαγή της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, τη διατήρηση του ΝΑΤ και τη συνέχιση της χρηματοδότησης του από τον τακτικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι το 2010 καθώς και τη διατήρηση των εφάπαξ παροχών.

Επίσης διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών, την καταπολέμηση της ανεργίας και την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις εργασίας και την προωθούμενη κατάργησή τους, ζητούν αντίθετα «έξοδο από τη στασιμότητα στον χώρο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου οι αποδοχές των ναυτικών έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα του προηγούμενου έτους 2010, δημιουργώντας αδιέξοδο και απόγνωση στους ναυτεργάτες».

Σε κινητοποιήσεις, εκτός από τους ναυτεργάτες, προχωρούν και τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι λιμενεργάτες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία στις 19 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από την έναρξη του πρωινού ωραρίου μέχρι τις 11 το πρωί, οπότε προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα γραφεία των διοικήσεων σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Επίσης προσανατολίζονται σε δύο ακόμη 24ωρες απεργίες, εν όψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου περί μισθολογίου-βαθμολογίου-εφεδρείας.

Αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ, 12-10-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις