Το επιχείρημα ότι η τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη το 2010, με την οποία «πάγωσε» ο εθνικός κατώτερος μισθός, «δεν προωθεί την απαραίτητη μισθολογική συγκράτηση στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων για το εθνικό εισόδημα και την ανεργία» χρησιμοποιεί η τρόικα σχετικά με το αίτημα για μείωση του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, παρά τις κυβερνητικές αντιδράσεις, η τρόικα επιμένει στην ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου οι κατώτατοι μισθοί είναι περίπου 200 ευρώ χαμηλότερα από την Ελλάδα.
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την Πορτογαλία αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 560 ευρώ, περίπου, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός -βάσει της εθνικής συλλογικής σύμβασης- είναι στα 740 ευρώ.
Η τρόικα επισημαίνει ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μειωθούν, ώστε το επίπεδό τους «να είναι αντίστοιχο με το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας».
Η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της έγγραφο, στο οποίο η τρόικα αναπτύσσει τα επιχειρήματά της για την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους στη χώρα. «Η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει μια τριμερή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και να προσαρμόσει τη συμφωνηθείσα οδό για τον εθνικό μισθό στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.
»Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η αγορά εργασίας της Ελλάδας εισέρχεται τώρα σε μια ζώνη κινδύνου με πάρα πολλές θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί. Αυτό επηρεάζει τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο κατώτατο σημείο του εισοδηματικού καταμερισμού πολύ περισσότερο από όσους διαθέτουν ειδικά προσόντα και βρίσκονται στα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα».
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για να σωθούν θέσεις εργασίας των πιο ευάλωτων εργαζομένων, ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το σημερινό επίπεδο των 740 ευρώ. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι σε άλλες χώρες, όπου υπήρχαν παρόμοιες οικονομικές συνθήκες, εφαρμόστηκε η μείωση του κατώτερου μισθού ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές απασχόλησης των χαμηλόμισθων.
Στους λόγους για να προχωρήσουν οι περικοπές αμοιβών, η τρόικα περιλαμβάνει και την απορρόφηση στον ιδιωτικό τομέα των εργαζομένων που πρέπει να ελευθερωθούν από το Δημόσιο.
Πηγή: in.gr, 7-10-2011