27.7 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΣΙΒΥΛΛΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Παράθυρο για μεγαλύτερο «ψαλίδι»

Πρόσφατα

“Θα γίνει καλύτερο και όχι χειρότερο”, τόνισε ο υπ. Οικονομικών αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης του χρέους πέραν του 21% που προβλέπεται στην απόφαση της 21ης Ιουλίου. “Ζητούμενο δεν είναι η 6η δόση, αλλά το νέο πρόγραμμα στήριξης”, πρόσθεσε.

Με μια σιβυλλική δήλωση ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, άνοιξε χθες “παραθυράκι” για μεγαλύτερο “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων κατά τη διαδικασία υλοποίησης του PSI, η οποία αξιολογείται αυτές τις ημέρες.

Επειτα από μπαράζ ερωτήσεων για το συγκεκριμένο θέμα, τις οποίες ο υπουργός επιμελώς απέφευγε να απαντήσει επί της ουσίας, τελικά δήλωσε πως “εξετάζονται οι όροι εφαρμογής της απόφασης για το PSI”. “Θα γίνει καλύτερο και όχι χειρότερο”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ενδεχόμενο μεγαλύτερου “κουρέματος” πέραν δηλαδή του 21%, που προβλέπεται στην απόφαση της 21ης Ιουλίου, είναι εξαιρετικά πιθανό σύμφωνα και με τοποθετήσεις κοινοτικών αξιωματούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και στην αρχική του τοποθέτηση είχε αναφερθεί στη δέσμευση του Γιούρογκρουπ να στηρίξει τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο “οι καταθέσεις των Ελλήνων σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες”, πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών. Ο υπουργός μιλώντας για την αξιολόγηση τη χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα όχι μόνο για την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ αλλά και γιατί “θα αποτελέσει τη βάση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας”, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Οπως διευκρίνισε, το ζητούμενο δεν είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά “να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για το νέο πρόγραμμα μέχρι το 2014 που θα δίνει ριζική απάντηση στα προβλήματα της οικονομίας και θα πείσει τις αγορές”. Για να υπάρξει όμως αυτή η “βιώσιμη” και “μόνιμη” λύση για την ελληνική κρίση χρέους να ψηφιστούν όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Τα μέτωπα

Παράλληλα μέσα στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχουν κλείσει και όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, επικεντρώνονται στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών. Ειδικότερα θα επιδιωχθεί συμφωνία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις αλλαγές στα εργασιακά, τις περικοπές σε σειρά κοινωνικών επιδομάτων. Επίσης ανοιχτή παραμένει ακόμη η αναθεώρηση των μεγεθών του Μεσοπρόθεσμου για τα έτη 2013 και 2014.

Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν να περιληφθούν πρόσθετα μέτρα 6 δισ. ευρώ για τη συγκεκριμένη διετία, ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ευ. Βενιζέλος

“Οχι νέα μέτρα αν εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί”

Απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοσθούν στο ακέραιο οι αποφάσεις της κυβέρνησης και ότι οι πολίτες και ο κρατικός μηχανισμός θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Παράλληλα τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το θέμα δεν είναι τόσο η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, αλλά η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα και να πεισθούν οι αγορές ότι η Ευρωζώνη έχει καταλήξει σε μία ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση. Τόνισε ακόμη ότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και υπογράμμισε ότι ουδείς έθεσε θέμα νέων μέτρων.

Για την αναβολή του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, ο κ. Βενιζέλος, αφού είπε ότι ήταν μία ανοικτή πιθανότητα τις προηγούμενες ημέρες και σημείωσε ότι αυτό έγινε γιατί επίκειται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί ο γύρος έγκρισης των αποφάσεων για τη διεύρυνση του EFSF από τα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης και γιατί αναμένεται η έκθεση της τρόικας, η οποία είναι η βάση για την 6η δόση και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 8,5% φέτος εξαρτάται και από τη συμβολή των πολιτών. Σε κράτος και πολίτες εναπόκειται η επίτευξη των στόχων τους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε και είπε ότι σε κάθε περίπτωση αν κάτι δεν πάει καλά, το κενό, αν προκύψει, θα καλυφθεί το 2012.

Υπαναχωρούν οι τράπεζες

Δεύτερες σκέψεις για το “κούρεμα” του 21%

Το 75% του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα-μελών του I.I.F. (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο) υποχωρεί από το “κούρεμα” του 21%, όριο που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δήλωσαν στο “Εθνος” ενημερωμένες πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τις τελευταίες 72 ώρες παρατηρήθηκε μαζική υποχώρηση των τραπεζικών ιδρυμάτων που είχαν συμφωνήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου σε κούρεμα του ελληνικού χρέους που διαθέτουν.

Οι πηγές εξήγησαν στο “Εθνος” ότι “οι Ευρωπαίοι ζητούν μεγαλύτερο “κούρεμα” αλλά ο ιδιωτικός τομέας απαντά με μικρότερο του προβλεπομένου από τη συμφωνία αρχικού ποσοστού. Πρόκειται για εκρηκτικό μείγμα”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για να γραφούν οι εκθέσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που απαιτούνται για την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να εγκριθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. “Είναι απαραίτητη η έγκριση των αποφάσεων για να γραφούν οι εκθέσεις” είπαν οι πηγές και πρόσθεσαν “ειδικά ο κύριος Τόμσεν πρέπει να κάνει εκτίμηση πόσο βελτιώνουν οι αποφάσεις αυτές της Ε.Ε. τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Διότι για να δοθεί η δόση, πρέπει να επιβεβαιώνεται από το ΔΝΤ η βιωσιμότητα”.

Στο μεταξύ, οι πηγές ισχυρίστηκαν ότι δεν τέθηκε θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, αφού όπως τόνισαν, “έτσι και αλλιώς είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει με νόμο”. Οι πηγές εξήγησαν στη συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό και τους συνεργάτες του πως οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες είπαν ότι στον ιδιωτικό τομέα είναι υψηλοί οι μισθοί και αυτό δεν επιτρέπει τη μείωση των τιμών. Οι πηγές ισχυρίζονται ότι “αυτή ήταν η συζήτηση για την οποία το ΔΝΤ δεν μπορεί να έχει θέση επειδή αφορά τον ιδιωτικό τομέα”.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 5-10-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις