17.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Κόκκινη γραμμή για τις συμβάσεις

Πρόσφατα

Εργοδοτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς αντιτίθενται στην πρόταση της τρόικας για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και καλούν την κυβέρνηση να πει «όχι».

Κόκκινη γραμμή αποτελεί για τους εργοδοτικούς φορείς της χώρας το αίτημα της τρόικας για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ταυτόχρονα έντονη είναι και η αντίδραση της ΓΣΕΕ που τονίζει ότι «όσοι ζητούν την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι είναι συνταγματικά, νομικά και διεθνώς κατοχυρωμένος ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας των κοινωνικών φορέων για τον καθορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων». Κατά τη ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν θα επιτρέψουν ποτέ και με τίποτα να επεκτείνουν παντού την εργασιακή ζούγκλα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί. «Στην Ελλάδα υπάρχουν κανόνες δικαίου που δεν μπορεί κανένας να τους αμφισβητεί» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να τολμήσει να κάμψει την οσφυϊκή χώρα ενόψει αυτής της απαίτησης των τροϊκανών».

Κατά της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων τάσσεται ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό. Και μιλά «για ένα κακοστημένο θέατρο, μέσω του οποίου, οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν, για άλλη μια φορά, το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς, που δεν ευθύνονται για την κρίση- στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζομένους του, που εξοντώνονται αργά και σταθερά στον βωμό της διατήρησης του πελατειακού κράτους».

«Αλλο πράγμα είναι η διόρθωση των μισθών, κάτι που ήδη γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, και άλλο η κατάρρευση της αγοράς», λέει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Δημήτρης Ασημακόπουλος. Οπως εξηγεί, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην αυτοκαταστροφή, σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, σε μείωση των τζίρων, σε λουκέτα στις επιχειρήσεις, σε αύξηση της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας και όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων εσόδων. «Εμείς πριν έναν χρόνο υπογράψαμε με τους εργαζόμενους τη συλλογική σύμβαση προστατεύοντας την εργασιακή νομιμότητα που προκύπτει από το Σύνταγμα, είναι τουλάχιστον παράλογο και να το συζητούμε. Ως φαίνεται σήμερα στην Ελλάδα που ο δημόσιος τομέας χρεοκόπησε ορισμένοι σκέφτονται πώς να χρεοκοπήσουν και τον ιδιωτικό» συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Κάθετα αντίθετοι στην αξίωση της τρόικας είναι και οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τονίζοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι μια δημοκρατική κατάκτηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών με άμεσο αποτέλεσμα την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. «Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Οποιαδήποτε πρόθεση για οιονεί κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων μάς γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στην δεκαετία του 1960, σε εποχές που κανείς Ελληνας δεν θα ήθελε να επιστρέψει. Εάν η τρόικα θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μία ειδική οικονομική ζώνη, για την οποία το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο δεν θα έχει ισχύ, η ελληνική κοινωνία θα ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σε αυτήν την προοπτική. Ας αποφασίσουν επιτέλους εάν εργασιακά μάς κατατάσσουν στην Ανατολή ή στα Βαλκάνια και εάν τελικά μάς θέλουν ή όχι στην Ευρώπη. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να βρει τρόπο να θέσει την τρόικα σε εφεδρεία πριν απολύσει όλους τους Ελληνες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 5-10-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις