20.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Παρά την αστυνομική βία. Επιμένουν στην «κατάληψη της Γουόλ Στριτ» οι αγανακτισμένοι της Νέας Υόρκης

Πρόσφατα

Νέα Υόρκη

Για δέκατη ημέρα εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν την Τρίτη στους δρόμους του Μανχάταν σε διαμαρτυρία για τις επιχειρήσεις, τα κόμματα και την απληστία της Γουόλ Στριτ. Ωστόσο, η ένταση σιγοβράζει, λένε οι διαδηλωτές, καθώς η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις και σε βιαιοπραγίες κατά ειρηνικών διαδηλωτών.

Οι διοργανωτές της κίνησης «Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ» («Occupy Wall Street») επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι οι επιχειρήσεις ουσιαστικά είναι πλέον το κέντρο λήψης αποφάσεων για θέματα πολιτικής. Προσθέτουν ότι οι καμπάνιες χρηματοδότησης των κομμάτων έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και παραλύουν την Ουάσινγκτον και ότι το δικομματικό σύστημα των ΗΠΑ ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα της χώρας. Και επισημαίνουν ότι η ανεργία είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα και οι νέοι δεν έχουν δουλειές.

 

Σε διαμαρτυρία κατέβηκαν σε πορείες κατάληψης της Γουόλ Στριτ όπου και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η αστυνομία επενέβη με ισχυρή δύναμη για να τους εμποδίσει στήνοντας και κρατώντας ως σήμερα οδοφράγματα γύρω από το Χρηματιστήριο.

Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Αποκλεισμένο από τον αρχικό στόχο τους αρκετοί διαδηλωτές, μεταξύ τους και χακτιβιστές Anonymous έστησαν το στρατηγείο τους στο Λίμπερτι Πλάζα, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη Γουόλ Στριτ και το σημείο των Δίδυμων Πύργων. Οι περισσότεροι περνάν πολλές ώρες εκεί, λίγοι διανυκτερεύουν κιόλας.

Παρά την αρχική ασάφεια στόχων και σκοπών, το Occupy Wall Street διαμορφώθηκε γρήγορα σε ένα υβριδικό εγχείρημα ανάμεσα σε κλασικές μορφές διαμαρτυρίας και σε online ακτιβιστικές κινήσεις μέσω του Twitter όπως και σαφώς εμπνευσμένο από την Αραβική Άνοιξη και τα κινήματα των αγανακτισμένων στην Ευρώπη. Κοντά τους βρέθηκαν ο Μάικλ Μουρ και η Σούζαν Σάραντον, γνωστοί για τον πολιτικό ακτιβσιμό τους.

Ενώ η διαμαρτυρία κυλούσε μάλλον υποτονικά τις πρώτες ημέρες, το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 80 άτομα. Ένας αστυνομικός μάλιστα, με ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς, εντελώς απρόκλητα ψέκασε δύο γυναίκες εξ επαφής με σπρέι πιπεριού. Χάρη στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ οι ακτιβιστές κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες επισήμαιναν ακόμη ότι αστυνομικοί επιτίθενται σε δημοσιογράφους και φωτογράφους, επαγγελματίες ή πολίτες.

Παραταύτα, στις ΗΠΑ το κίνημα είχε σχετικά περιορισμένη κάλυψη από τα μέσα αν και οι πορείες και η βία το Σαββατοκύριακο έφεραν περισσότερους διαδηλωτές και σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα μέσα.

Το μέλλον του εγχειρήματος είναι αβέβαιο σε ό,τι αφορά φυσικά την κατάληξη του. Ήδη έχει προκαλέσει παρόμοια κινήματα και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σικάγο, κάτι από μόνο του πρωτοφανές για μία χώρα όπου οι πορείες και οι διαμαρτυρίες είναι μάλλον ασυνήθιστες.

Πηγή: in.gr, 27-9-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις