13.7 C
Athens
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Τρία σενάρια για το θρίλερ του χρέους

Πρόσφατα

Χωρίς περιστροφές εξήγησε χτες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κατάσταση της οικονομίας και τις σκληρές λύσεις που διαφαίνονται. Ανέλυσε τα τρία σενάρια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Ζήτησε στήριξη, ώστε να τιθασευτεί το χρέος και να αρχίσει ο νέος κύκλος ανάκαμψης.

Πυξίδα “φυγής” από τα αδιέξοδα της οικονομίας, με ασφαλείς προτάσεις για τα τρία βασικά σενάρια που παραμένουν ισχυρά στον ορίζοντα, αναζητεί η κυβέρνηση.

Το καλό, το κακό και το τρίτο σενάριο της “έκπληξης” για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αρχίζει και καλλιεργείται τουλάχιστον στο πεδίο της κυβερνητικής παράταξης – εκεί όπου χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, περιέγραψε με ενάργεια την κατάσταση της οικονομίας απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομίας.

Ο κ. Βενιζέλος, αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει λέξεις που ως κορυφαίος κρίκος της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων συνήθως πρέπει να “ξεχνά”, προχώρησε στη δευτερολογία του ένα “βήμα” παρακάτω και εξήγησε χωρίς περιστροφές στους “πράσινους” βουλευτές ποια είναι η κατάσταση, τα αδιέξοδα και οι πιθανές, αλλά το ίδιο σκληρές λύσεις. Δεν επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση, αλλά έθεσε, όπως και ο πρωθυπουργός νωρίτερα στη συνάντησή του με βουλευτές, τα διλήμματα για τους “κολασμένους” μήνες που ακολουθούν.

Ζήτησε στήριξη

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τρία σενάρια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, ζητώντας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν το καλύτερο! Το καλύτερο υπό την έννοια ότι θα βρεθεί, κάπως, κάποτε, πάτος στο βαρέλι του χρέους και θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης.

Το πρώτο σενάριο αφορά τη χωρίς αρνητικές “εκπλήξεις” εφαρμογή των μέτρων, την ψήφιση τον Οκτώβριο του προϋπολογισμού του ’12 και φυσικά την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια χωρών της ΕΕ του ελληνικού “πλάνου” που θα ενεργοποιήσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Το δεύτερο πλάνο φέρνει χιονοστιβάδα εξελίξεων, όπου ο “σκηνοθέτης” παρακολουθεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα να μην ψηφίζει και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να πλησιάζει με τελεσίδικο τρόπο? εννοείται ότι η 6η δόση, βάσει αυτού του σεναρίου, εξατμίζεται…

Το τρίτο πλάνο είναι αυτό για το οποίο δεν μιλά δημοσίως η κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον το ψελλίζουν στις κυβερνητικές συνεδριάσεις. Τι συμπεριλαμβάνει; Κατ’ αρχάς την εφαρμογή και την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού και μετά διαδικασίες για μεγαλύτερο “κούρεμα” (η 21η Ιουλίου “μιλά” για 20%) στο 50%.

Λέγεται ότι ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε ζητώντας εχεμύθεια και τονίζοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητεί κάτι που αποτελεί απόφαση πολλών. Βουλευτές που άκουσαν τη δευτερολογία του, υποστηρίζουν ότι αντί του 20%, συζητείται ενδεχομένως διαδικασία υπέρ της βιωσιμότητας του χρέους (δηλαδή κατά 50%). Τονίζουν μάλιστα ότι ο κ. Βενιζέλος υπονόησε πως εάν και εφόσον ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διαδικασία που αφορά την αντιμετώπιση του χρέους, για την οποία η συζήτηση αν εξελιχθεί άναρχα θα καταστεί επικίνδυνη, τώρα.

Αστερίσκοι

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές άκουσαν, ρώτησαν, πρότειναν και σημείωσαν “φράσεις” που αναπαράγει τις τελευταίες μέρες ο διεθνής Τύπος. Εβαλαν δε πολλούς αστερίσκους σε μια αναφορά του αντιπροέδρου, όπου υπονόησε ξανά ότι υπάρχει ένα αρκετά καλύτερο σενάριο, το οποίο δεν έχει (προφανώς) εξασφαλιστεί (αποτελεί απόφαση πολλών…) και προσεγγίζει διέξοδο π.χ. με πρωτογενή πλεονάσματα εντός του 2012.

Το δίλημμα του… Γολγοθά ή της χρεοκοπίας έθεσε νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από Κρήτη και Ιόνια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: “Εχουμε μια ακόμη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να κλειδώσουμε τις σημαντικές αποφάσεις του Ιουλίου, που μας δίνουν και ένα νέο πακέτο διάσωσης, αλλά και ελαφραίνουν το χρέος για τον ελληνικό λαό, για όλους, και επιτέλους με τις δικές μας αποφάσεις πηγαίνουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα”.

Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός εξηγεί στην ουσία τον… τρίτο δρόμο στους βουλευτές του διά της πλαγίου για τη διέξοδο από την κρίση…

Τα σενάρια

Το καλό: Εφαρμόζεται το πακέτο των μέτρων και η ΕΕ ενεργοποιεί τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Το κακό: Η Βουλή δεν ψηφίζει τα μέτρα, κίνδυνος χρεοκοπίας

Η έκπληξη: Μετά την εφαρμογή των μέτρων, “κούρεμα” 50% του συνόλου του ελληνικού χρέους

ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ: Κριτική για τα μέτρα – Αγωνία για το αύριο

Βροχή ερωτημάτων από τους βουλευτές

Αν ο πρώτος στόχος ήταν να αποφευχθούν οι διαρροές, την απάντηση θα δώσουν οι ίδιοι οι βουλευτές στη ψηφοφορία της προσεχούς Τρίτης για το “χαράτσι” στα ακίνητα.

Αν ο δεύτερος στόχος ήταν να αλλάξει το κλίμα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς το τοπίο παραμένει “γκρίζο”.

Και αυτό γιατί οι 60 και πλέον βουλευτές που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών αμφισβήτησαν ανοιχτά την αποτελεσματικότητα της τακτικής των αλλεπάλληλων επώδυνων μέτρων, τα οποία καλούνται και πάλι να ψηφίσουν. Δεν δίστασαν, μάλιστα, να πουν σε ένα εσωκομματικό όργανο του ΠΑΣΟΚ όσα έλεγαν και στα “πηγαδάκια” της Βουλής τις τελευταίες ημέρες, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ακόμη και για εκλογές! Αν και γνώριζαν πως θα συναντούσαν σκηνικό αμφισβήτησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δύο υπουργοί (Δ. Ρέππας και Γ. Κουτρουμάνης) επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις στη “βροχή” των ερωτημάτων που δέχονταν επί έξι ώρες. “Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν μας πιστεύει κανείς στην Ευρώπη…

Η εργασιακή εφεδρεία είναι μικρής δημοσιονομικής απόδοσης της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές μας ζητούν μετ’ επιτάσεως την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα? Ο μέσος όρος του αφορολόγητου στην Ευρώπη είναι 5.000 ευρώ, δεν μπορούσαμε να το κρατήσουμε πιο ψηλά” ήταν μερικές από τις απαντήσεις του κ. Βενιζέλου.

Η Β. Παπανδρέου

Δίνοντας τον τόνο του προβληματισμού, η Βάσω Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: “Εξι δόσεις, έξι φορές σώσαμε τον τόπο. Πόσες φορές ακόμα; Υπάρχει πλήρης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους. Πλεόνασμα το 2012 με ύφεση αποκλείεται”.

Επικριτική ήταν η Μιλένα Αποστολάκη: “Αμφισβητείται η αξιοπιστία μας εντός και εκτός Ελλάδας και αυτό οφείλεται σε αστοχίες και καθυστερήσεις, που μας αναγκάζουν να παίρνουμε συνέχεια δυσβάσταχτα μέτρα. Σε δύο χρόνια δεν κάναμε καμία αποκρατικοποίηση. Πώς είναι δυνατό να κάνουμε τώρα, με τις σημερινές τιμές, που θα επιτρέψουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μας κατηγορεί για ξεπούλημα”.

“Απαιτείται άμεσα σχέδιο και τρόπος να βγάλουμε το καπάκι από το καζάνι της κοινωνίας και της Κ.Ο. που βράζει” τόνισε ο Α. Μακρυπίδης. “Το πιο οδυνηρό είναι ότι η κοινωνία εξάντλησε τα αποθέματα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση” σημείωσε ο Ν. Σαλαγιάννης. “Στο μέσο της διαδρομής είναι σαν να κιοτέψαμε. Στη μέση όμως δεν σταματάς γιατί βουλιάζεις. Η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης” ανέφερε ο Κ. Γείτονας.

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρότειναν οι Δ. Λιντζέρης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος. “Ετσι όπως πάμε είναι σαν να τρέχουμε με 200 πάνω σε τοίχο” επισήμανε η Τόνια Αντωνίου. “Να τα κάνουμε όλα με έναν πόνο, σαν το τσιρότο” προέτρεψε ο Γ. Αμοιρίδης. “Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ απολύσεις. Ξεχάστε το” διαμήνυσε ο Δ. Κουσελάς. Τέλος, η Ελπίδα Τσουρή παρομοίασε την κυβέρνηση με “φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό”.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 23-9-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις