22.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Η κυβέρνηση κήρυξε στάση πληρωμών σε 1100 εργαζόμενους της ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) , και οδηγεί τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση

Πρόσφατα

08/09/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών – Εθνικής Άμυνας

Τα ΕΑΣ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), δεν είναι ένας οποιοσδήποτε όμιλος. Είναι η μοναδική αμυντική βιομηχανία της χώρας και μια από τις ελάχιστες αλυσίδες βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα. Μια χώρα που είναι τέταρτη παγκοσμίως σε εισαγωγή οπλικών συστημάτων, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία οδεύει για κλείσιμο και ξεπούλημα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, πετώντας στο δρόμο 1100 εργαζόμενους..

Από τον Ιούλιο, αδυνατεί να καταβάλλει έγκαιρα την μισθοδοσία στους εργαζόμενους. Η διοίκηση της εταιρείας σε συναντήσεις(05/08/11, 30/08/11, 01/09/2011) με τα σωματεία εργαζομένων του ομίλου της ΕΑΣ, υπόσχεται αόριστα σε κάθε συνάντηση στους εργαζόμενους, ότι θα επιλυθούν τα θέματα πληρωμών των μισθών τους και ότι θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών για την δανειοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες. Η έκδοση του κοινοπρακτικού δανείου(Εθνική-Άλφα-Eurobank) εκκρεμεί από το περασμένο Μάρτιο και καθημερινά οι τράπεζες προβάλλουν νέους όρους, για την έκδοση του δανείου. Όμως η διοίκηση των ΕΑΣ δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και παραπέμπει την επίλυσή των παραπάνω ζητημάτων στο μέλλον.

Δεν αναλαμβάνει, επίσης καμία δέσμευση για το κύριο πρόβλημα των ΕΑΣ που είναι η έλλειψη παραγγελιών από το ΥΠΕΘΑ. Είκοσι μήνες, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, ο πρώην βιομηχανικός κολοσσός, για τα Ελληνικά δεδομένα, είναι χωρίς παραγγελίες με αποκλειστικές ευθύνες της κυβέρνησης, που ουσιαστικά έχουν φέρει την εταιρεία ένα βήμα πριν την καταστροφή. Η εταιρεία έχει απαξιωθεί πλήρως, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν το μέλλον τους και των οικογενειών τους από τις απαράδεκτες και διαλυτικές επιλογές της κυβέρνησης όπως:

Εάν θα παραμείνουν τα ΕΑΣ κατά 100% στο δημόσιο και θα αναπτυχθούν παραγωγικά, ώστε να μην απολυθεί ή να μπει σε εργασιακή εφεδρεία κανένας εργαζόμενος και να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων. Εάν θα τηρηθούν οι όροι των ΣΣΕ που έχουν υπογράψει διαχρονικά, οι διοικήσεις των ΕΑΣ και εάν θα διατηρήσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Αυτή η απαράδεκτη και διαλυτική κατάσταση, «υποχρέωσε» 500 εργαζόμενους, των οποίων οι μισθοί είχαν περικοπεί πάνω από 30%, όπως όλων των εργαζομένων στα ΕΑΣ, να αποχωρήσουν μέσα στο 2010 χωρίς αποζημίωση, ενώ και το 2011 συνεχίζονται οι αποχωρήσεις των εργαζομένων με αμείωτο ρυθμό, κάτω από το φόβο των απολύσεων μέσω της εργασιακής εφεδρείας.

Επειδή τα ΕΑΣ διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία, σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνογνωσία και εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό παραγωγικής ανάπτυξης για τη χώρα.

Επειδή η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώσει τη Βουλή, τους πολίτες και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, για τα σχέδιά τους σχετικά με το μέλλον των ΕΑΣ και το δικό τους.

Επειδή η τακτική της κυβέρνησης, να μην καταβάλλει την μισθοδοσία στους εργαζόμενους των ΕΑΣ είναι αντεργατική και προκλητική, γιατί η ίδια σαν εργοδότης δίνει το «χείριστο» παράδειγμα σε όλη την εργοδοσία.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της ΕΑΣ και να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας; Ποια μέτρα θα πάρουν, ώστε να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων, να διατηρήσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να τηρηθούν οι όροι των ΣΣΕ που έχουν υπογράψει διαχρονικά οι διοικήσεις των ΕΑΣ με εκπροσώπους των εργαζομένων;

2.Προτίθενται, έστω και την ύστατη στιγμή να σταματήσει τις διαδικασίες υλοποίησης των διατάξεων των νόμων 3891/2010 και 3899/2010, 3985/2011 και 3985/2011 που διαλύουν τα ΕΑΣ και εξοντώνουν τους εργαζόμενους, με άμεσες συνέπειες για τις Ε.Δ και την οικονομία της χώρας;

3.Προτίθενται να στηρίξουν την εταιρεία παραγωγικά με παραγγελίες, και σε συνεργασία με τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε σύνταξη νέου σχεδίου νόμου, που θα περιφρουρεί το μέλλον του ΕΑΣ, ως δημόσιας επιχείρησης, μακριά από πελατειακές πολιτικές, που θα στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις στα πλαίσια της ΠΕΑ(Πολιτική Εθνικής Άμυνας) και θα υπηρετεί την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Δρίτσας Θεόδωρος

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις