27.5 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Συγκοινωνίες: μάχες χθες, αποφασίζουν σήμερα

Πρόσφατα

Σήμερα και από τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων αναμένεται να καθοριστούν οι όποιες κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς, αφού η χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων διεκόπη λόγω έντονων διαπληκτισμών.

Οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Ηλεκτρικό καταφέρθηκαν εναντίον των συνδικαλιστών, κατηγορώντας τους ότι «πούλησαν τον αγώνα» και ότι «οδήγησαν τον κλάδο στην καταστροφή». Η συνέλευση που γινόταν με στόχο να αποφασίστει το εάν και πότε θα απεργήσουν λόγω των μετατάξεων, της Νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και εν όψει του νέου οργανογράμματος των εταιρειών, δεν κατέληξε πουθενά και μάλιστα πολλοί από τους εργαζομένους αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι εκτοξεύοντας κατηγορίες για την εκπροσώπηση που έχουν από τους συνδικαλιστές.

Πάντως, η πρόταση για συνεχόμενες απεργίες βρίσκει διχασμένους τους εργαζόμενους στις Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, αφού οι μισοί την υποστηρίζουν, λέγοντας μάλιστα ότι πρέπει να γίνουν από κοινού με άλλους κλάδους, όπως τα ταξί, ενώ οι άλλοι μισοί θεωρούν ότι οι προηγούμενες κινητοποιήσεις ξεπουλήθηκαν αφού σταμάτησαν μετά την ψήφιση του νόμου για τα ΜΜΜ την περασμένη άνοιξη. Οι ελεγκτές δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις

 

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις που θα μπλοκάρουν όλες τις πτήσεις από και προς την Ελλάδα δηλώνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Βλέποντας τις αποδοχές τους να μειώνονται συνεχώς σε μια τόσο νευραλγικής σημασίας εργασία, προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι εάν δεν επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι απεργίες θα είναι μονόδρομος.

 

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις πτήσεις την περασμένη Κυριακή (καθυστερήσεις σε κάποια αεροδρόμια) δεν οφείλονταν σε «λευκή απεργία», αλλά στην πιστή εφαρμογή των κανόνων και τα όσα είναι θεσμοθετημένα από το Eurocontrol με βάση τη χωρητικότητα του FIR Αθηνών. Τονίζουν δε ότι ήταν μια απτή απόδειξη του τι θα συνέβαινε στην πράξη εάν δεν υπερέβαιναν εαυτόν σε καθημερινή βάση.

Οπως καταγγέλλουν, εδώ και περίπου έναν χρόνο, το κράτος, διά του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έχει κυρώσει με νόμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που προβλέπει σαφέστατα το διαχωρισμό των υπηρεσιών της αεροναυτιλίας από τις υπόλοιπες λειτουργίες των αεροδρομίων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση αυτή.

Αντίθετα, από τις αρχές του χρόνου, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, των οποίων το σύνολο των αμοιβών τους (μισθοί, συντάξεις, εκπαιδεύσεις) είναι ανταποδοτικό, καθώς προέρχεται από τα τέλη υπερπτήσης που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες για τη χρήση του FIR Αθηνών, έχουν υποστεί (στο πλαίσιο του Μνημονίου) μισθολογικές μειώσεις που υπερβαίνουν το 20%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εξυπηρέτηση ενός υπεριπτάμενου αεροσκάφους στην Ελβετία καταβάλλονται τέλη διαδρομής 90,99 ευρώ ανά μονάδα πτήσης και στην Αγγλία 78,78 ευρώ, την ώρα που στην Ελλάδα το κόστος ανέρχεται σε μόλις 37,57 ευρώ. Για το 2012 προβλέπεται δε το ποσό αυτό να μειωθεί ακόμα περισσότερο, πέφτοντας στα 35 ευρώ. «Σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα δρομολογείται η ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο, γεγονός που θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις αμοιβές μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Δευτέρα – Τρίτη η απεργία των εφοριακών

Με 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου απαντούν εφοριακοί και τελωνειακοί στην απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τη συμφωνία περί προσωπικής διαφοράς.

Τα συνδικαλιστικά όργανα και των δύο ομοσπονδιών, ΠΟΕ-ΔΟΥ κατά πλειοψηφία και ΟΤΥΕ ομόφωνα, στις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις τους αποφάσισαν να προχωρήσουν κατ’ αρχήν σε 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Η ΟΣΥΟ, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την κεντρική διοίκηση, παρέπεμψε το ζήτημα στους πρωτοβάθμιους συλλόγους, που αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εντός των ημερών.

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών αντιδρούν κάθετα στην ανάκληση της συμφωνίας που είχαν κλείσει πρόσφατα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου περί καθιέρωσης «προσωπικής διαφοράς», ώστε να μη μειωθούν περαιτέρω οι αποδοχές τους.

Οσο για το πριμ παραγωγικότητας δε, εκτιμούν ότι θα μείνει στα χαρτιά και κατ’ ουσίαν δεν θα το λάβουν παρά ελάχιστοι.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 13 του μήνα, προκειμένου να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δάσκαλοι: ξεκινούν με 24ωρη

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην εκπαιδευτική κοινότητα εν όψει έναρξης της σχολικής χρονιάς. Οι δάσκαλοι αποφάσισαν να προβούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η ΟΛΜΕ ήδη προαναγγέλλει κλιμάκωση με πρόταση για 48ωρη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, επιμένοντας, παράλληλα, στην παραίτηση της υπουργού Παιδείας εξαιτίας της πρωτόγωρης κατάστασης στα σχολεία, όπου τα βιβλία δεν θα φτάσουν πριν περάσουν δύο μήνες.

Και οι δύο ομοσπονδίες, την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα αγιασμού, θα μοιράσουν στους μαθητές επιστολή με την οποία καλούν τους ίδιους και τους γονείς σε αγωνιστικό συντονισμό. Εν τω μεταξύ, σήμερα συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

«Τα σχολεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν», επανέλαβαν χθες οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου του ΟΕΔΒ. Στα περισσότερα σχολεία, όπως τόνισαν, τα φωτοτυπικά μηχανήματα δεν είναι επαγγελματικά και πολλά από αυτά δεν λειτουργούν καν. Ακόμα, δεν έχουν συσταθεί οι σχολικές επιτροπές και υπάρχει κίνδυνος να μην αξιοποιηθούν τα επιπλέον κονδύλια (αγνώστου ύψους) που υπόσχεται το υπ. Παιδείας. Από την άλλη, το πρόβλημα είναι πιεστικό. Τα μόνα διαθέσιμα βιβλία προέρχονται από το περσινό απόθεμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία και πωλούνται από 1,50 έως και 9 ευρώ.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στις διαθέσιμες λύσεις είναι και η εκτύπωση των βιβλίων από το ΑΠΘ. Ο πρύτανης, ωστόσο, ζητεί να καλυφθεί το κόστος της προμήθειας του χαρτιού από το υπουργείο Παιδείας.

Ποιοι απεργούν σήμερα

-Νοσοκομειακοί γιατροί

-Ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί

-Γιατροί ασφαλιστικών ταμείων

-Οδοντίατροι

Από 1ης Νοεμβρίου το απελευθερωμένο ωράριο στα φαρμακεία, με αντιδράσεις

Το νέο απελευθερωμένο ωράριο των φαρμακοποιών θα ισχύσει από 1η Νοεμβρίου, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα αφαιρείται η άδεια του φαρμακοποιού για έναν μήνα.

Σύμφωνα με το νόμο που θα καταθέσει ο υπουργός Υγείας την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, τη Δευτέρα θα λειτουργεί το 30% των φαρμακείων, την Τετάρτη το άλλο 30% και το Σάββατο το άλλο 30%.

Μάλιστα, τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας θα ελέγχει ποια φαρμακεία που δήλωσαν ανοιχτά θα έχουν στ’ αλήθεια ανοίξει. «Εάν σε ένα μήνα δεν έχει διαπιστωθεί η συμμόρφωση με το 30%, επέρχεται πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου την 1η Δεκεμβρίου, με υποχρέωση των φαρμακευτικών συλλόγων να ορίζουν προσωπικό ασφαλείας, γιατί φοβόμαστε τις εναρμονισμένες πρακτικές να μη σου ανοίξει κανείς», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Εχουμε κάνει με έναν τρόπο αποτελεσματικό την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος», σημείωσε μεταξύ άλλων, δίνοντας στοιχεία: «μέχρι τώρα 800 νέες άδειες έχουν ήδη δοθεί, όμως για παράδειγμα στην Περιφέρεια που παλιά λέγαμε Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με βάση τη νέα μας παρέμβαση, μπορούσαν να δοθούν 48 άδειες και έχουν δοθεί 41. Αυτό σημαίνει πως έχουμε περιοχές της χώρας όπου το άνοιγμα του επαγγέλματος δημιούργησε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες απ’ αυτές που ζητούσε η αγορά. Επίσης, 300 φαρμακοποιοί έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που έδωσε ο νόμος να κάνουν εταιρείες».

Ακόμη, το υπουργείο θα προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ για το θέμα θα ξεκινήσει συζητήση με τους φαρμακοποιούς το επόμενο διάστημα. «Αυτό», ανέφερε ο υπουργός, «δεν μπορεί να γίνει αυτομάτως, διατίθεμαι την υποχρέωση για φλατ μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών που ήταν υποχρέωση της Ελλάδας στο α’ τρίμηνο του ’12, να τη φέρω στο τελευταίο τρίμηνο του ’11». Οσον αφορά το rebate, την επιστροφή δηλαδή στο ασφαλιστικό ταμείο της διαφοράς μεταξύ τιμής αναφοράς και λιανικής κάθε φαρμάκου, ανέφερε ότι όποιο Ταμείο δεν πληρώνει εγκαίρως, δεν θα το παίρνει.

«Περιμένουμε διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα του ωραρίου», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντος στην «Ε», «σχετικά με το πού αποσκοπεί αυτό το άνοιγμα, γιατί δεν έχουμε κατανοήσει πού μπορεί να βελτιώσει την εξυπηρέτηση του κόσμου αυτό το μέτρο. Διότι όλοι θέλουμε ένα φαρμακείο ανοιχτό δίπλα από το σπίτι μας.

Χρήσιμο θα ήταν να αυξηθούν οι διημερεύσεις, αλλά όχι όμως στο 30%, π.χ. στα φαρμακεία της Αττικής που σημαίνει 1.300 φαρμακεία ανοιχτά. Εκτός των άλλων, για τη λειτουργία ενός φαρμακείου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απαιτείται και παρουσία του ίδιου του φαρμακοποιού, που σημαίνει εργασία άνω των 48 ωρών. Είμαι αντίθετος με το μέτρο αυτό, όπως εξαγγέλθηκε χωρίς διευκρινίσεις, αλλά θα συμφωνήσω στην αύξηση των διημερεύσεων, πιθανώς ακόμη και στον τριπλασιασμό».

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 8-9-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις