2.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Δουλεμπορικούς και πελατειακούς μηχανισμούς στήνει η κυβέρνηση μέσω Μ.Κ.Ο.

Πρόσφατα

Του Δημήτρη Στρατούλη

Μέσω ορισμένων ΜΚΟ και με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ η κυβέρνηση στήνει με δουλεμπορικό τρόπο νέους πελατειακούς μηχανισμούς.

Η κυβέρνηση με την προώθηση από το Υπουργείο Εργασίας προγραμμάτων απασχόλησης 55.000 ανέργων σε «έργα κοινωφελούς χαρακτήρα», που θα επεκταθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σε προγράμματα για άλλους 100.000 ανέργους, δεν αντιμετωπίζει αλλά ανακυκλώνει την ανεργία, που η ίδια αυξάνει σε πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα με τις βάρβαρες τροικανές πολιτικές της.

Η κυβέρνηση επίσης με αυτά τα προγράμματα προωθεί την επέκταση διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτερου εγγυημένου μισθού και αναπαράγει το εμπόριο ελπίδας, τις πελατειακές σχέσεις και το καθεστώς πολιτικής ομηρίας στους νέους και τους ανέργους. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί μία νέα γενιά εργαζομένων με συνθήκες προγραμμάτων stage.

Όσοι και όσες ενταχτούν σε αυτά τα προγράμματα θα εργαστούν μόνο για πέντε μήνες, θα αμείβονται με το 80% περίπου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (625 ευρώ μικτά, 525 ευρώ καθαρά μηνιαία), χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με καθεστώς δανεισμού και δουλεμπορίας. Κι αυτό, γιατί θα προσλαμβάνονται από διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που θα αμείβονται με το 5% του προγράμματος, και θα δανείζονται από αυτές στο δημόσιο ή κοινωνικό φορέα απασχόλησής τους.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ανέργους είναι υποκριτικό, γιατί ήδη με το μνημόνιο προωθεί την περικοπή ακόμα και αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους των 454 ευρώ μηνιαία, που παίρνει μόνο το 20% από αυτούς, κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να πουλάει στους ανέργους φύκια ως μεταξωτές κορδέλες, να διευκολύνει και να κάνει τον τροχονόμο στις γενικευμένες και ασύδοτες απολύσεις, τις οποίες πραγματοποιούν μαζικά οι επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση, μετά το ηχηρό χαστούκι που δέχτηκε από το ΑΣΕΠ, του οποίου ο πρόεδρος αρνήθηκε να νομιμοποιήσει τις αδιαφανείς και ψηφοθηρικές προσλήψεις ανέργων μέσω ΜΚΟ, αλλά και μετά από αλληλοκατηγορίες μεταξύ διαφόρων ΜΚΟ και καταγγελίες στη Βουλή για πολιτικές, πελατειακές και ιδιοτελείς διαπλοκές, θα πρέπει να απεμπλέξει αυτές τις ιδιωτικές οργανώσεις από τη μεσολάβησή τους σε προσλήψεις ανέργων και την εν συνεχεία ενοικίασή τους σε δημόσιους και κοινωνικούς φορείς και να ακυρώσει στο σύνολό του αυτό το πρόγραμμα.

Οι προσλήψεις ανέργων πρέπει να γίνονται απευθείας – και όχι με ενοικίαση – από τους δημόσιους και κοινωνικούς φορείς στους οποίους θα εργαστούν, μέσω ΑΣΕΠ με αξιοκρατικά, αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και με πλήρη, σταθερή ασφαλισμένη εργασία, αμειβόμενη με βάση τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι άνεργοι απαιτούν θέσεις εργασίας, αξιοπρέπεια, οικονομική και κοινωνική στήριξη, αύξηση και χρονική επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας τους και όχι να γίνονται αντικείμενο πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης και ομηρίας από την κυβέρνηση και από ορισμένες ΜΚΟ και κερδοσκοπικά κυκλώματα.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αντί με ευθύνη της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ να συμμετέχει, να διαχειρίζεται αυτά τα δουλεμπορικά προγράμματα απασχόλησης και να αντιδικεί με διάφορες ΜΚΟ για το μοίρασμα αυτής της οικονομικής πίτας, θα πρέπει να αντιπαλέψει την πραγματοποίηση τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αγωνιστεί για την αποδέσμευση της χώρας μας από τα μνημόνια, τα χρέη και τις αντεργατικές πολιτικές απ΄ όπου κι εάν αυτές προέρχονται .

Η αριστερά μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει με κοινές δράσεις τον πολυκερματισμό της και, εκτός από το να υπερασπίζει την δουλειά, το ψωμί και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προτείνει μία άλλη πολιτική που να προωθεί την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, την αναπτυξιακή – παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και μαζικές προσλήψεις σε κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πρόνοιας για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες των ανέργων και όλων των εργαζομένων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις